Hoppa till sidans innehåll

Norden Bio
 

   Bioskylt  Biosalongen

AKTUELLT!

Pris: 80:- då inget annat anges!

Besök oss gärna på facebook!

facebook

 

KASSANS ÖPPETTIDER: 18.00-18.35 samt vid matineér 14.30-15.05 Vid andra föreställningstider öppnar kassan 30 min före filmens start.

 

Digital NEC projektor installerad.

Norden Bio drivs av Kälarne IK och all verksamhet drivs på ideel bas. Filmerna sätts av Folkets Hus och Parker.

Den ligger i anslutning till Kälarne skola, bredvid badet. Biograflokalen har en tydlig stor ljusskylt.

 In

Norden bio i Kälarne drivs av Kälarne Idrottsklubb, KIK, och all verksamhet är ideell, dvs. ingen får någon lön för sitt arbete.

Fram till 1979 var det NTO som drev bion men togs då över av Kälarne IK. Verksamheten hade då redan flyttats från Föreningshuset till den nybyggda biosalongen vid skolan.

 

Idag har vi fem maskinister som kör film en söndag var, enligt schema. Under årens lopp har det varit tradition att elever från årskurs 9 ska sälja biljetter, två ungdomar per kväll. En person säljer biljetter och en tar emot och river dessa då besökarna går in i salongen. Det finns även en lite biokiosk som säljer godis och dricka inför filmvisningarna

 

Under de år som verksamheten bedrivits i lokalen har en del förändringar gjorts. Biografprojektorerna har förbättrats, nya stolar installerades i lokalen, ljudet har förbättrats, en ny filmduk med avmaskning införskaffades, denna upprustning skedde i början av 1990-talet och pengarna till detta kom från SFI (Svenska Filminstitutet) Boverket och Bräcke kommun.

2006 köptes en ny filmduk in, då den gamla skadats, då hade den hängt där i 16 år.

Den tekniska utvecklingen inom filmen gjorde att vi senare tvingades installera sk. rött ljus för att kunna läsa av ljudbandet på filmerna. I samband med detta så uppgraderades även ljudet. Biografen är idag utrustad med Dolby stereo.

 

Under de senare åren har också olika försök med publikarbete gjorts, under åren har en tjejbio ordnats. En film där man vände sig mot en kvinnlig publik och ordnade en helkväll med mingel i foajén, filmvisning och sedan gemensam middag på Hotell Östjämten. Protester mot detta arrangemang har gjort att tjejbion idag är det en öppen visning, dvs. för alla, men att de tjejer som sett filmen går tillsammans och äter en middag.

Under 2008 hade biografen en filmhelg. Då visades nio filmer under en helg, fredag – söndag. För att finansiera detta projekt söktes pengar från SFI, för lokalt publikarbete. Detta för att säkra arrangemanget ekonomisk. Under lördagen ordnades då en gemensam middag dit alla kunde anmäla sig. Pengarna från SFI användes till att piffa upp i biograffoajén genom att klä om de trista slitna svarta sofforna mot pastellfärgad klädsel samt att införskaffa en ljusskylt som monterades utanför entrén till bion.

Vi har även kört en biodag, en söndag där det kördes tre filmer. Filmhelgen har körts även en andra gång.

Vi har även försökt med andra event, då Sex and the city 2 hade premiär visade vi båda filmerna med en vickning i pausen mellan föreställningarna.

Vårt senaste var då vi visade Jägarna 2, vilket var en riktig fullträff, nära 300 inlösta besökare på tre föreställningar. Många Tack till Rolf Lassgård som gjorde det eventet möjligt.

 

Filmsättning: Fram tills 1995 hade Norden bio fortfarande anknytning till IOGT/NTO genom deras organisation Våra Gårdar som skötte om filmsättningen. Dvs. vilka filmer som skulle köras på bion och när. Avtalet med Våra Gårdar sas upp 1995 och Kälarne IK vände sig då till FHP (Folkets Hus och Parker) för denna service. 

Idag är det fortfarande FHP som sköter vår filmsättning, men med det förbehållet att vi själva vill bestämma över utbudet. Därför har vi ibland filmerna satta med bara två veckors varsel.

  

Historia: Söker man information bakåt i tiden, är det första året man hittar info om bio verksamhet 1913. Det var från början NTO som drev biografverksamheten, Templet 299 Kälarne Sällhet, bildades 1889. Föreningarna hade väldigt fantastiska namn.

Namnet Norden bio kommer från Byggnadsföreningen Norden som byggde till det befintliga föreningshuset 1917 – 1918, ombyggnaden kostade då 16000 kronor att genomföra. Lokalen hyrdes ut till ambulerande filmförevisarevisare, de hyrde lokalen per år.

Från början hade man inte tillbyggnaden med maskinrummet utan det byggdes av vaktmästaren Lagerström från Hammarstrand, 1925.

Oskar Olsson ville samma år att byggnadsföreningen Norden skulle köpa en biografmaskin, detta föll sig naturligt då man nu hade ett maskinrum.

Under 1920-talet var det ambulerande biovisningar som sköttes av Lagerström och Tycko Andersson från Ragunda, de hade hand om biografvisningarna, då hyrdes lokalen av NTO.

1973 såldes Föreningshuset, Västanede 2:17 till kommunen.
Norden bio flyttade till sin nuvarande lokal vid Kälarne skola, 1971. Lokalen byggdes i samband med den senaste kommunsammanslagningen, Kälarne kommun byggde då en simhall och en samlingslokal för teatervisningar och med ett biografmaskinrum. Lokalen är avsedd till att visa både teater och film.

 

Norden bio har genomgått många förändringar över tiden, men den största står vi inför, digitaliseringstvånget. Den teknik som Thomas Alva Edison visade 1891 med sitt Kinetoscope, tittskåp, och som senare utvecklades av bröderna Lumière i Paris till deras Cinématographe Lumière, är fortfarande densamma. 28 juni 1896 kom fenomenet till Sverige.

Namnet bio kommer från det fabrikat, märke, som de tidigaste projektorerna hade, de hette The Royal Biograph, det var dåtidens ledande projektorfabrikat, engelskt märke.

Fram tills idag har biograf projektorerna varit i stort sett byggda på samma teknik. Projektorerna har elektrifierats från att varit handdrivna. Ljuset, lampan i projektorerna har bytts från kolstavar till xenongasfyllda kolvar (lampor).

Men nu har digitaliseringen tagit fart. En helt ny teknik, och dyr sådan, den traditionella analoga 35 mm´s filmen kommer att fasas ut och kommer att helt ersättas av digitala hårddiskar. Den utvecklingen kommer troligen att vara slutförd 2013.

Uppdaterad: 07 JUN 2016 21:02 Skribent: David Edin

Postadress:
Kälarne IK
Svedje 180
84497 Kälarne

Kontakt:
Tel: 069640357
E-post: This is a mailto link

Se all info