Hoppa till sidans innehåll

Regattor


Det finns mängder av möjligheter till kappsegling. Det finns en kappsegling för alla oavsett nivå. Här kommer en liten sammanställning av olika typer av kappseglingar


Augusticupen

Augusticupen är till för de som gått i seglarskolan och ännu inte riktigt kommit igång. Ett antal kvällar under augusti månad seglas det utanför klubben och gärna ihop med våra grannklubbar som Nättraby BK och Karlskrona Jolleklubb. Det hela avslutas med en föräldrarsegling, så att föräldrarna ska förstå att det här med segling inte alltid är så lätt!!!


KM - Klubbmästerskap

Precis som det låter innebär det att klubben bästa jolleseglare i sin klass ska koras. Alla seglare på klubben kan vara med.


Blekingeranking

 

Om du kommit igång och tycker det är roligt med kappseglingen, så finns det en serie som går i Blekinge. Klarar du att segla ett klubbmästerskap så kan du lätt segla denna serie. Datum och plats hittar du i vår kalender.

 


DM - Distriktsmästerskap

DM är en del av Blekingerankingen. Denna regatta roteras mellan de aktiva klubbarna i Blekinge.


JSM - Junior Svenska Mästerskapet

JSM genomfördes för första gången som samlat arrangemang i Västerås 1974. Då var klasserna Optimist, E-jolle, OK, Flipper och 420. Direkt stod det klart att ett samlat svenskt mästerskap för juniorer var en succé.

Arrangemanget har sedan dess vandrat runt bland klubbar i Sverige och jollekappseglarna i Västerås (JKV) har stått som värd vid hela 4 tillfällen. Den klubb som vill arrangera JSM ansöker om sanktion hos Svenska Seglarförbundet (SSF). JSM är en stor familjefest då flera hundra familjer träffas och trivs tillsammans veckan efter midsommar.

De klasser som seglar om JSM är normalt de av SSF rekommenderade juniorbåtsklasserna. Även andra klasser kan ingå och då sker detta i samråd mellan arrangör, SSF och klassförbund.

Inom svensk segling är du junior till och med det år du fyller 19. Det finns ingen nedre åldersgräns. Sedan tävlingen startade 1974 har runt 150 svenska juniormästare korats. Många av dessa har slutat men man kan konstatera att i stort sett alla svenska elitseglare gått vägen via JSM. För juniorer arrangeras förutom JSM massor av aktiviteter, tävlingar, träningsläger och seglarläger varje år.

JSM är en rolig tävling där du få träffa många seglarkompisar runt om i landet. Det brukar bli en familjefest, som varmt kan rekommenderas.


 


Regionkval

Regionkval är en kvalserie som är till grund för kvalificering till rikskval. Varje år seglas det tre kval i vå region, Skåne, Blekinge, Småland. Ett kval går i maj/juni och de andra två i aug/sept.


Rikskval

Detta är optimisternas uttagningsserie för VM-, EM- och JNoM-lag. För att få segla rikskval måste man ha seglat bra i regionkvalserien och blivit uttagen.


GP-serierna

När man vuxit ur optimisten seglar man ofta i olika GP-serier. Varje klass har sin egen serie. Kolla på klassförbundens hemsidor eller på www.svensksegling.se

 

 

 

Uppdaterad: 14 SEP 2017 08:30 Skribent: Anders Landenstad

KSS Jollegruppen
Tränare 
Marcus Borg
0708-449992 
This is a mailto link

Sponsorer 200

1852

 

Salminen Sailing


 Sail4Sweden

 

Ungdomsvänliga klubben

Seglingsgymnasiet

Postadress:
Karlskrona SS - Segling
Seglarevägen 8
37137 Karlskrona

Besöksadress:
Seglarevägen
37137 Karlskrona

Kontakt:
Tel: +46768737528
E-post: This is a mailto link