Hoppa till sidans innehåll

Stora Skidspårspriset 2021

25 MAJ 2021 22:31
Stora Skidspårspriset, instiftat av Skidspår.se och Svenska Skidförbundet, delas årligen ut till en person eller grupp som gjort stora insatser för att tillhandahålla preparerade längdskidspår. 2021 vann föreningens snöhjältar i Rödeby!
  • Uppdaterad: 25 MAJ 2021 22:31

Traditionen av skidåkning och preparering av skidspår har långa anor i Karlskrona SOK, med arv bakåt genom både FK Vittus och OK Dacke.

I Bastasjö är traditionen med fina skidspår på elljusspåren och Apels ängar stark och tacksamheten från allmänheten över de fina spåren när vintrarna kommer är stor.

Skidåkarna i OK Dacke ordnade fina spår uppe i Strömsberg och i Rödeby. Men de senaste ca 10 åren har Rödeby blivit centrum för skidåkningen och framförallt då med möjligheten till konstsnö som utvecklats steg för steg.

Efter den usla vintern 2020, då det för första gången på många år inte blev någon skidåkning alls i varken Bastsjö eller Rödeby, blev årets vinter en krävande men mycket positiv överraskning!

Genom en ideell kraftsamling i december 2020, med stöd av sponsorerna i främst AC El och EBM Montage och med finansiering från Riksidrottsförbundet/RF-SISU Blekinge och Karlskrona kommun, gjordes en mindre utbyggnad av konstsnösystemet.

Sen kom vintern med besked. Långvarig och rejäl kyla gjorde att vi kunde producera mycket konstsnö på ca 500 m av elljusspåret och på vår fina skicrossbana. Natursnön gjorde att vi kunde hålla öppet med mycket fina skidspår (3 km elljus och 6 km) över tre helger. Tack vare våra grannar i Rödebybacken, Karlskrona Alpina Klubb, fick vi till och med natursnöspåren preparerade med pistmaskin.

Genom mycket fina insatser av ett antal medlemmar, kunde vi genom ett antal åtgärder, trots pandemin, hålla skiduthyrningen öppen för allmänheten. Efterfrågan var enorm och vi hyrde ut alla våra skidor, pjäxor och stavar många gånger om. Även skolor, fritidshem och arbetsplatser (stora och mindre) besökte oss för friluftsdagar.

Men ingenting av allt detta hade varit relevant utan det oförtrutna, ideella arbete som utförs av ett gäng på ca 10 personer, som oftast nattetid ger sig ut för att preparera skidspåren. Snön ska packas samman, den ska plogas ihop, den ska sladdas, den ska spåras, tunna partier kompletteras med ditskyfflad snö. Snökanoner ska startas, flyttas, tunga slangar och kablar ska släpas runt, kopplas samman och isär. Det är ett roligt lagarbete, en del pill med strulande maskiner, och mycket diskussioner om bästa sättet att få det optimala skidspåret i varje väderförhållanden. Den som är sugen på att delta är varmt välkommen, både i Rödeby och Bastasjö.

Prisutdelning kommer att ske i närtid, på plats vid Dackestugan, genom representant från Svenska Skidförbundet.

Skribent: Robert Hedman
E-post: Adressen Gömd

Postadress:
Karlskrona SOK
c/o Peter Lundgren, Lindvalls väg 12
37330 Nättraby

Kontakt:
Tel: [saknas] Information
E-post: info@karlskronasok.s...

Se all info