Hoppa till sidans innehåll

Aikido


Aikidohistoria

Aikido grundades av Morihei Ueshiba (1883-1969), även kallad O-sensei (stor lärare). O-sensei kom i kontakt med flera äldre kampkonster. I över 20 års tid var han elev till Sokaku Takeda, lärare i Daito Ryu Aikijujutsu. Han fick instruktörslicenser i Daito-ryu och det var denna kampkonst som stod för den huvudsakliga tekniska influensen till Aikido. O-sensei studerade även filosofi och religion. Efter många års träning skapade han så småningom Aikido. Målet med denna nya kampkonst var att, genom träningen av kamptekniker, nå en personlig utveckling.

 O-Sensei

Ca 1941 flyttade O-sensei till byn Iwama och fullbordade där sin skapelse, Aikido.
Hans son, Kisshomaru Ueshiba, stannade kvar i Tokyo för att leda organisationen Aikikai. Idag är majoriteten av all Aikido samlad inom Aikikai. Organisationen leds nu av grundarens sonson, Moriteru Ueshiba. Han har titeln Doshu ("vägens ledare").

Innan sin död överlämnade O-sensei sin personliga Dojo och skötseln av Aikijinja (aiki templet) i Iwama till Morihiro Saito Sensei (1928-2002).

Idag förs traditionen vidare i Iwama (Ibaraki Shibu Dojo) av en mindre grupp direkta elever till både O-sensei och Saito Sensei. Huvudansvarig för undervisningen av besökande elever är Shigemi Inagaki Sensei 8 dan, som är direkt elev till O-sensei.

Saito Sensei utnämnde Ulf Evenås Shihan 7 dan till sin personliga representant i norra Europa, Ryssland och Australien. Ulf Shihan är idag huvudsaklig lärare för ett flertal aikidogrupper i olika länder.

I Karlstad Aikidoklubb har vi en lång tradition av kontakt både med Ulf Shihan och med träningen i Iwama.

 Saito Sensei

Takemusu/Iwama Aikido

Aikido som den har undervisats av O-sensei i Iwama kallas för Takemusu Aikido eller Iwama Aikido. Träningen i Iwama var en helhet bestående både av träning med svärd och stav, samt vapenlösa tekniker. Grundarens direkta elever från denna tid vittnar om en mycket krävande och hård träning med stort fokus på att träna hela männsikan, både kropp, sinne och ande.

Saito Sensei strukturerade teknikerna för att underlätta både undervisning och inlärning. En del av hans pedagogiska modell var att tydliggöra olika nivåer i träningen. Den första (go tai) innebär att angriparen får fullfölja sitt angrepp så att försvararen tvingas göra sin teknik mot fullt motstånd. I Takemusu Aikido betonas träningen av denna första nivå speciellt, eftersom den är grunden för en förståelse av de kommande nivåerna. Tanken är att lära sig en stabil grund som gör att teknikerna fungerar även när man är under press och som till slut leder till att man hela tiden kan utföra nya tekniker, som passar situationen, i ett oändligt flöde. Detta kallade grundaren för Takemusu Aiki och ansåg vara den högsta nivån av Aikido.

I Karlstad Aikidoklubb följer vi, genom huvudinstruktören Fredrik Snell, denna aikidotradition.

 Fredrik Sensei får sitt 5 dan certifikat av Ulf Shihan

Uppdaterad: 29 JAN 2018 17:42
Epost: Adressen Gömd

Postadress:
Karlstad Aikidoklubb - Budo och Kampsport
Fredrik Snell, Tyrs väg 14
66533 Kil

Besöksadress:
Sundsta Bad- & Idrottshus, Drottning Kristinas väg 1
65463 Karlstad

Kontakt:
Tel: 0703860860
E-post: This is a mailto link