Hoppa till sidans innehåll

Vad är Modern Femkamp


Modern Femkamp har den berömde Pierre Coubertin, som upphovman, och på hans inrådan blev grenen Olympisk 1912 i Stockholm. Sverige har tagit 9 Olympiska guld, varav Björn Ferms 1968 var det senaste. På den tiden avverkades en gren per dag. I dagens TV-tider har det ändrats till att alla grenar skall avverkas på samma dag! Det innebär för åskådarna att tävlingen får högre tempo, snabbare redovisning av resultat och ett mindre antal men bättre kvalificerade deltagare att följa. För deltagarna medför det att kravet på kondition ökar. Många anser att Modern Femkamp i den nya tappningen kommer att bli riktigt TV-mässig och spännande för åskådarna att följa. För en god femkampare måste vara uthållig, teknisk, idrottsligt extremt all-round och dessutom kunna handskas med djur. 

 

TÄVLINGSMOMENT


INDIVIDUELLT JUNIOR/SENIOR

Fäktning Man fäktar med värja, som är ett stötvapen. Träffytan är över hela kroppen. Första giltiga stöt vinner varje match, som maximalt varar en minut. Alla möter alla i tävlingen. Båda fäktarna kan inte träffas samtidigt (som i fäktning).
Simning Frisim 200. Man simmar i på förhand seedade heat, beroende på tidigare gjorda tider.
Ridning Ridning runt en bana som skall vara 350-450 m lång och har 12 hinder med en maximal höjd av 120 cm. Tävlingsarrangören ställer hästar till förfogande, som lottas ut bland de tävlande. Före tävlingsstarten får den tävlande 20 min på sig att lära känna hästen och rida fram till start.
Löpning och skytte (CE) De tävlande skall springa 3000M och under löpningen skjuta 3 serier med fem neskjutna mål. Skjut 5 skott, spring 1000m och upprepa detta två gånger. Finalen genomförs som jaktstart, vilket innebär att tidsskillnaden vid start motsvarar poängskillnaden mellan de tävlande. Den som först kommer i mål är även segrare totalt. Skyttet genomförs med luftpistol och målen på 10m avstånd.

 

I alla grenar räknas resultatet om till ett poängsystem där ett bra resultat i en gren motsvarar ca 1000 poäng (CE 2000 poäng). Vinnarna i mästerskap brukar ligga på runt 5500 poäng.
Ungdomar brukar tävla i fyra grenar (ridningen undantagen). Ungdomarnas grenar är förenklade. Som exempel simmar och springer de kortare sträckor beroende på ålder. Det finns olika ungdomsklasser.

 

STAFETT

Fäktning Varje deltagare fäktar mot en i motståndarlaget. Alla möter alla på lagnivå.
Simning Man simmar 3 x 100 m i stafettform.
Ridning Banlängd 3 x 350 m. Varje bana har 9 hinder. Varje deltagare rider banan på egen häst. Laget startar och rider på gemensam maxtid.
Löpning och skjutning (CE) Sträcka 3 x 1000 m i stafettform. Under löpningen skjuts 5 skott.
Uppdaterad: 27 DEC 2010 16:41
Skribent: PETER BARVESTAD

Postadress:
Kalmar Modern FKS - Mångkamp
Wikström, Stora Rörsvägen 72
38695 Färjestaden

Kontakt:
Tel: [saknas] Information
E-post: This is a mailto link

Se all info