Hoppa till sidans innehåll

Historien


Den moderna basketsbollporten uppfanns 1891 av idrottsläraren James Naismith i Springfield, Massachusetts, USA. Basketboll introducerades i Sverige i slutet av 1890-talet i Gävle av gymnastikinstruktören Tekla Swedberg, som besökt USA 1895/96 och då fängslats av sporten. Utvecklingen i Sverige tog inte fart förrän efter andra världskriget då baltiska flyktingar och amerikanska mormoner utvecklade spelet. Basket togs upp som en sektion i Svenska Handbollsförbundet 1948 för att bilda sitt egna idrottsförbund 1952 (Svenska Basketbollförbundet). Seriespelet inom dambasketen kom igång något senare än herrbasketen och spel om det första SM-guldet för damer skedde 1957.

1960 grundades den första separata basketföreningen i Uppsala, KFUM Uppsala Basket. Dambasket togs upp på schemat och de började spela i det svenska seriesystemet. 1974 tog damlaget steget upp i högsta nationella serien. Framgångarna har växlat under årens lopp 1978 spelade damlaget sin första SM-final – förlust mot Södertälje. Det blev ytterligare fem finaler under 1900-talet, som alla slutade med silver.

1991 delades KFUM Uppsala Basket upp i herr- och damelit samt ungdomsverksamhet. 1997 gick Sallén Elektriska AB in som namn- och huvudsponsor åt herrlaget. Damlaget spelade under sitt nya organisationsnamn KFUM Uppsala dam- och ungdomsbasket i högsta ligan fram till och med säsongen 2004/2005, då laget självmant klev av elitsatsningen för att säkra ekonomi och fortsatt verksamhet. 2009 tog laget steget upp i damligan igen under huvudsponsorns namn Sallén Basket och de nutida framgångarna inleddes. Laget nådde semifinal 2012, 2014, 2015 och 2016. Efter säsongen 2015/2016 valde Sallén Elektriska AB att kliva av som namnsponsor och laget spelar därefter vidare i basketligan dam under namnet Uppsala Basket.

Damelitverksamheten drivs ideellt. Endast spelare och coacher är avlönade, förutom visst säljarbete, som görs på provision. Styrelsen har i sig delat upp ansvaret för de olika verksamheter som finns för att driva en modern elitbasketförening. Det ställs helt annorlunda och hårdare krav på en elitförening i dag än i går. I dag räcker det inte bara med idrottsliga framgångar för att spela i högsta ligan. Ekonomin måste också vara i ordning. Kostnaderna har ökat kraftigt. Omsättning har mer än fördubblats under den senaste femårsperioden, som Sallén Basket spelat i Basketligan dam. 

En viktig del av integrationen med samhället utanför sportens värld är de sociala projekt, som vi driver och deltar i. Syftet är att få Uppsalas ungdomar att aktivera sig och bli en del av en gemenskap. Uppsala ska vara en förebild för integration och multikultur, genom att minska utanförskap, mobbing och användandet av droger och därigenom bli en tryggare och säkrare stad för alla. Detta arbete bedrivs med våra spelare i projekten Schysst Framtid och Välkopmmen hit (det senare i samarbete med förbundet och Upplands Idrottsförbund). Fler sociala projekt är på gång. Vi deltar också i nattvandring och andra sponsorsaktiviteter med social inriktning.

För att begränsa spelarkostnaderna, men ändå ha en rimlig chans att nå de idrottsliga målen, har vi strävat efter att sätt samman truppen enligt principen två kompetenta importer, två till tre kvalitativt duktiga inhemska spelare på landslagsnivå och i övrigt utvecklingsspelare från ungdomsföreningen. Spelarutvecklingen av Uppsalas unga duktiga tjejer sker i stark samarverkan med ungdomsföreningen och basketgymnasiet i Uppsala. Vi vill ha en samsyn på hur basketen som idrott och individen som basketspelare utbildas och utvecklas. Tjejer från förskoleåldern ska genom träning och spel i ungdomslag, via basketklass i högstadiet och basketgymnasiet ha med sig ett enhetligt sätt att se på hur basket spelas och hur individen interagerar inom laget, genomsyrat av förbundets spelutvecklingsplan. Vi stöttar arbetet, bl a via mentorskap, med att göra basket till en så attraktiv sport, att talangerna hela tiden fortsätter att utvecklas och att vi får behålla tjejerna länge inom vår idrott. Alla kan inte bli elitspelare, men alla kan bidra som aktiva, ledare, funktionärer med fler roller för att stötta vårt elitlag. Vi stöttar även ungdomsföreningens lag i näst högsta nationella serien ekonomisk och genom att låta de spelare, som enligt förbundets regelverk tillåts, spela i division 1 laget.

Den sportsliga delen av vår historia

(Historien som rör 1900-talet är hämtad från Basketbilagan till UppsalaTidningen 2010. Författat av Jan Österberg, som har följt Uppsala Basket genom åren, som sportreporter på Upsala Nya Tidning under 30 år. Beskrivningen från detta millenium kommer från interna källor.)

KFUM Uppsalas basketdamer tog sig upp i högsta serien några år senare än herrlaget. När de väl var i division I, som det hette på den tiden, behövde Uppsala bara fyra säsonger för att kvalificera sig till den första av hittills sex SM-finaler.

Det var på våren 1974 som KFUM Uppsala tog steget upp i högsta serien via kval. Laget bestod av idel Uppsalaspelare i ungefär samma ålder, kring 19–20 år. Kerstin Berglund, Kerstin Lundh, Ingalill Nilsson, Susanne Larsson och Ann Juhlin tillhörde de tongivande. Laget coachades då av Ulf Öhrman. När serien inleddes på hösten samma år hade Janis Zarins tagit över coachsysslan. Han spelade parallellt för Uppsalas herrar och var med i SM-finallaget 1979. Zarins hade hand om Uppsalas damer i flera omgångar. Öhrman satsade senare på en domarkarriär och blev så framgångsrik att han dömde internationellt. Första säsongen i högsta serien gick riktigt bra. Uppsala kom på sjunde plats av tio lag, bara fyra poäng från slutspel. Avståndet till nedflyttning var betryggande tolv poäng.

Damlaget säsongen 77-­78 var det första laget som tog sig till final. I finalen blev det förlust mot Södertälje, något som skulle upprepas många gånger. I laget spelade Åsa Gelin (Hellström), Christina Hultgren, Kerstin Berglund, Ylva Lindahl, Tanja Jarkovoj, Kerstin Nyman (Lundh), Susanne Larsson, Christina Sandgren (Forsberg), Ingalill Zarins, Anette Ågren (Blom), Marie Blomberg (Kumlin), Barbro Falk (Ohlsson) och Berit Gustavsson coachade av Sven Jensen. Tack vare 57–56 borta mot Söder i sista seriematchen vann Uppsala den stenhårda serien med två poäng före trion Södertälje, Högsbo och Alvik. I semifinalspelet mot Alvik och i första finalen mot Södertälje fick Uppsala klara sig utan Kumlin som råkat ut för en komplicerad fotvrickning. Skickliga guarden Ylva Lindahl och Kerstin Lundh drog det tyngsta lasset när Alvik besegrades med fyra poäng i den tredje semifinalen. Första finalen i Uppsala var klart Södertäljes. I returen ledde Uppsala länge, men fick ge sig med 67–69. Närmare än så kom inte Uppsala förrän i femte finalen 1985.

Året efter första finalen blev ett trendbrott. Amerikanske coachen Bob Kronisch fick inte ordning på spelet trots att laget förstärkts med Alviks landslagsforward Ann Feldtreich. Det blev sex raka nederlag i slutspelet. Playmakern Ylva Lindahl, som bara stannade en säsong, saknades mycket. Hösten 1979 debuterade 16-åringarna Helene Keijser och Susanne Gottschalk i laget tillsammans med 19-åriga Cathrine Andersén från Norrköpingslaget Hageby. Trion fick vara med om tre raka finalserier mot Södertälje. Inför finalmatcherna i mars var Uppsala faktiskt favorit efter att ha vunnit två jämna matcher mot Södertälje i slutspelet. Nära 800 åskådare i Uppsala fick se en jämn match där Södertälje som vanligt var starkast på slutet. Inför returen i Södertälje var Uppsala ett slaget lag redan i förväg. "Sköna gröna" vann med 28 poäng och tog sin fjärde av så småningom nio raka SM-titlar. Duon "Bitte" Andersson och Ann-Marie Wikner var ett omöjligt hinder för Uppsala i alla de fyra första finalserierna. Andersson var en suverän playmaker och Wikner öste i poäng. Med sina 193 cm och överlägsna fysik var Wikner totalt dominerande under korgarna i svensk basket. Det lag som hade henne i uppställningen vann alltid. Före tiden i Södertälje vann Ann-Marie Wikner SM med Västerås 1974 och Högsbo 1975 och 1976.

I första finalen 1981 var Wikner målhungrigare än vanligt. Hon gjorde 41 poäng och tog 34 returer när Södertälje vann med 91-­74. I returen var Uppsalas Marie Kumlin ostoppbar i andra halvlek och gjorde 34 poäng men det hjälpte inte. Södertälje vann med tio. Året efter var Uppsala ännu längre ifrån att skaka mästarlaget. Efter 79-­57 hemma krossade Södertälje KFUM med 84­-44 i Fyrishallen. Det var Wikners sista final mot Uppsala. På de åtta finalmatcherna snittade hon 29 poäng.

Säsong 1982/83 hade Uppsala på pappret sin starkaste uppställning någonsin. Gotländske coachen Paul Larsson kunde starta med landslagsspelarna Christine Larsson, Susanne Gottschalk, Marie Kumlin, Susanne Rosengren och den amerikanska center Sheri Lauyer. På bänken fanns Helene Keijser, också landslagsmässig, samt 16-åriga superlöftet Åsa Roos som de två första avbytarna. Uppsala gjorde ofta över 100 poäng i seriematcherna. Blackeberg råkade värst ut (160­-69) och Lauyer kunde sätta 30-­35 poäng mot de sämre lagen. När Södertälje eller Solna stod på andra sidan hade Lauyer problem att prestera och i slutspelet gick det dåligt.

Efter säsongen tog Paul Larsson med sig Rosengren till Visby. Christine Larsson, Susanne Gottschalk och Sheri Lauyer försvann också. Kvar var bara spillror, eller? Torbjörn Taxén, som tvingats avsluta sin aktiva karriär på grund av ryggproblem, tog över som coach och plockade in unga egna förmågor. Efter ett läroår var det dags för en femte SM-final 1985. Marie Kumlin, som var yngst när Uppsala spelade sin första final 1978, var nu en garvad veteran som omgavs av ungdomar som Åsa Roos, Petra Freidenfeldt, Ulla Heikura och Ia Börling. Och det var inte långt från en SM-titel. En minnesrik skärtorsdag i Södertälje vann Uppsala sin första finalmatch mot Södertälje efter tio tidigare misslyckade försök. Åsa Roos satte de två avgörande poängen på straffar sedan slutsignalen gått. Det betydde 2-­1 i matcher för Södertälje. Fjärde finalen i Fyrishallen kändes som Uppsalas. Södertäljestjärnan Kicki Johansson var halvskadad och laget verkade tröttkört, men höll ändå undan. Uppsala var dock bara ett missat skott från segern och en femte match. Kanske missade Uppsala SM-guldet redan vid ett träningspass strax före slutspelet. Då skadade guarden Ulla Heikura ett knä så illa att säsongen var över. Hon hade veckorna innan haft ett fantastiskt flyt i spel och hade tillsammans med Keijser, Roos och Freidenfeldt sett till att Uppsala hade en enorm press på motståndarna. Precis som två år tidigare hade Uppsala en amerikansk center i sitt finallag 1985. Jill Greenfield var dock inte mycket mer än en rollspelare. Säsongen efter satsade Uppsala åter på en amerikansk center, 188 cm långa Marla Maupin. Hon var skaplig men det räckte inte för att fylla luckan efter Marie Kumlin som slutat. Kumlin var Uppsalas viktigaste spelare under alla finalåren första hälften av 80-talet.

Säsongerna 1986/87 och 1987/88 var några sämre år för Uppsalas damer då det mer handlade om att hålla sig kvar än ta sig till slutspel. Vändningen kom 1988 när Luleåcentern Hilda Hassler flyttade till Uppsala för att studera till läkare. Hon stannade hela studietiden (sju år) och när klubben satsade hårt i början av 90-talet med det framgångsrika 69-laget som stomme räckte det till en sjätte SM-final 1993. Då var Uppsala inte långt från en femte finalmatchen mot dåtidens storlag Arvika. Säsongen innan, 1991/1992, lyckades Uppsala göra en kanonvärvning när guarden Sonja Henning kom till klubben. Henning är kanske den bästa amerikanska som spelat i damernas elitserie, i konkurrens med Solnas Tammy Jackson. Uppsala var på väg mot något stort då Sonja Henning plötsligt reste hem strax före slutspelet. Den officiella orsaken var rädsla för "Lasermannen" som härjade som värst vårvintern 1992, bland annat i Uppsala. Att Henning var något extra fick vi besked om några månader senare då hon var med i USA:s lag under Barcelona-OS.

Efter säsongen 2004/2005, som slutade med en obeveklig sistaplats efter en vunnen match (av 22) valde laget självmant att lämna högsta serien för en ekonomisk återhämtning. Säsongen 2009/2010 tog Sallén Basket åter plats i damligan med ett helsvenskt lag förstärkt med norskorna Anette Johansen och Kristina Tattersdill coachade av Zlatan Hadziresic. Laget spetsades med systrarna Chioma och Ifeanyi Nnamaka under våren. I grundserien slutade laget 6:a efter 11 vinster och 11 förluster. I kvartsfinalerna, som då spelades i serieform, var vi nära att gå vidare till semifinal efter säkra vinster mot Mark borta/hemma och hemma mot Dolphins. I finalen möttes lagen från den andra kvartsfinalgruppen med 08 Stockholm HR som slutsegrare.

Säsongen 2010/2011 inleddes bra, men laget drabbades tidigt av skador, avhopp och en intern konflikt. Av den planerade startfemman återstod efter jul endast Kristina Tattersdill. Med för få segrar efter jul (1) och framför allt förluster i måstematcherna hamnade Sallén Basket utanför slutspelet (8 vunna/14 förlorade), dock på samma poäng som Kvarnby.

Till säsongen 2011/2012 bestämde sig föreningen rätt tidigt för en kvinnlig headcoach och budet gick till Jenny Håkansson, som assisterade säsongen innan. När laget fick klart med Agnes Nordström från proffsspel i Spanien och oväntat också fick in Erika Valek (USA/Colombia) i truppen ökade förväntningarna på laget, som i övrigt i stort sett bestod av truppen från föregående säsong. Tillbaka efter skada/sjukdom kom Amalia Krantz, Camilla Fagerberg och Ifeany Nnamaka. Under våren tillkom dessutom förra WNBA- och Uppsalaspelaren Chioma Nnamaka från spel i Polen samt Helena Kjellgren. Målet ställdes inom laget att bli topp fyra. Sallén Basket slutade femma i grundserien och gick sedan obesegrade genom kvartsfinalserien till semifinal, där laget ställdes vi mot Telge Basket. Med Erika Valek skadad och Felicia Nekmouche sjuk kunde Telge segra i tre raka matcher. Sallén Basket tilldelades priset årets lyft för säsongen 2011/2012 och Erika Valek fick priset som säsongens guard.

Jenny Håkansson, som säsongen innan ensam coachade laget, fick till säsongen 2012/2013 hjälp av assisterande coachen Henrik Johansson. Landslagsmeriterade Agnes Nordström (Sverige), Erika Valek (Colombia) och Kristina Tattersdill (Norge) tillsammans med sex övriga spelare från förra säsongen utgjorde stommen i truppen. Vi hämtade upp Malin Lundgren från damettalaget samt värvade ungdomslandslagsspelarna Marie och Sofie Persson samt Elin Gustavsson från Sanda Riksbasketgymnasium. Vi hämtade också norska landslagsforwarden Tori Halvorsen direkt från college i USA. Ambitionen var att ha ett lag baserat på erfarenhet och kompetens blandat med ungdomlig utvecklingspotential. Förväntningarna inför säsongen var höga och målet var slutspel. Laget föll på tröskeln i sista hemmamatchen mot Visby Ladies och sista slutspelsplatsen gick till just Visby. Egentligen tappade laget redan slutspelsplatsen i bortamatchen mot Järfälla dessförinnan, som laget förlorade med ett poäng och därmed bjöds Visby och Järfälla in i kampen om att delta i slutspelet. Säsongen tog ett snöpligt slut 13 februari.

Bo Eriksson tog över efter Jenny Håkansson som headcoach med Jeffrey Horowitz som assisterande tränare till säsongen 2013/2014. Från föregående säsong fortsatte Camilla Fagerberg, Sandra Hansson, Helena Kjellgren, Kristina Tattersdill och Erika Valek. Tyvärr ville inte Migrationsverket godkänna uppehålls- och arbetstillstånd för Erika och kontraktet bröts i december när alla vägar stängts. Nya i truppen var landslagscentern Katarina Andersson och förvarsresen Christy Bacon (tillika TV-profilen gladiatorn Bullet) samt guarden Eureka ”Sha” Brooks, som själv sökte sig till laget (alla tidigare Solna Vikings). Chioma Nnamaka återvände hem från Rumänien och valde att spela med Sallén Basket under säsongen. I stället för pointguarden Erika Valek kontrakterades under december Adrianne Ross, som brutit sitt kontrakt i Turkiet. Nya i truppen var också ligaspelarna Malin Edlund (Järfälla) och Hanna Munthe-Gottberg (Visby) samt Jessica Grant från damettalaget och Anette Johansen efter speluppehåll. Till laget hörde också Sigrid Sandström (damettalaget) som deltog i träningar och spelade bortamatchen hos Visby. Ambitionen var att ha ett lag baserat på mer erfarenhet och kompetens än förgående säsong. Förväntningarna inför säsongen var höga och målet var topp 4. Vi förlorade endast en match i vår hemmaarena (efter två förlängningar mot Udominate) och tvingade Northland till fem jämna matcher för att vinna semifinalserien. Northland som senare vann finalen i tre raka matcher mot Norrköping Dolphins. Laget nådde inte ända fram till guldet, men måste vi ändå vara nöjda med säsongen. Sallén Basket belönades åter med utnämningen Säsongens lyft. Eureka Brooks utsågs till Säsongens guard och Katarina Andersson utnämndes till Säsongens center.

Säsongen 2014/2015 fortsatte Bo Eriksson som headcoach nu med Sonja Entzenberg som assisterande tränare. Från fjolårets trupp fanns Katarina Andersson, Christy Bacon, Malin Edlund, Camilla Fagerberg, Jessica Grant, Sandra Hansson, Helena Kjellgren och Sigrid Sandström kvar i laget. Efter att ha haft en stor omsättning i spelartruppen de senaste åren fanns alltså nu en kärna från föregående säsong. För att fylla luckorna efter den spetskompetens som lämnat oss lyckades vi kontraktera landslagsforwarden Kadidja Andersson från Udominate Basket samt den serbiska guarden och målgöraren Dajana Butulija från Northland Basket. Till truppen anslöt också den unga serbiska point-guarden Jovana Vidakovic samt vår egen ungdomsspelare Louise Skyttevall. Truppen kompletterades efter nyår med bosniska pointguarden Matea Tavic som hunnit med prova på svensk elitbasket i såväl Northland som Udominate under hösten. Förväntningarna inför säsongen var återigen höga och målet var topp 4, vilket också infriades med en ohotad tredjeplats i grundserien, då laget endast förlorade mot finallagen Northland och Udominate samt bortamatchen hos Norrköping Dolphins. I kvartsfinalen ställdes laget mot nykomlingen i Basketligan dam och säsongens lag Alvik BBK, som besegrades i två raka matcher. I semifinalen blev återigen Northland (som sedan tog hem guldet) för svåra.

Bo Eriksson och föreningen skiljdes åt till säsongen 2015/2016 och som ny headcoach anlitades Johan Persson. Thomas ”TJ” Jackson Jr anslöt som ny assisterande tränare. Som sportchef anställdes Kelly Grant. Från fjolårets trupp tecknades kontrakt med Kadidja Andersson, Katarina Andersson, Christy Bacon, Malin Edlund, Jessica Grant, Sandra Hansson, Helena Kjellgren och Louise Skyttevall. För att fylla luckorna efter den spetskompetens som lämnat oss lyckades vi kontraktera pointguarden Tiffany Brown, närmast från Gdynia, Polen samt etablerade ligaspelarna Adriana Camber från IK Eos och Emelie Enjebo från 08 Stockholm HR. Till truppen anslöt också våra egna ungdomsspelare Vendela Danielsson och Mikaela Ekdahl från damettan. Cherise Daniel och ”svenskbekantingen” Pamela Blomberg Rosanio anslöt med tryout kontrakt. Cherise spelade ingen match medan Pamela medverkade i tre ligamatcher. Johan Persson lämnade laget under december och Kelly Grant gick in som headcoach från årsskiftet parallellt med rollen som sportchef. Seriespelet började lite svajigt under hösten med nio vinster och fem förluster, där plumpen i protokollet kom i hemmamatchen mot Mark Basket, där laget ledde stort i slutet av matchen, men inte lyckades stänga den. Efter nyår däremot hade laget en enastående matchserie med elva vinster och bara två förluster. Bland höjdpunkterna under grundserien märks vinsten borta hos Luleå Basket. I kvartsfinalen besegrades Mark Basket från Kinna i två raka matcher. Vi började semifinalserien mot Udominate Basket med en knapp förlust i Umeå, där ett trepoängsförsök i sista sekunden för vinst tyvärr studsade ring ut. Efter en säker seger hemma väntade åter en match i Umeå. Det blev kanske säsongens bästa match, där vi slog tillbaka hemmalaget med tio poäng efter en förkrossande första period (9-24). Ny match väntade hemma i en välfylld arena. Vi ledde matchserien med 2-1 och hade matchboll. Det var helt lika inför sista perioden och vi kunde gå fram till en åttapoängsledning, när nerverna började spöka och energin sinade. Bollen gick Udominates väg i slutet av matchen och bortalaget vann med nio poäng. Det var här vi förlorade semifinalserien även om vi hade en chans till borta i Umeå. I den sista och avgörande matchen hade Udominate den högre energin och kunde spela hem matchserien. Efter allt kan vi ändå vara stolta av vad vi presterat denna säsong. Återigen belönades en av våra spelare, då Tiffany Brown utnämndes till säsongens guard. Att ta hit duktiga importguarder och ge dem en miljö att växa i tycks ha blivit något av Sallén Baskets specialitet – tre utnämningar på de senaste fem år.

Vår namnsponsor Sallén Elektriska AB klev av till säsongen 2016/2017. Lagnamnet ändrades därför tillbaka till Uppsala Basket, ibland med tillnamnet Dam för att skilja oss från Herr och Ungdom. Lagbygget kom igång sent av flera orsaker. Kelly Grants kontrakt som headcoach gällde året ut och Thomas Jackson Jr fortsatte som assisterande coach. Omsättningen i spelartruppen blev stor. Kvar i truppen som inledde säsongen var endast Christy Bacon, Vendela Danielsson, Mikaela Ekdahl och Louise Skyttevall. Katarina Andersson och Sandra Hansson återkom i laget efter årsskiftet. Anslöt gjorde Ellinor Holmberg från Alvik och Zanna Bäckman från Västerås. Josefin Gelin snörade på sig elitbasketskorna igen för att ge erfarenhet, trygghet och stabilitet till laget. Senast Josefin spelade ligabasket var säsongen 2009/2010. Vi plockade upp Linnea Carlsson, Alma Danielsson, Johanna Ezra, Milen Hagos och Martine Landström från damettan. Vi inledde alltså säsongen med ett ungt och i stort sett oerfaret ligalag och resultaten blev därefter. Idel förluster under hösten, där vi inte ens var nära i någon match. Därför klev också Anette Johansen och Ifeanyi Nnamaka Grundberg in i laget i några enstaka matcher innan gamla skador/sjukdomar gjorde sig påminda och omöjliggjorde fortsatt spel, men både Anette och Ifeanyi blev kvar i värdefulla roller kring laget. I samförstånd förlängdes inte kontraktet med Kelly som headcoach efter årsskiftet, vilket gjorde det möjligt att ta in pointguarden Heather Butler i laget. Heather kom med erfarenheter av spel i WNBA och proffsspel i Polen. Med Heather och Kristina Tattersdills inträde i laget stärkte vi spelet både på bakplan och under korgarna. Lagets och de unga spelarnas utveckling fortsatte, nu under ledning av TJ som headcoach med återbördade Henrik Johansson som assisterande coach. Den första segern kom följaktligen i februari mot Mark Basket i Rosendalshallen. Ytterligare en seger (mot Visby) räckte dock inte till slutspel, utan vi fick inrikta oss på kvalspel för att spela kvar i Basketligan Dam. Det blev en ny erfarenhet för laget, som efter återinträdet i damligan 2009, inte spelat kval för att kunna fortsätta i högsta serien. Kvalserien mot Östersund Basket från damligan samt AIK Basket och Högsbo Basket från superettan dam inleddes med två förluster och den mentala pressen ökade. Två knappa (men dock) vinster gjorde att läget förbättrades. I vår näst sista match i kvalet och för säsongen hos AIK klev WNBA-proffset (Minnesota Lynx) Janel McCarville fram med sitt bästa framträdande på en svensk basketplan och gav oss vår tredje förlust i kvalserien. Ställning inför den avslutande omgången gav förutsättningar för en dramatisk avslutning. Som det också blev. AIK hade säkrat sin ligaplats. Vi, Högsbo och Östersund hade alla chansen på den andra. Vi hade förmånen att få möta Högsbo hemma i en kokande Rosendalshall. Med bara 20 sekunder kvar att spela var ställningen 68-68. Högsbo hade bollen och det lag som gjorde poäng skulle få spela kommande säsong i ligan. Kristina Tattersdill lyckades med en steal på en Högsbo-passning och vi kunde gå mot Högsbos korg. På slutsignalen lyckades Heather Butler kallblodigt sänka ett tvåpoängs hoppskott. Ett magiskt ögonblick som föralltid skrivit in sig i vår baskethistoria. Ett tvåpoängsskott som också innebar ett fortsatt liv i högsta serien.

Säsongen 2017/2018 började bra. Vi fick tidigt klart med en förlängning av kontraktet med Thomas ”TJ” Jackson som headcoach. Utifrån det kunde vi fortsätta bygga laget. Nio spelare från förra säsongens lag, däribland Heather Butler, valde att förnya kontrakten samtidigt som Ashleigh Brown (som assistent coach) och Agnes Nordström från Udominate blev klara under sommaren.  Ida-Maria Larsson kom till oss från BG Luleå och Ellinor Meyer lyftes upp från damettalaget. Innan säsongen drog i gång på riktigt fick vi också klart med Jalen O´Bannon, som kom direkt från college. Katarina Andersson, Christy Bacon och Kristina Tattersdill lade elitskorna på hyllan för gått. Sandra Hansson lockades till Udominate. Lämnade oss gjorde också Vendela Danielsson, Mikaela Ekdahl och Johanna Ezra för spel på college i Florida. Milen Hagos, som vi förlängde kontraktet med, drog korsbandet i förra säsongens sista match och rehabiliterade under denna säsong. Trots spelarförlusterna stod vi relativt välrustade när säsongen inleddes med kontinuitet och vassa nyförvärv. Målet för säsongen sattes till att gå vidare till slutspel. Sedan fick TJ ett erbjudande från NBA G-League, som han inte kunde tacka nej till och vi fick leta efter en ny headcoach. Ett letande som slutade i organisationen, då Henrik Johansson tog över rollen att leda laget i träning och match. Vi startade säsongen mot de två favoriterna Luleå och Udominate med förväntat resultat. Sedan förlorade vi på ytterligare fyra relativt jämna matcher innan den första segern kom, efter övertygande spel, hemma mot Telge. Vi lyckades dock inte riktigt lyfta i spelet trots den meriterade segern. Knappa förluster blandades med matcher där mycket av spelet inte stämde i resterande matcher före jul. Konsekvenserna blev att kontraktet bröts med Jalen O´Bannon och att Korinne Campbell rekryterades från spel i Spanien. Agnes blev planenligt spelklar efter rehab. Lydia Karlefors plockade fram tävlingsskorna och efter några matcher klev också Ashleigh Brown in på plan som spelare. Guldcoachen Jens Tillman anslöt, efter hemkomsten från Ungern i februari, till truppen i säsongens sista matcher som assisterande coach. Förstärkningarna och förändringen av truppen efter jul räckte dock inte för att rädda slutspelsplatsen. Vi fick ställa in oss på kvalspel. Säsong fick sedan ett snöpligt slut, då förbundets Tävlingsutskott, beslutade att kvalspelet inte skulle spelas. Ett beslut som naturligtvis kom som en oerhörd lättnad, då vi så enkelt fick behålla platsen i högsta nationella serien. Samtidigt ett beslut som gav lite splittrade känslor, eftersom vi var väl förberedda inför kvalet och såg fram mot de värdematcher vi skulle få spela.

Säsongen 2018/19 inleddes med att vi kunde engagera finländaren Janne Hänninen med omfattande erfarenhet från finsk damungdomsbasket. Ligan spelades som en enkelserie med 11 lag, där alla mötte alla hemma och borta. Med åtta nya spelare tillsammans med en ny coach tog det ett tag innan vi fick ihop laget. Vi inledde ligaspelet med sju raka förluster med i snitt -21 poäng per match, innan vi kunde ta hem säsongens första seger hos Mark basket i Kinna andra advent. Vinsten följdes av sex nya förluster i relativt sett jämnare matcher, där vi t o m hade ledningen långt in i sista perioden. Någon förändring behövde göras. Vi valde att i samråd med Janne Hänninen ta in Uppsalas basketprofil Ike Person som ny headcoach. Det började bra i Ike´s regi. Vinst, återigen mot Mark Basket, i vår hemmaarena och möjligheterna att ta en av slutspelsplatserna hägrade. Nu blev det inga fler segrar och vi hamnade på en slutlig tiondeplats i tabellen och kunde därmed säkra en fortsättning i högsta ligan. Ligan spelades hem av A3 Basket Umeå, som i finalspelet ställdes mot nykomlingen och överraskningen Högsbo Lions från Frölunda. Vi bjöd på spännande matcher och bra underhållning i SEB USIF Arena och kunde locka en större publik än föregående säsong. Vi ökade publiksnittet med mer än 32%.

Uppsala har fostrat ett stort antal damlandslagsspelare genom åren (antal matcher, poäng, debut)

 • Marie Kumlin 86, 637, 7/1 -78
 • Åsa Roos 70, 502, 5/11 -83
 • Susanne Gottschalk 61, 251, 28/12 -80
 • Kerstin Berglund 28, 108, 26/11 -75
 • Agnes Nordström 27, 72, 4/7 -10
 • Kerstin Lundh 21, 57, 7/12 -74
 • Helene Keijser 19, 79, 27/12 -81
 • Ia Börling 17, 30, 28/12 -89
 • Petra Freidenfeldt 17, 42, 3/11 -84
 • Chioma Nnamaka 14, 110, 5/9 -03
 • Anna Lindahl 13, 7, 4/1 -91
 • Barbro Ohlsson 1, 3, 20/12 -79

I laget har dessutom spelat ett stort antal seniorlandslagsspelare fostrade i andra klubbar samt ett ännu större antal spelare som deltagit i ett eller flera ungdomslandslag.

Uppdaterad: 16 AUG 2017 15:28 Skribent: Christer Hagberg

Följ oss på sociala medier

Facebook   Instagram     

Bjerking_org.jpg

    

  

 

 

Postadress:
KFUM Uppsala Basket Dam - Basket
Torgny Segerstedts allé 2
75644 Uppsala

Kontakt:
Tel: [saknas] Information
E-post: info@uppsalabasket.s...

Se all info