Hoppa till sidans innehåll

3-3 mot Västanvik

08 SEP 2018 16:36
En svängig och känslosam match mellan Kils AIK och Västanvik slutade 3-3 (2-1).
  • Uppdaterad: 08 SEP 2018 16:45

Förlustraden är bruten för Kils AIK men det syntes föga i omklädningsrummet efter att Kil tappat tvåmålsledning och "bara" fick med sig en poäng i mötet med tunga Västanvik.

Med kapten Eric Frick avstängd och Danny Gilbert nytillkommen på skadelistan möblerades laget om i vanlig ordning. Mer möblemang krävdes när Robin Marpurg tvingades kliva av redan på uppvärmning. Adam Modén - som tillsammans med Frick var två av de tre som spelat samtliga matcher hittills - var bortrest på bröllop och målvaktsposten har varit det stora frågetecknet sedan Modén lämnade beskedet för flera månader sedan.

Lösningen blev en väl fungerande sådan i Emil Persson som gjorde debut för de röda. Målvakten, som spelat "elitfotboll" i Norge hade få träningar i benen efter lång tids skada och det var dessutom några år sedan han spelade sin senaste match. Under sådana förutsättningar är det närmast bragdstämpel på Perssons fina insats insats mellan stolparna.

I startelvan återfanns sju egna produkter och bland de fyra som inte spelat fotboll som barn i  i KAIK bor tre av dem i Kil där Arvidsson gör sin åttonde säsong. Fredrik Johannesson, med fyra säsonger i bagaget, var idag i det avseendet den "udda" fågeln. Truppen hade ytterligare två spelare från sidan med Kil som modersklubb (Karzan Azizi och Maher Suliman) medan 17-årige Johan Jaldell och Robin Marpurg gör sin jungfrusäsong i Kil. Den första av många får vi hoppas.

Jag tror att betraktare av Kils-fotboll ändå gläds över att det i Kil är lokala killar som spelar fotboll, kryddat med lika duktiga och trevliga fotbollsspelare som själva hittar hit längs vägen. Även om fotbollen i Värmland i division 4 förändrats i detta avseende vill jag ändå understryka att vår tabellplacering inte är på grund av denna vår filosofi utan trots vårt sätt att se på fotboll.

Kils AIK var taggade och fast beslutna om att både vända trenden men också ånyo vinna mot Västanvik. Gästerna från norr har under hösten gått som tåget och någon sa att de inte hade tappat en poäng. Kalenderbitaren i mig har fått ge avkall på att titta upp sådan statistik den här hösten.

0-1 gjordes också innan tio minuter var spelade - på exakt det tillvägagångssätt som vi flaggat för. Genom att hitta gränsen mellan spelyta 2 och 3 - bakom vårt mittfält och framför backlinje om man så vill - kunde en gulklädd spela vidare med ett instick i djupet till en anfallare som rundade Persson och slog in ledningsmålet.

Kil - tämligen vana i sitt närminne av att ligga under fotbollsmatcher - repade kraft och mod och Olle Härdelin kvitterade då han kom högst på en hörna och "tåade" in bollen. En Västanviks-spelare var sist på bollen i nättaket men vederbörande stod antagligen redan inne i målet.

Hörnmålet innebar gissningsvis att vi närmare gjort tvåsiffrigt antal sådana vilket är en enastående bedrift. Granander har från hörnflaggan varit avgörande i vår offensiv och målet här var hans åttonde målgivande framspelning under säsongen.

Granander antog inte huvudrollen i nästa balja men var med i bakgrunden då hans långa frispark letade sig fram till Tim Andersson som vid kortlinjen kraftfullt slog in den efter marken till Erik Sälgeback som slängde sig fram och stötte in målet i öppen bur. "Sälens" åttonde mål för säsongen!

För att se full truppstatistik i Kils AIK klickar du här där Adam Modén gjort ett stort arbete att plita ned korrekta siffror.

Emil Persson stod för en fin räddning när Västanvik avlossade i straffområdet men resterande halvleks bästa målchans tillföll Anders Svensson som på en hörna från nära håll tvingade målvakten till en jätterädning. Jag hörde jubel både med öron och inuti mig själv men målvakten kväste detta i halsen på de med Kils-sympatier.

Andra halvleken startade som en dröm, vände snabbt till en mardröm för att i slutändan bli cynisk verklighet.

Josef Hallquist, med smärtor i ljumsken, flaggade för byte. Innan detta blev aktuellt att genomföra sprang han loss i ytterkant av straffområdet och pangade in 3-1 bakom en chanslös målvakt. Nätkänningen gav "Jofa" förnyade krafter men strax senare tvingades han halta av skadad. Hallquist är oerhört viktig i vår offensiv och vi hoppas att han är tillbaka för spel till helgens match.

Tunga Västanvik var dock bestämda och satsade allt på ett kort. Kanske borde hemmalaget andats i sin normalt bekväma skyttegrav för att rida ut stormen men fotboll är lätt i efterhand och kanske hade det inte förnändrat något alls.

Reducering och än mer stärkta gäster nickades in på en hörna. I ärlighetens namn såg jag ingenting sådant men målet följdes av stora protester från ett knippe Kils-spelare som inte kunde förstå att målet tillåtits. Dessförinnan eller strax därefter hade Västanvik också en boll i stolpen och en boll högt över överliggaren i utmärkt läge för mål.

När vi hade behövt lugn, rutin och kyla fick vi istället nerver, panik och puls. Detta i en period där Västanvik sköljdes över av frisparkar vilket fick oss, undertecknad inte oskyldig, att förlora huvudet än mer. 

3-3 med drygt 20 minuter kvar var onödigt men frukten av en vild anstormning från duktiga motståndare. Vad som syntes vara flipper från egen planhalva sprang Västanvik sig framåt och lite väl snällt agerande Kils-spelare blev åskådare när bollen istället studsade hela vägen till ett friläge och kvitteringsmål. 

Nedförsbacken hade blivit en uppförsbacke men Västanviks enorma forcering hade tärt på krafterna. De manade till varandra att de var det laget med mest krafter vilket även vi skulle ha gjort men där sanningen var en annan.

Alla planens aktörer var trötta - men Västanviks hade fler spelare som gick på knäna och sista kvarten var det hemmalaget som "gick" för det. Nu var det också istället vi som tilldömdes frisparkarna där flera kostade mindre än andra.

Det upplevdes farligt varje anfall som de gulklädda anföll men i heta målchanser fanns de vid andra buren. Johan Jaldell stod även idag för ett piggt inhopp med en dimension i djupledsspelet vi inte hade sett tidigare. Från högerkanten slog 17-åringen ett strålande inspel till Fredrik Johannesson som fick chansen med stort C. Med en kylig nedtagning och helt ensam framför målet slog Johannesson den i stolpen vilket säkerligen grämer honom ikväll men onekligen sådant som händer.

Karzan Azizi hoppade in för nämnde Johannesson sista 10 och fick nästa bra läge efter att Härdelin frispelat honom i djupet. Från fritt läge, om än något snävt, tvingade han en långt utrusande målvakt till en benparad.

Matchen avslutades med flera farliga hörnor och långt slagna frisparkar för Kil men matchen såg inga fler mål trots frejdig, närmast huvudlös, anfallsfotboll från båda lagen i avslutningen.

Nära tre poäng. Kanske borde vi under normala omständigheter tagit tre poäng där de många missade målchanserna sitter på näthinnan. Men då glömmer man i vanlig ordning motståndarnas dito och det faktum att Västanvik är ett mycket bra fotbollslag.

Tre matcher kvar när Kils AIK närmast beger sig till Kristinehamn och Villastaden för en ny chans till en efterlängtad trepoängare. I slutändan är en enda sak överordnat annat - slutet av säsongen 2018 ska vi göra tillsammans och jag är övertygad om att denna fina spelargrupp kommer att gå genom kaklet om så krävs.

Skribent: Ola Andrésen
Epost: Adressen Gömd


Kontakta kansliet 
Ring eller skriv. 
Vi vill ha kontakt med dig!
Tel: 072-450 05 95,
Mejl: This is a mailto link

Vi säljer Serla toa- och hushållspapper
Toabal 4x6 rullar 195 kr
Hushållsbal 2x6 rullar 180 kr 
Tack för ditt viktiga stöd!

Ingen kontanthantering, använd pg-konto 590168-1

eller Swishnummer 1235 399 217

Märk inbetalningen med "Papper PXX Förnamn Efternamn"

Hemkörning kan ordnas

 

 

 

 

 

 

195x300-banner-stadium

 

Beställning fotbollsutrustning

 

Beställning skademateriel

 

I våra utbildningar samverkar vi med:

 

SISU-idrottsutbildarna-webl

 

 

 

   Toa och Hushåll

Postadress:
Kils AIK FK - Fotboll
Box 61
66522 Kil

Kontakt:
Tel: 0724500595
E-post: This is a mailto link

Se all info