Hoppa till sidans innehåll

På två hjul sedan 1974


Kalmar Cykelklubb bildades år 1896. Den omvandlades och startades upp på nytt den 3 oktober år 1974 av fd. cyklsiten och landslagsskridskoåkaren Sture Engström i samarbete med dåvarande föreningssekreteraren vid KFUM/KFUK Lasse Roth.

Cykelverksamheten hade då varit nedlagt sedan 1950-talets sista år och nu fanns ett intressant gäng Kalmarungdomar, som tidigare tävlat för Ålems Cykelklubb, men ville ha möjlighet till träning på hemmaplan.

Till en början ställde unge Peter Engström numera ordförande i KFUM Basket, med pappa Stures hjälp som tränare, men mycket snart kom duktige Sören Andreasson att ta över tränarsysslan och han präglade klubben i den andan och kunskap han utstrålade till att klubben ett 25-tal aktiva ungdomscyklister både pojkar och flickor. Ett plus var också att Sören hade förmågan att ta tillvara den resurs föräldrarna utgjorde och som under många år präglade klubben.

Sören hade också förmågan att få hit duktiga elitcyklister för att ge ungdomarna råd och tips. En som var hos klubben var OS-vinnaren 1976 Bernt Johansson, Både före och efter den fantastiska OS-vinsten.

Ordförande Ludde Maslak och Karl-Erik Nilsson har också drivit klubben framåt. När Sören Andreasson slutade som tränare efterträddes han av Tomas Pettersson och i viss mån Magnus Nilsson. Dessa fick skörda mycket utav vad Sören byggt upp vid USM i Degerberga då Mattias Carlsson i U-klassen gick loss ensam och kunde vinna sin USM-seger. Den bästa placering i en stor ungdomstävling.

Tidigare hade Jan Skagne med rötter i KFUM Cykelklubb blivit Nordisk mästare i Finland och Björn Bäckman, klubbens absolut bästa cyklist och elistcyklist, belv 6:a på SM 1992. Björn Bäckman drog över Atlanten och blev proffscyklist. Han deltog i VM tillsammans med 7-faldige Tour de France vinnare Lance Armstrong.

Cykelklubben har även haft fler framgångar under slutet av 90-talet och början av 2000-talet där Joakim Åleheim, Fredrik Lindberg, Mattias Carlsson och Sead har nu sökt sig till andra klubbar.

Under 2008 blev det ordförandebyte där första kvinnan nu sitter vid rodret Åsa Hjelmberg. Cykelklubben har fått en ny sport till klubben som Dirt/Freeride. Cykelklubben håller på med att bygga upp en permanent Dirtpark som ligger i skogen vid utfarten vid E22/Svaneberg.

Cykelklubben är full gång med träning som Cykelmotion, men hopp finns om att klubben kan starta upp landsväg och Mtb för ungdomar. Under OS 2008 i Peking tog Sverige två OS-Silver genom Emma Johansson och Gustav Larsson och hoppas att det ska ge en nytändning av cykelsporten i Sverige.

Uppdaterad: 08 JUN 2016 06:09 Skribent: Åsa Hjelmberg

 Fb med klubbnamn 
Dagens väder:
SMHILyssna på:

Postadress:
Kalmar CK - Cykel
Allf Granath, Piparegårdsvägen 6
39477 Kalmar

Kontakt:
Tel: 073-903 45 07
E-post: This is a mailto link

Se all info