Hoppa till sidans innehåll

YA - Han ska få basketen att växa


Emil Sjörup utanför Kunskapsskolan i Ystad, där det dagligen spelas basket på rasterna. Nu ska han se till att de ungdomar som är intresserade får möjlighet att spela basket även i mer organiserad form. BILD: JAN OHLSSON
 

Han ska få basketen att växa

Publicerad: 9 november 2006, 01:15
57 år gammal tog Emil Sjörup ett beslut.

Han slutade sitt arbete på datajätten IBM i Stockholm för att p heltid ägna sig åt idrott.

– Jag funderade länge, för jag trivides egentligen bra med mitt arbete. Men jag kom fram till att det är lika bra att "köra" innan man blir för gammal. Det är det här jag brinner för.

Emil är eldsjälen som redan varit med om att sätta sprutt påbasketen i Ystad. På 1980-talet fick han sporten att blomstra och Lv 4 IF hade långt över 300 medlemmar. Klubben klättrade på några snabba år från division 5 till division 2.Men 1989 orkade Emil Sjörup inte längre dra runt verksamheten. Ledarbristen var påtaglig och dessutom tog hans civila jobb allt mer tid. I 14 år har han bott i Stockholm, men har sagt upp sig från sitt jobb och valt en lite lugnare tillvaro i Ystad.

Kärleken till basketen har alltid funnits kvar. Han sitter på flera uppdrag inom förbunden, bland annat är han överledare för svenska damlandslaget och ordförande i Skånes basketbollförbund.

Nu tar Emil steget fullt ut och jobbar mer eller mindre på heltid för att rita om den skånska basketkartan. Och det är framförallt de vita fläckarna i sydöst som han är ute efter.Ekonomisk stöttning får basketen från både Handslaget och Skåneidrotten. Därmed kan de orter som är på hugget få hjälp med etablera sporten i bygden, oavsett om det handlar om ekonomi, utbildning, organisation eller adminstration.

– Men det behöver inte vara unika klubbar som bildas, det fungerar utmärkt att bli en sektion i någon befintlig klubb.

Emil har inte riktigt hunnit ta baskettempen i sydöst. Dock påstår han sig ha fått signaler om intresse i Onslunda och i Ystad är han övertygad om att en klubb kommer att bildas inom en snar framtid. I Simrishamn finns redan KFUM Österlen Basket, som han knutit kontakt med.

– Jag skulle bli förvånad om inte sju-åtta nya klubbar bildas i Skåne före nästa sommar.– Målsättningen är att skapa en lokal utvecklingsserie där nybörjare möter nybörjare. Sedan vill vi även ha igång spel mellan skolorna i årskurs 3– 6.

När förbundet kontaktade skånska skolor och bad om tid för att komma och marknadsföra sporten, ställde sig 24 av 30 positiva. Bland annat var samtliga fem Ystadsskolor välvilligt inställda till en basketintroduktion.

Så tydligen går det att även i Ystad umgås med bollar – utan handbolls- klister på fingrarna.

Tro’t om ni vill.

Jan Ohlsson
Uppdaterad: 10 NOV 2008 00:21

sponsorer5
baskettelevision

Postadress:
KFUM Ystad Basket - Basket
Marie Persson, Holländaregatan 10
27151 Ystad

Kontakt:
Tel: [saknas] Information
E-post: This is a mailto link

Se all info