Hoppa till sidans innehåll

Stalljour


På Kalmarbygdens fältrittklubb är det vi medlemmar som äger hästarna. Våra hästar behöver tillsyn och omvårdnad varje dag i veckan, året om. Detta löser personal, lektionsryttare, privathästägare och delfodervärdar, det vill säga alla vi tillsammans!

Stalljour illustration

På vardagarna sköts hästarna om av vår anställda personal och stallvärdarna. På helger och röda dagar löser vi medlemmar det genom ett joursystem. Detta är ett medlemsbeslut sedan många år tillbaka. Både de som rider på ridskolan och de medlemmar som har sina hästar inhyrda på anläggningen har jour. Har du egna hästar som du sköter själv har du 365 jourdagar om året med fyra utfodringar per dag. Så det är lite lättare att vara ca 300 medlemmar som sköter 30 hästar :)

Hyresgäster och delfodervärdar delar på den så kallade ansvarsjouren. Det är den person som leder jourpasset och ser till att allt görs på rätt sätt. Har du en delfoderhäst har du ett jourpass i månaden, är du hyresgäst delas jourerna upp varje månad.

Lektionsryttare (från 13 år) har medhjälparjour max två gånger per termin, ansvarjouren visar och talar om precis vad du som medhjälparjour ska göra och rutiner finns att läsa på jourtavlan.

Jourschema

Varje månad planerar stallchefen jourschemat. Den mailas sedan ut och sätts upp på anslagstavlan i stallet. Där finns även rutiner och instruktioner vad som ska göras under passet.

Har du önskemål om jourdatum är det bra om du mailar i god tid, då brukar det mesta kunna gå att lösa. Har du önskemål eller får förhinder efter att schemat skickats ut har du själv ansvar för att byta med någon annan. Om du byter jour är det viktigt att den som tar din jour motsvarar dig i både kunskap och styrka! Blir du hastigt sjuk och inte lyckas hitta ersättare måste du direkt ringa den som har ansvarsjouren (skriv alltid upp telefonnummer till den så fort du fått jourdatum).

För att vara säkra på att våra hästar får mat, vatten, mockat och blir in- och utsläppta på dessa dagar är det viktigt att du som medlem tar ansvar för din jour.  Dessutom får du se hur det är att sköta hästarna ”på riktigt” och du träffar andra medlemmar i föreningen.

Vad gör stalljouren? 

Förmiddagsjouren börjar 07.00. Då fodrar man hästarna, släpper ut dem, mockar, sopar och gör fint. Sommartid kör man ut vatten till hagarna. Detaljerat schema finns på stalldörren. Förmiddagsjouren är klar 13.00.

Eftermiddagsjouren börjar 13.00. Hästarna tas in för lunch, på lördagar ska vissa hästar ut igen. Ibland får man hjälpa de mindre barnen som ska eller har ridit lektion. I jouren ingår också att städa och hålla snyggt på anläggningen. Kvällsfodring är tidigast 19.00 och jouren är klar ca 19.30. Eftersom man är i stallet många timmar är det bra att ta med mat eller fika så ni kan ta en paus tillsammans.

Lycka till och hoppas du får trevliga jourdagar!

Uppdaterad: 08 JAN 2018 20:15 Skribent: Sara Svensson
Epost: Adressen Gömd


Postadress:
Kalmarbygdens FRK - Ridsport
Svensknabbevägen 9
39351 Kalmar

Kontakt:
Tel: 048024612
Fax: 048024612
E-post: This is a mailto link

Se all info

hööks