Hoppa till sidans innehåll

0-3 i första träningsmatchen

10 MAR 2018 21:25
Maskineriet haltade betänkligt men Kils AIK är åtminstone igång med match efter att Bengtsfors IF vann med 3-0 (3-0) i årets första träningsmatch.
  • Uppdaterad: 10 MAR 2018 21:43

En "normal" försäsong hade kanske inte matchen spelats. Underlaget lämpade sig nätt och jämnt till spel då det var hårt och ännu halkigare vilket gav många dråpliga situationer under matchen. Men detta är minst sagt ingen normal försäsong och vi är istället oerhört tacksamma för att Bengtsfors IF med kort varsel och trots snöoväder de senaste dagarna kunde bjuda ned oss för att spela matchen. Tack BIF!

Till råga på ovan nämnda faktorer har inte Långevi något fungerande ljus än och efter 17 var det ganska dunkelt - även om det bildligt talat såg mörkare ut i inledningen av matchen... Avsaknaden av ljus är också något som förbrödrar klubbarna då vårt eget varit ur funktion de senaste månaderna men vi får hoppas att Kils Kommun kan ta tag i detta framöver.

Bara Karzan Azizi och August Niljung kändes oberörda av underlaget där framför allt den förstnämnde tog sig fram lika kvickt som om det vore juli och riktigt gräs. Ju fler viktklasser vi gick upp såg det lite svårare ut och det är i ärlighetens namn svårt att rättvist bedöma enskilda insatser men lättare att peka på kollektivets (o)förmåga med och utan boll. 

Innan alla tillkortokommanden ni kommer läsa om nedan är det också på plats med en brasklapp: det är orättvist att ta fram sågen då vi haft två träningspass med boll (på gräs) de senaste tre månaderna. Det är kanske snarare imponerande att en hel del saker ändå satt.

Bengtsfors har inte gjort så många fler pass utomhus på konstgräs men med en tävlingsmatch i benen och konstgrästräningar inomhus i ryggen hoppas jag är en liten förklaring till den stundtals stora skillnaden i passningsspelet.

17 spelare gjorde resan söderut - en aning för få sett till en första match men återbuden till spel i Dalsland på lördagkvällen var nästan lika många. I ett ungdomligt Kils AIK gjorde fyra spelare debut i representationslaget; Philip Granander och Gustav Carlsson som startade medan David Åkerberg och Mahir Suliman byttes in i halvtid.

Bengtsfors IF, nykomling i fyran i Dalsland, mönstrade ett starkt lag och det syntes från inledningen att det skulle bli långa 90 minuter för de våra.  Med imponerande bolltempo och passningsförmåga anförde hemmalaget den första halvleken där hemmalaget efter en halvtimme redan petat in tre kassar.

Det handlade varken om något bristande fokus för vår del - inte heller om planen - Bengtsfors var helt enkelt betydligt bättre med boll och utan boll i denna första halvlek. Förklaringen till det kan summeras ganska kort. Nyckeln var Bengtsfors förmåga att från djupt ner i planen spela in bollen efter marken till sina tre centrala anfallare. Därifrån kom de rättvända på offensiv planhalva och då Kils backlinje samtidigt låg högt hade de i sin tur ytor att orkestrera saker själva eller spela vidare efter kanterna.  Tre mot två trumfade sedan ofta vid inspelet från kanterna. Vi blev överbelastade i försvaret men hade inte samma förmåga att nyttja vår numerär offensivt där djupledsspelet var obefintligt vilket är en läxa vi brottats med tidigare.

Jag gillar modet att stå högt upp med ett lag - framför allt mot ett lag med trebackslinje som blir sårbara i sina uppspel.Men detta grepp spelade istället hemmalaget rakt i händerna då vi över banan saknade kommunikation och nödvändigt presspel för uppgiften. Istället för att möta boll i backlinjen fick den halka hemåt i djupled och istället för att erövra boll högt upp blev vi istället överspelade. 

De två första baljorna tillkom efter sådana överspel och instick på kanten som avslutades med att Almir Aldzic (tidigare Kils AIK) ganska retsamt enkelt kunde störta fram och raka in bollarna i öppet mål efter inspel från högerkanten. Insläppta mål i träningsmatcher gör sällan ont - och det tredje kändes inte alls när en oturlig Erik Ramefelt halkade i en utrusning och målet blev öppet. Hemmalaget hade några fler chanser där Ramefelt istället kunde revanschera sig själv även om jag inte tror att han bryter ihop för något av målen.

Ambitionen att spela boll fanns där verkligen - kalvar på grönbete är ett ganska passande talspråk i sammanhaget även om vi i vår iver att spela bollen efter marken istället blev fastlåsta eller såg bollar gå till andra adressater. Men detta är typiskt en inledande träningsmatch och att inte vilja eller våga lira fotboll skulle vara betydligt mer oroande.

Offensivt blev vi lättlästa i första halvlek där det rödklädda hemmalaget låste fast oss på kanterna - vår förmåga att därifrån vända spelet eller hitta centrala alternativ eller bollar i djupled klickade och Bengtsfors följde istället vår egen matchplan med att erövra boll högt upp i banan.

Men i den andra halvleken såg det betydligt bättre ut. En andra halvlek där medelåldern i laget sjönk betydligt för att gissningsvis hamna någonstans mellan körkortsåldern och möjligheten att köpa på Systembolaget.

Tim Andersson bytte av Olle Härdelin i mittlåset, Adam Modén vaktade kassen, nämnda Åkerberg och Suliman tog varsin kant och Johan Andersson spelade ytterback medan Fredrik Johannesson spelade anfallare. Dessutom flyttade kapten Erik Sälgeback ner ett steg djupare i banan och Johan Arvidsson bytte kant i backlinjen.

Bengtsfors skapade till att börja med få målchanser i den andra halvleken som som sig bör en träningsmatch blev aning ryckigare och tempofattig ju längre den led. Men de våra etablerade oftare ett längre bollinnehav för att mot slutet också skapa några bra målchanser där Fredrik Johannessons ribbskott var närmast. Det skulle också varit ännu fler om den klassiska "sista passningen" inte vid lite för många tillfällen varit för illa slagen.

Målsättningen i denna första match var att så få spelare som möjligt skulle "utsättas" för 90 minuter men till slut stod där Sälgeback, Granander och Arvidsson kvar matchen ut. Den första och sistnämnda är sin ålder till trots veteraner och gjorde (som vanligt) dugliga insatser medan Granander visade prov på en spelbarhet och speluppfattning som vi ska se till skörda triumfer längre fram.

Varje match har sin pluskolumn och idag är vi inte kräsna. För det första är vi igång och äntligen spelar fotboll. Vi har också en referensram (även om den inte är guldkantad) - att utgå från i våra träningar framöver. Och framför allt fick vi ett bra träningspass med tillhörande fotbollsflås även om undertecknad kanske framför allt är mest nöjd med att vi åkte hem utan några spelare med skador.

Nästa match blir borta mot division 3-laget Säffle FF. Antagligen spelas den på fredag då Sporthälla blivit dubbelbokad under helgen. Ett annat alternativ är att den spelas hemma i Kil under lördagen. Alldeles oavsett blir det en härlig genomkörare och möjlighet att både bättra på saker från idag eller hitta nya saker att bättre på innan seriestarten den 21 april.

Skribent: Ola Andrésen
Epost: Adressen Gömd


Kontakta kansliet 
Ring eller skriv. 
Vi vill ha kontakt med dig!
Tel: 072-450 05 95,
Mejl: This is a mailto link

Vi säljer Serla toa- och hushållspapper
Toabal 4x6 rullar 195 kr
Hushållsbal 2x6 rullar 180 kr 
Tack för ditt viktiga stöd!

Ingen kontanthantering, använd pg-konto 590168-1

eller Swishnummer 1235 399 217

Märk inbetalningen med "Papper PXX Förnamn Efternamn"

Hemkörning kan ordnas

 

 

 

 

 

 

195x300-banner-stadium

 

Beställning fotbollsutrustning

 

Beställning skademateriel

 

I våra utbildningar samverkar vi med:

 

SISU-idrottsutbildarna-webl

 

 

 

   Toa och Hushåll

Postadress:
Kils AIK FK - Fotboll
Box 61
66522 Kil

Kontakt:
Tel: 0724500595
E-post: kansli@kaikfotboll.s...

Se all info