Hoppa till sidans innehåll
Foto: Uppsala Basket

Välkommen hem Chioma Nnamaka

26 MAJ 2021 17:14
  • Uppdaterad: 26 MAJ 2021 17:14

Det är med glädje vi kan presentera Chioma Nnamaka, som återvänder till moderhuset Uppsala Basket efter fyra framgångsrika säsonger i Luleå Basket med tre SM-guld i bagaget. Chioma bestämde sig redan inför den gångna säsongen, att det skulle bli hennes sista som spelare och hon kommer hos oss att få rollen som assisterande tränare vid sidan av Mady Mahdy. Ledarrollen är ingen ovanlig roll för Chioma, som avslutade den spelande delen av basketkarriären med att lyfta SM-bucklan som lagkapten. Hon har hunnit med att träna ungdomslag, arrangera och leda egna ungdomsläger, leda sociala projekt. I basket-CV:et finns också erfarenhet från nära tre år som utvecklingscoach i Atlanta Hawks organisation, samma Atlanta Hawks som i skrivande stund spelar första rundan i NBA-playoff mot New York Knick och vann den första matchen. Hon är assisterande coach i DU18-landslaget samt har gått FIBA:s ledarskapsutbildning.

Chiomas långa basketkarriär är välkänd, men i korthet så började Chioma studsa bollen i Uppsalas hallar/gymnastiksalar i unga år inspirerad av sina storasyskon. Chioma debuterade redan som 14-åring i damligan. Chioma valde Fryshuset, när det var dags för gymnasiet och spelade med 08 Stockholm Human Rights, där hon vann sitt första SM-guld 2004. Efter studenten blev det college i USA i Atlanta med Georgia Tech Yellow Jackets, där hon gjorde över 1 500 poäng under de fyra åren. Chioma blev vald som 21:a i WNBA-draftad 2008 och spelade 12 matcher för Atlanta Dream. Efter WNBA blev det proffsspel i Europa, först för Hainaut Frankrike följt av Villnius Litauen, Gorzow Polen och Targoviste Rumänien varvat med spel i Sallén Basket. Chioma avbröt spelarkarriären av privata skäl och för arbete i Atlanta Hawks organisation (se ovan). Åter i Sverige 2017 lockade alltså spel i Luleå och nu är det dags för nästa blad i basketkarriären, när nu Chioma kommer att kombinera rollen som assisterande coach med att arbeta kring förebildsprojektet Gameplan samt i Uppsala Baskets ungdomsförening.

Luleå klubbdirektör Christer Sehlin säger till Luleå Baskets hemsida i samband med att beslutet att lägga tävlingsskorna på hyllan blev offentligt

  • ”Jag har alltid sagt att hon är Sveriges bästa skytt alla kategorier. Hon har betytt mycket för Luleå Basket, både på och utanför planen. Vi är oerhört tacksamma att vi har fått ha henne hos oss under dessa fyra år. En otroligt bra basketspelare och ännu bättre människa. Jag och hela klubben har bara kärlek att ge henne. Hon kommer vara saknad.”

 Uppsala Baskets klubbchef Mathias Rutegård menar att:

  • ”Det här är en riktigt bra rekrytering för oss i Uppsala Basket. Som spelare hade Chioma allting och om det finns någon som förstår sig på hur man ska lyckas inom sporten är det hon. Chioma får en nyckelroll i att skapa en tydlig röd tråd i Uppsala Basket, från bredd till elit, och hon har, precis som vi, ett starkt engagemang för att basket är mer än bara basket.”

Chioma säger själv att:

  • ”Jag är jätteglad att jag kommer hem till Uppsala och Uppsala Basket. Det var här allt började så det känns riktigt bra att vara tillbaka. Satsningen, som klubben gör, känns både spännande och rolig och jag ser fram emot att få vara en del av det. Jag har haft en lång karriär som har varit helt fantastisk, men nu känner jag att det är dags att börja ett nytt kapitel.”

Varmt välkommen tillbaka Chioma!

Läs mer på vår nya Facebook-sida.

Skribent: Christer Hagberg

Följ oss på sociala medier

Facebook   Instagram     

Bjerking_org.jpg

    

  

 

 

Postadress:
KFUM Uppsala Basket Dam - Basket
Torgny Segerstedts allé 2
75644 Uppsala

Kontakt:
Tel: [saknas] Information
E-post: info@uppsalabasket.s...

Se all info