Hoppa till sidans innehåll

3-0 även i andra träningsmatchen

11 MAR 2017 15:24
Kils AIK gav en repris på första träningsmatchen - seger med 3-0 (3-0) mot Hammarö FK efter mål av Erik Sälgeback, Karzan Azizi och Buba Conteh.
  • Uppdaterad: 20 APR 2017 17:02

Kils AIK har som ambition att utveckla ett eget spel som etablerar oss i division 4 - motståndarna Hammarö har som mål att tillhöra toppen av division 5. Med de ambitionerna var det nog två lag som har en del att slipa på efter 90 minuter på ett sommarvarmt Sannerudsvallen.

Ny match gav en ny elva med en handfull spelare på andra positioner vilket är en fördel med träningsmatcher där vi från ledarhåll letar svar - sådana får vi men också några frågor på köpet.

Fotograf Krister Nilsson står som vanligt bakom kameran i samtliga bilder. Fler än de som kom med här finns att se från matchen i Foton 2006-2017. Fotografen hade dock missat den sent ändrade matchtiden och missade de första baljorna...

Dagens fokusområden var att med tålamod och spelvändingar sträva mot att skapa ett bollinnehav på offensiv planhalva - ett annat var att våga bryta upp från sina positioner i mer friare roller och en större timing i våra löpningar utifrån våra olika sätt att spela upp fotboll.

Det förstnämnda syntes inte mycket alls - mycket på grund av att Hammarö låg med hög press och långa lagdelar. Vid de tillfällen Kil hade bollen på offensiv planhalva var det bra möjligheter till målchanser vilket naturligtvis försvårar om vi vill vårda bollen. Efter knappa tio minuter stod det inte 1-0 utan 2-0 på matchtavlan efter sådana omställningar.

1-0 gjorde Erik Sälgeback efter att Johan Arvidsson hittat upp till "Sälen" som i sin tur spelade loss Buba Conteh Lindblad som i straffområdet var lika generös tillbaka och spelade åter till sin anfallskollega som med en distinkt bredsida placerade in dagens första mål. Vackert.

2-0 kom bara några minuter senare efter att samma Sälgeback spelat fram Karzan Azizi som med vänsterfoten svarvade in dubblad ledning - ett härligt jungfrumål för Karzan och ett trevligt kvitto på fördelarna med att placera en vänsterfotad spelare på högerkanten.

Målskytten Karzan Azizi, här bryskt omhändertagen...

Det fanns bud på fler mål under en spelmässigt trevande start. Mentor Stefan Henrikssons koncisa utvärdering av första halvlek är jag helt enig med; koncentrationen i passningar och bollmottagningar, alldeles för många tillslag på boll eller vår förmåga att använda oss av våra centrala mittfältare i våra uppspel var inte alls lika bra som förra helgen. Mot Bengtsfors fanns en härlig kreativitet i att spela oss ur situationer på både effektiva och våghalsiga sätt. I dagens match var det de senare som tog överhand och vi lyckades inte alls lika bra utan många anfallsförsök kvävdes i sin linda med bolltapp eller bollar utanför konstgräsmattan.

Våra omställningar var alltså bra - vår kommunikation i våra överflyttningar likaså där kapten Eric Frick styrde sitt lag med järnhand och med ambition att försöka ändra matchbilden. Det dröjde dock en halv halvlek innan vi satte fart på bollen, spelade oss genom de olika spelytorna och etablerade ett långvarigt bollinnehav - på köpet gavs ytterbackarna friare ytor i offensiven.

Vid samma minuter gjordes också matchens sista mål när Erik Sälgeback med akrobatik slog ett vristinlägg till Buba Conteh som behärskat bröstade in bollen i ett öppet mål. "Sälen" - som förra året arbetade borta och dessutom byggde ett eget hus tränar i år för fullt vilket minst sagt gett resultat på fotbollsplanen dessa första två kamper. Av de sex baljor som Kil gjort har anfallaren/innermittfältaren/mittbacken/målvakten gjort fyra målgivande framspelningar och en egen pyts. Och då hinner ändå 25-åringen med att vara en jätte i att erövra boll och att arbeta över stora ytor för laget...

Erik Sälgeback med inspel i den andra halvleken.

Hammarö blev kanske modfällda men om inte annat tröttare i denna sin första match för säsongen och ju längre matchen led blev ytorna större och större för de röda att operera på. I slutet av den första halvleken syntes så också ett frö till vårt bollinnehav på offensiv planhalva - "vaggan" - när laget med större trygghet och vårdande av boll vände loss från kant till kant. 

Halvtid och två byten då ungtupparna August Niljung och Johan Jonsson klev in vilka är ett nöje att se när de spelar fotboll. Med finess, bollen som limmad på fötterna och dessutom med en härlig lust till att utmana sina motståndare. Om det var de 40-50 tonårstjejerna som väntade på att träna i VFF:s regi från sidan som gav duon extra superkrafter vet jag inte...

 En föryngring på läktaren även om Jan Sälgeback håller upp medelåldern en aning.

Men framför var andra halvlek ett byte av spelsystem när KAIK testade att spela 3-2-2-1-2 vilket är en sifferlek som kan göras betydligt enklare för den som vill. Fördelarna med detta är många även om det kräver mer från spelarna och utan mer än teoretiska genomgångar var vi tydliga med att vi utvärderar halvleken därefter.

 

Och såhär efter match är det ändå svårt att utvärdera. Om måttstocken ska gå efter målchanser var det klart godkänt då fria lägen kom i klungor i den andra halvleken. Redan i första anfallet var John Andersson fri med målvakten som dock lyckades parera. Strax senare stod anfallaren för en underbar djupledspassning som friställde Buba Conteh som dock sköt utanför. Och duon var inte ensamma om att bränna duktiga målchanser...

John med en annan möjlighet till mål i svår vinkel.

Dödliga framför mål i första - betydligt mer mjuka i den andra där fler mål borde hängts men det är och andra sidan av marginaliserad betydelse i en träningsmatch även om det alltid är trevligt att få göra mål, en ändå inte helt betydelselös detalj i fotboll...

Arvidsson och Vikman är gjutna i sådant spelsystem och som ensamma yttrar fick de betydligt mer boll även om det slet hårt på lungorna. Båda byttes av - Arvidsson mot en lika löpbar och kanske än offensivare Andreas Ståhlberg medan Vikman fick vila med knappa kvarten kvar då Karzan Azizi som inte vet vad trötthet är klev in på planen igen.

Fler målchanser för - men också fler kontringar och målchanser emot. Detta på grund av att Hammarös ork tröt betydligt med få avbytare och laget blev hängande med övervikt på vår planhalva. Men vikten av att inte tappa boll i uppbyggnadsfasen med detta sätt att spela blev generande tydlig samtidigt som de gånger laget spelade sig ur press och upp genom plan fanns det istället en uppsjö av olika sätt att komma till målchanser. Allt som allt gav detta en hafsig och något avslagen andra halvlek med ett mer direkt anfallsspel i djupled.

Buba Conteh med boll.

Några detaljer - eller kanske snarare byggstenar - som kan slipas betänkligt. Georg Nylunds tankar efter matchen är skrivna på en underbar detaljnivå - men mest talande är  kanske "TÅLAMOD??".

I dessa citeras jag också med att ha ropat "otäckt bra" så visst fanns det ljuspunkter. Spelarna förtjänar beröm för ett helhjärtat arbete i defensiven och ett mod i offensiven. Vi klev oftare ur våra positioner i mer fria roller men de röda som gjorde sådana äventyr kunde alltid räkna med att en lagspelare tog ansvar i defensiven. Det är en häftig känsla att se spelare från de bakre leden kliva högt upp - och en lika häftig känsla se spelare med utgångsposition högre upp i plan täcka upp med hemåtlöpningar om anfallet vänder. Härligt killar!

Ännu ett matchreferat som andas mer "gnäll" än lovord vilket naturligtvis speglar tillbaka på oss som ledare. Spelarna brukar också i sina resonemang vara ännu mer kritiska och tillsammans får vi också hjälpa varandra att också se de många glädjeämnen som finns.

Närmast väntar en spelledig helg (då vi kanske lägger in ett fjärde träningspass...) innan seriekollegan Hertzöga BK väntar med avspark klockan 19:00 onsdag 22 mars. Hertzöga spås tillhöra absoluta toppen i fyran och grannen blir en härlig utmaning och värdemätare för oss.

Anders "Pajens pojk" Svensson som härförare.

Skribent: Ola Andrésen
Epost: Adressen Gömd


Kontakta kansliet 
Ring eller skriv. 
Vi vill ha kontakt med dig!
Tel: 072-450 05 95,
Mejl: This is a mailto link

Vi säljer Serla toa- och hushållspapper
Toabal 4x6 rullar 195 kr
Hushållsbal 2x6 rullar 180 kr 
Tack för ditt viktiga stöd!

Ingen kontanthantering, använd pg-konto 590168-1

eller Swishnummer 1235 399 217

Märk inbetalningen med "Papper PXX Förnamn Efternamn"

Hemkörning kan ordnas

 

 

 

 

 

 

195x300-banner-stadium

 

Beställning fotbollsutrustning

 

Beställning skademateriel

 

I våra utbildningar samverkar vi med:

 

SISU-idrottsutbildarna-webl

 

 

 

   Toa och Hushåll

Postadress:
Kils AIK FK - Fotboll
Box 61
66522 Kil

Kontakt:
Tel: 0724500595
E-post: kansli@kaikfotboll.s...

Se all info