Hoppa till sidans innehåll

Sven Svensson, FK Vittus och Karlskrona SOK - en legendar har gått ur tiden

17 JUN 2019 08:06
Sven Svensson, FK Vittus och Karlskrona SOK har tagit sin sista kontroll. Den 88-årige Sven var på väg med karta och kompass i näven mot ytterligare en kontroll men nådde denna gång inte fram. Men Sven var på en plats som han älskade - i skogen.
  • Skapad: 17 JUN 2019 08:06

Sven Svensson, FK Vittus och Karlskrona SOK har tagit sin sista kontroll. Den 88-årige Sven var på väg med karta och kompass i näven mot ytterligare en kontroll men nådde denna gång inte fram. Men Sven var på en plats som han älskade - i skogen.

Sven var en riktig eldsjäl som brann för FK Vittus och Bastasjö. Han ligger bl a bakom de flesta motionsspår som finns i Bastasjöområdet. Han rekognoserade terrängen, pratade med markägare och nådde överenskommelser om spårsträckningen. Sven startade också upp det s.k. Karl XI-loppet, ett terränglopp på 13 km under 80-talet med start och mål vid Bastasjöstugan.

Sven var också mannen som såg till att det alltid fanns nyspårade och välpreparerade skidspår i Bastasjö så fort snön föll. Han tyckte också om att göra skidspår på Bastasjön när de vädermässiga förutsättningarna fanns.

Sven var oerhört positivt intresserad av ungdomsorientering och träning av ungdomar. Han var en mycket passionerad ungdomstränare under -70-talet och framåt. Det sägs att han skaffade en större bil för att kunna köra iväg med Vittusungdomar till nya terrängtyper. Det finns flera idag vuxna orienterare som vittnat om hans storhet som tränare, ”den bäste jag haft”. Från 70-talet kan citeras följande.

”En grundfilosofi från Svens sida genomsyrade allt: KÄMPA! Man lärde sig att aldrig ge upp. Utan den grund Sven gav mig en gång hade jag aldrig nått dit jag nått, (och det blev mycket långt, skribentens anmärkning), och i vissa lägen hör jag fortfarande hans röst”

Sven var även nu i år ofta sedd vid ungdomsträningarna där han med stort intresse följde verksamheten. Han gladdes därför mycket åt de framgångar Karlskrona SOK:s ungdomar nått på senare tid. Segern på årets ungdomskavle vid 10-mila i slutet av april 2019, med fler än 300 startande lag, gjorde honom därför både glad och mycket stolt.

De populära tipspromenaderna startades av Sven och hans fru Lisbeth på 1970-talet. De var värdar för FK Vittus tipspromenader i Bastasjö, varje vecka, hela året under de första 5 åren.

Sven var också en flitig orienterare t.ex. deltog han mer än 35 gånger i O-ringens 5-dagars orientering.

Nu kommer inte den lille mannen i grått skägg att vandra omkring i Bastasjöskogen eller runt stugan i Bastasjö längre men han blir ihågkommen av alla som mött honom. Sven var en riktig eldsjäl av en kaliber som numera är mycket sällsynt. Tack Sven!!

Klubbkamraterna i FK Vittus och Karlskrona SOK

Skribent: Emil Folino
Epost: This is a mailto link

Postadress:
Karlskrona SOK
Björn Zettervall, Östra vägen 14
37331 Nättraby

Kontakt:
Tel: [saknas] Information
E-post: This is a mailto link

Se all info