Hoppa till sidans innehåll

KSS Kappseglare - optimist


Kappseglingsgruppen inriktar sig på tävlingssegling med Optimistjolle. Här ingår de seglare som vill bli så bra möjligt inom sporten. Seglingssäsongen startar i början av februari och avslutas först i december. Träning med erfarna tränare sker både på Dragsö och tillsammans med andra klubbar på annan ort.

Målet med KSS Kappseglare - Optimist är att vi ska fostra duktiga seglare som kan göra goda resultat både på nationellt som internationellt. På denna nivå krävs det givetvis ett stöd från familjen vilket i och för sig gäller alla idrotter över motionsnivå.

Tävlingssäsongen är mellan maj och oktober och inkluderar ett antal uttagningar till de internationella mästerskapen. Uttagningarna sker i etapper. Givetvis först regionalt och sedan en kamp mot landets bästa seglare på riksplanet. Naturligtvis glömmer vi inte bort att ha roligt under tiden!

Krav: Egen jolle, det är även möjligt att hyra en tävlingsoptimist av klubben.

Träningar
Vi försöker träna minst två gånger i veckan kolla med din tränare om schemat.

Blekingerankingen
Vill du prova på att kappsegla ”på riktigt” är Blekingerankingserien det du ska börja med.
Du behöver inte ha kappseglat tidigare eller ha en egen jolle för att segla. Även elever från seglarskolan är välkomna. Har du ingen egen båt och vill vara med så kontakta jollekommittén om du kan låna en klubbjolle. 
Blekingerankingen består av ett antal regattor (cuper) under juni-oktober varav ett par brukar vara hos oss på KSS.

Sydrankingen / Optimist-Blå
I Sydrankingen finns en klass för Optimister som har kappseglat tidigare och är lite mer erfarna.
I klassen Optimist-Blå har man som regel egen kappseglingsrustad jolle, det finns fler regattor (från april till september), banorna är längre och man tillämpar fler regler. I Sydrankingens Optimist Blå är alla de duktigaste seglarna i regionen med, även de som också seglar på Röd och Svart nivå. Om vi blir många seglare från klubben på dessa tävlingar kan vi få en deltävling säsongen efter.

JSM
JSM är inte så avancerat som det låter utan en öppen tävling som alla kan vara med i. Det enda som krävs är att du är medlem i optimistjolleförbundet plus att din jolle uppfyller klassreglerna och har giltiga certifikat och mätbrev. JSM brukar samla 250-300 optimister från hela Sverige, både relativa nybörjare och elit. Det brukar vara en familjär och trivsam tävling som passar dig som tidigare kappseglat i t ex Sydrankingen. Den som vinner i JSM blir svensk juniormästare och det tas dessutom ut 10 seglare som får representera Sverige på NM senare på sommaren. JSM hålls alltid veckan efter midsommar och varar i 4-5 dagar.

Regionkval
Sverige är uppdelat i olika regioner där det hålls regionkval som avgör vilka som får segla rikskvalen där de svenska VM-, EM- och största delen av NM-lagen tas ut. Vi som bor i Blekinge tillhör region 4 som består av Skåne, Småland och Blekinge.
Regionkvalsserien består av tre regattor i augusti/september. De bästa seglarna i regionen är kvalificerade för rikskval.
Liksom för JSM är det krav på att du är medlem i optimistjolleförbundet plus att din jolle uppfyller klassreglerna och har giltiga certifikat och mätbrev. Se www.optisweden.nu för mer information.

Rikskval
Klarade du regionkvalet på ett bra sätt kanske du kvalificerat dig till rikskval. Det brukar vara drygt 100 optimister som under tre flerdagarsregattor under våren gör upp om ett trettiotal platser i Team Sweden och som får åka till antingen VM, EM eller NM. Se www.optisweden.nu för mer information.

Uppdaterad: 15 MAJ 2012 20:52

KSS Jollegruppen
Tränare 
Marcus Borg
0708-449992 
This is a mailto link

Sponsorer 200

1852

 

Salminen Sailing


 Sail4Sweden

 

Ungdomsvänliga klubben

Seglingsgymnasiet

Postadress:
Karlskrona SS - Segling
Seglarevägen 8
37137 Karlskrona

Besöksadress:
Seglarevägen
37137 Karlskrona

Kontakt:
Tel: +46768737528
E-post: This is a mailto link