Hoppa till sidans innehåll

HJÄRTSTARTARE


Kilafors IF har köpt en hjärtstartare

Kilafors IF har köpt en hjärtstartare till Knöttas IP. Vi har gjort det för att snabbt kunna ingripa vid ett plötsligt hjärtstopp. Räddningstjänst har inte alltid möjlighet att komma så snabbt som man skulle vilja, och tid är en kritisk faktor för överlevnad av hjärtstopp. För varje minut som går minskar chansen att överleva med 10 procent, men med tidig defibrillering kan 70 procent överleva.

Vår hjärtstartare hänger direkt innaför dörren till höger vid entrén på kansliet.

Vad är hjärtstopp?

Hjärtstopp är ett tillstånd av elektriskt kaos i hjärtat. Det elektriska kaoset gör att hjärtat inte slår som det ska och kan då inte pumpa runt syresatt blod i kroppen som det ska. Det är framförallt hjärnan som tar mycket skada av detta.

Vad gör en hjärtstartare?

En hjärtstartare skickar en kraftig elektrisk stöt igenom hjärtat för att få stopp på elektriska kaoset som råder, vilket gör att hjärtat kan ”starta om” och fortsätta slå som vanligt. Den hjärtstartare som vi har är en Zoll AED Plus, vilket är en halvautomatisk hjärtstartare som vägleder användaren på ett tydligt sätt vid ett ingripande. Det är förstås bra att gå en kurs i hjärt- lungräddning och i hur en hjärtstartare fungerar, men med en Zoll AED Plus kan man inte göra fel. Det går t.ex. inte att ge en elchock av misstag, eftersom hjärtstartaren analyserar hjärtverksamheten hos den drabbade.

Så här fungerar hjärtstartaren


Uppdaterad: 09 AUG 2017 10:44 Skribent: MDA

Postadress:
Kilafors IF - Fotboll
Knöttasvägen 9
82330 Kilafors

Besöksadress:
Knöttasvägen 9
82330 Kilafors

Kontakt:
Tel: 0278651159
Fax: 0278651159
E-post: This is a mailto link...

Se all info