Hoppa till sidans innehåll

Angående projekt mot segregation

23 FEB 2021 08:26
Karlskrona SOK har under hösten 2020 deltagit i Karlskrona kommuns satsning mot segregation. Satsningen har renderat en del uppmärksamhet, både positiv och negativ. Här är ordförandes beskrivning från Karlskrona SOK perspektiv.
  • Skapad: 23 FEB 2021 08:26

Den 2 juli 2020 annonserade Karlskrona kommun om en satsning mot segregation. En miljon kr skulle fördelas till föreningslivet för projekt som skulle genomföras innan årsskiftet. Ansökan skulle vara inne senast 9 augusti. All planering skulle alltså ske under semestern.

Ett antal individer i föreningen hade redan tidigare diskuterat olika möjligheter till verksamhet i idrottssvaga områden, bland annat efter dialog med RF SISU Blekinge. Ett brainstormingmöte i Bastasjö resulterade i ett antal konkreta förslag som vi ville testa i en ansökan. Verksamheterna hölls inom ramen för ordinarie kommittéers verksamhet med befintliga ledare.

En central del i ansökan var att vi ville ha ersättning för en del av den ideella tid som lades ned i projektet. Därför ingick ersättning för 250 idella arbetstimmar i projektplanen, vilket skulle ge 50000 kr till föreningen (200kr/h), ett viktigt tillskott till verksamheten när flera andra intäkter minskat i och med pandemin. För oss som lagt ned mycket tid på projektet var de här 50000 kr en viktig morot.

Under sommaren sökte vi kommunen för att försöka förstå vilka kostnader vi kunde söka ersättning för. Den tjänsteman på förvaltningen som inte hade semester hjälpte oss så gott det gick, men några kriterier fanns inte tillgängliga. Vi lämnade därför in ansökan såsom vi formulerat den från början. Den 25 augusti godkändes ansökan i sin helhet och den 16 september fick vi hela den ansökta summan utbetald. För oss var det en bekräftelse på att de ingående delarna i ansökan gåtts igenom och godkänts.

Under tiden projektet framdrivits har någon kostnadspost ökat och någon minskat i förhållande till budget. Men det har varit mindre avvikelser, helt i linje med vad man kan förvänta sig. Däremot har vi beslutat att inte gå vidare med en av de större posterna - utvecklingen av en mobil-app där barn och ungdomar skulle kombinera orientering med lek, problemlösning och samarbete. Kostnaden för denna har därför utgått och medel för återbetalning av den delen - ca 60000 kr - avsatts i resultaträkningen för att återbetalas.

Under hösten uppdagades att några av projekten mot segregation inte genomförts enligt plan, och media började granska. Givetvis granskades även övriga projekt som fått bidrag inklusive Karlskrona SOK. Samtidigt togs ärendet över från förvaltningen och den sista granskningen har istället gjorts av politikerna i Kultur & Fritidsnämnden.

Vi har lämnat slutredovisning och underlag till en fördjupad granskning. Vi har inte fått någon återmatning på rapporterna, men efter samtal med ansvariga är de nöjda.

Beslut togs 22 februari att Karlskrona SOK skulle återbetala ca 160000 kr. Detta var väldigt oväntat och chockerande. Därefter har representanter från nämnden kontaktat oss och meddelat att det blivit fel i underlaget och att rätt siffra ska vara 110000 kr. Det är då de medel vi själva planerat att återbetala (60000 kr) samt ersättningen för ideell tid (50000 kr).

Personligen tycker jag att detta är väldigt olyckligt. Ansökan är godkänd i sin helhet, inklusive de specificerade 50000 kr i ersättning för ideell arbetsinsats. Det var med de förutsättningarna vi tog oss an projektet och alla aktiviteterna under hösten. Jag har, liksom flera andra, lagt många timmar, tagit ledigt från jobbet, för att genomföra nödvändiga, viktiga och givande möten med flera aktörer i området, genomföra aktiviteter på dagtid i samverkan med Sunnadalsskolan med mera. Att vi nu, när projektet är avslutat, tvingas återbetala den delen, det känns inte rättfärdigt.

Skribent: Robert Hedman
Epost: Adressen Gömd

Postadress:
Karlskrona SOK
c/o Peter Lundgren, Lindvalls väg 12
37330 Nättraby

Kontakt:
Tel: [saknas] Information
E-post: info@karlskronasok.s...

Se all info