Hoppa till sidans innehåll
Foto: Daniel Carlstedt @dcfoto.sport

Till Jätten Vists land

30 OKT 2020 18:20
Wetterbygden Sparks vs Uppsala Basket, lördag 31:a oktober kl. 17:00, Huskvarna Sporthall
  • Uppdaterad: 30 OKT 2020 18:20

På lördag sista oktober, Alla Helgons Dag, är det dags att ta E4 söderut till Vätterns södra strand, där jätten Vist står staty, för match hos Wetterbygden Sparks i Huskvarna Sporthall. Uppkast kl. 17:00.

Wetterbygden inleder nu sin tredje säsong i SBL och har etablerat sig på allra högsta nivå med Fransisco Pinto som coach. Nu är det andra tider. Coach Pinto har klivit av för att ägna sig åt andra saker i livet. Sparks ställer den här säsongen upp med ett helt nytt lag så när som på systrarna Sjökvist Ebba och Tilda samt unga, lovande Emma Johansson (född 2003), som varit uttagen i seniorlandslagets bruttotrupp. Som ny coach har laget värvat britten Krumesh Patel från Leicester Riders, där han bl. a. coachat med Jesper Sundberg. Coach Patels basketfilosofi är – ”att spela med mycket snabba uppspel där jag gillar att ge spelarna frihet att ta beslut själva i situationer som uppstår via systemet. Defensivt handlar det om att sätta motståndarna i situationer de inte vill vara i.”

Wetterbygden har spetsat den nya truppen med tre amerikanskor, varav Maura Fitzpatrik även har ett irländskt pass. Bland nyförvärven kan vi också räkna in Evelyn Ovner som tränade med oss på försäsongen 2018/19, då hennes tvillingsyster Louise (nu AIK Basket) spelade med oss. Evelyn har varit borta från svensk basket under sex år för college och spel i England samt Tyskland. Den här säsongen är Evelyn hittills lagets bästa spelare med 15,5 poäng och 9,3 returer i snitt per match.

Wetterbygden kommer liksom vi från fyra matcher med raden 2-2. Segrarna har kommit hemma mot Helsingborg BBK respektive Mark Basket. Klar förlust borta med 26 poäng hos Norrköping Dolphins, medan laget bara förlorade med två poäng i Täljehallen hos Södertälje BBK. Vi har också mött de lag som Sparks spelat mot borta. Vi vann hemma mot Södertälje med fyra poäng, medan vi också torskade klart i Stadium Arena hos Dolphins med 23 poäng. Jämförelsevis ändå en liten fördel för oss. Om vi tittar vidare i statistiken ser vi att vi faktiskt är bättre i det snabba omställningsspelet, som ju coach Patel förordar, där vi gjort 11,5 medan Sparks fått i 8,25 poäng per spelad match. I övrigt ligger vi väldigt nära varandra i alla statistikkategorier.

En annan faktor som kan får betydelse är distansskyttet eftersom hemmalaget har annonserat att deras sponsorer skänker pengar till lagets Rosa Oktober-kampanj för varje satt trea i matchen. Här får vi se upp med Fitzpatrik, som hemma i Huskvarna Sporthall är 75%-ig på 16 försök från trepoängslandet. Om det är ett utslag av Fitzpatriks förmåga, den extra glöden att spela inför en ny hemmapublik eller helt enkelt kan avläsas i motståndet återstår att se. Vi är medvetna om hotet och kommer inte att lämna fritt fram, utan kommer att eftersträva en mer normal produktion från Fitzpatrik, som var 26,4%-ig under collegeåren och på de fem matcherna i tyska andraligan nådde 16,7%. Båda lagen ligger annars på den övre halvan i trepoängsstatistiken. Båda lagen har gjort 99 poäng på treorna, där Sparks behövt några fler försök.

Alla spelare är friska och krya och vi tar med oss maximalt tillåtna 12 spelare att skrivas in i matchprotokollet.

  •  Vi är fyllda av revanschlusta från den sura förlusten senast mot Eos och har haft bra träningar i veckan, säger coach Mady Mahdy och tillägger att vi tar med oss insatsen från vår enda bortamatch, tidigare den här säsongen, hos Visby Ladies som ett gott exempel att på vad vi kan.

 GO RED!

Trivia

Jätten Vist står staty i Huskvarna (synlig från E4:an), sedan 1969, skapad med rivningsvirke av skulptören Calle Örnemark. Enligt sägnen skapade jätten Vist Visingsö, när han var på väg hem från en fest i Västergötland till Småland och kastade en stor tuva i Vättern för att kliva på.

Skribent: Christer Hagberg

Följ oss på sociala medier

Facebook   Instagram     

Bjerking Logotyp Svart RGB.png

    

  

 

 

Postadress:
KFUM Uppsala Basket Dam - Basket
Torgny Segerstedts allé 2
75644 Uppsala

Kontakt:
Tel: [saknas] Information
E-post: info@uppsalabasket.s...

Se all info