Hoppa till sidans innehåll

Reportage från ungdomens 10Mila

2018-08-07 20:16
U-10Mila gick i år av stapeln i Tisslarödjan, Götene, nordväst om Skövde.
  • Uppdaterad: 2018-08-08 09:29

Värmen som legat över Sverige i några veckor gjorde inget undantag över tävlingsarenan och det innebar att det var väldigt varmt även under natten. Stafetten gick på fredag kväll och lördag morgon och därefter var det individuella nationella tävlingar lördag eftermiddag och söndag förmiddag. En fullmatad orienteringshelg i den varma högsommaren och övernattning på arenan i militärtält.

Flera barn och ungdomar gjorde sin 10Mila-debut. Några av våra bästa ungdomar Malthe, Maxim O och Jakob O saknades när de hade andra uppdrag, samtidigt ligger Frantisek’s klubb Ski-OB Sternberk från Tjeckien som vi har utbyte med på träningsläger i Dackestugan. Det gjorde att vi kunde matcha in några av dessa i laget för att ha möjligheten att ställa upp med 4 lag. Med denna lösning fick alla våra ungdomar springa 10Mila.


Ankomst till tävlingsarena i Tisslarödjan

Tävlingen inleddes kl 18.00 med DH12 kavlen som innehåller 4 sträckor där man får ha upp till 3 löpare på 3-e sträckan. 100 lag stod på startlinjen och när starten gick så var farten så hög så att man trodde att deras sträcka var 300m och inte 2730m som var den verkliga sträckan. Karlskrona SOK ställde upp med två lag och Joel och Kasper kom in till växel med 1sek skillnad dock 5 min efter första växlande laget.

Andra sträckan löptes av Märta och Elias, Märta var något snabbare och var bara 1.36 efter sträcksegraren, Elias 1.51 efter. Två riktigt bra insatser.

3-e sträckan fick man ha max 3 löpare Elin och Linnea i det ena laget och Erik och Isak i det andra.Skillnaden nu vid växel mellan våra lag var nu 3.30 till Erik och Isaks fördel. Erik var bara 1.30 efter sträcksegraren.

4-e sträckan sprangs av Lova och Anton S och med en stark sträcka av Lova så gick ”segern” mellan våra två jämna lag till ”tjejlaget” med 34 sek. Totalt i tävlingen så blev vi 40 och 44. En riktigt fin insats av alla våra DH12.

Här kommer en video från HD12 stafetten:

DH18 startade 03.00 på lördagsmorgonen, natt och det var pannlampor som gällde, två gafflade sträckor som följdes av en gemensam 3-sträcka.


Franta efter ett stabilt lopp på första sträcka

Frantisek växlade över 3.14 efter ledande lag och skickade ut Hugo på andra som hade lite ”oflyt” och kom ut med de som hade annan gaffel till första. Han klarade upp det men hamnade i en grupp som småbommade lite då och då växlade över 15.05 efter täten till Jakob. Jakob gjorde en fin sträcka och behöll lagets placering som här var 29:a.


Lukas sprang långa nattsräckan

”Långa natten” genomfördes på ett bra sätt av Lukas som tappade några minuter på täten men tog oss upp på 25.e plats. 5-e sträckan där Radek tillsammans med Oleksii och Adam (man får ha tre löpare på denna sträcka) tog oss upp till 19plats. Jan på nästa sträcka tappar en placering till 20-e men vid växling till Matyas till 7-e sträckan så finns inte vår lags karta kvar utan laget som hade sin karta närmast vår hade tagit den. En stunds förvirring uppstår och Matyas springer ut med 8-e sträckans karta, givetvis fel men i uppståndelsen blev resultatet så. När så Matyas kommer in för växling så har funktionären satt upp sträcka 7:s karta vilken nu Arvid ger sig ut med. Vi sprang altså sträckorna i omvänd ordning. Arvid växlade sedan över till Anton på 9-e som gör ett mycket fint lopp och växlar över som lag 16 till Mikulas som avslutare. Slutplaceringen blir 18 plats vilket får anses som mycket bra i den hårda konkuransen. Huvuddelen av löparna i laget är så unga att de kan springa U-10mila många år än.


H18 laget är nöjda med instasen. Lukas saknas på bilden eftersom han åkte hem tidigare.

D18 startade 05.30 på morgonen och som består av 5 sträckor och inleds med två gafflade sträckor om drygt 5km. Alma inledde väldigt bra och växlade över 3.09 efter ledande lag och plats 24 till Ema som gör ett stabilt lopp och växlar över på 22:a plats till Sandra, Lova och Märta ( man får vara tre på denna sträcka) de springer riktigt bra och växlar över som lag 24 till Vendula som ger sig ut på 4-e sträckan, hon gör också ett mycket bra lopp, tappar två placeringar till 26. Sista sträckan springs av Emma som får en tuff uppgift att möta i huvudsak 18 åriga tjejer men som klarar det riktigt bra, hon kommer in på en 28 plats vilket också blir lagets slutplacering. Även här är löparna så unga att de kan springa i U-10mila många år till.


Ett ung D18 lag med snittålder under 14 år kom 28a av 73 lag


Trötta ledare efter en sömnlös 10Mila-natt

Skribent: Maria Sibileva
Epost: Adressen Gömd

Postadress:
Karlskrona SOK
Björn Zettervall, Östra vägen 14
37331 Nättraby

Kontakt:
Tel: [saknas] Information
E-post: This is a mailto link

Se all info