Hoppa till sidans innehåll

3-5 mot IFK Ås/Åmotfors

05 MAJ 2018 16:53
En märklig match mot IFK Ås/Åmotfors slutade 3-5 (1-3) där Kils mål gjordes av Erik Sälgeback (2) och Danny Gilbert.
  • Uppdaterad: 05 MAJ 2018 17:04

Samtliga bilder i referatet är knäppta av Krister Nilsson. Som vanligt finns fler bilder från matchen att se under Senior - Foton - 2018.

3-5 och åtta mål tillhör inte vanligheterna när Kils AIK spelar fotboll. Men mot Ås/Åmotfors är det om inte annat vanligare då resultatet var det samma sist lagen möttes.

Matchen kan sammanfattas på två sätt för er som inte vill läsa hela texten. Gästerna hade över matchen ett stort bollinnehav med ett rörligt fotbollslag och var skoningslösa framåt. Den andra är att Kil slet hårt utan boll, skapade minst lika många målchanser men släppte in alldeles för enkla mål för en gynnsam utgång.

En del förändringar i laget från senast då Kils AIK gjorde en minst sagt slätstruken insats borta mot Skattkärrs IF. Det känns som vi har hittat rätt i våra positioner men det har samtidigt inneburit en del pusslande då vi är i avsaknad av flera spelartyper och har ett överflöd av duktiga centrala lirare.

Johan Rosenberg gav tummen ned på avspark vilket gjorde att 17-årige start-debutanten Johan Jaldell klev in från start som högerytter,  en roll han spelat tidigare även om han känner sig mer hemtam som ytterback. Danny Gilbert, Mahir Suliman, Erik Ramefelt och Robin Svensson var övriga ersättare där samtliga gjorde första seriematchen.

Johan Jaldell

Ås/Åmotfors är ett bra fotbollslag och vi visste på förhand att vi behövde sätta en bra matchplan och göra en god insats för att få med oss poäng. Utan tvekan gjorde vi en bra match men i kritiska situationer  svek våra fötter och huvuden och såhär en dryg timme efter matchstart lider jag med killarna.

Gästerna visade från minut ett sin spelskicklighet med rörliga spelare som hela tiden strävade efter att spela sig upp genom planen. De rödklädda höll emot bra och slet ont med det resultatet att bollövertaget inte ledde till någonting framåt.

Men en kvart in blev det mål bakåt ändå - inte på något av Ås många uppspel utan på vårt egna. Detta efter ett uppspel från eget straffområde till en överraskad innermittfältare som med ett mindre bra tillslag istället gav ett friläge till en anfallare som var skoningslös.

Men Kil repade mod och kvitterade efter att Fredrik Vikman både spelat fram och manglats - passningen gick fram till Erik Sälgeback som på sitt karaktäristiska "ålande" dribblade av sig några försvarare innan han avslutade i nättaket.

Knappt hann måljublet lägga sig innan de vitklädda åter var i ledningen - ett bolltapp på kanten, ett inlägg och en reslig anfallare med en kraftfull nick var receptet till det målet.

1-3 kom som ett brev på posten efter en vass djupledspassning och ännu vackrare löpning helt ställde ett Kils-försvar som vände rygg och såg målet klistras skoningslös vid stolpen.

Där och då kändes det som om gästerna hade haft två målchanser och gjort tre mål. Däremellan hade Fredrik Vikman på ett tidigt inlägg serverat "Sälen" som tog ner bollen i ett friläge och kastade sig fram men tyvärr gick avslutet över. Matchen hade med Kils-ögon många "tänk-om"-scenarion och detta är kanske det som bränner skarpast på näthinnan. Innan halvleken var slut hade Adam Modén gjort en strålande parad för att hålla nere siffrorna även om Kil också hade några skapliga chanser för reducering. 

Det krävs lagspelare för att ta sig an utmaningen med ett två-målsunderläge, i synnerhet då laget fått slita ont utan boll men även sett några onödiga mål ramla in. Och i Kil finns det lagspelare.

Den här matchen handlade om att skulle kampen leva med halvtimmen kvar skulle vi vinna med vetskapen om att vi är ett bättre tränat fotbollslag. Denna utsaga var sann men tyvärr levde den inte riktigt ändå.

För, trots att Kil fick mer att säga till om redan från avspark i den andra, släppte laget in två ganska identiska mål på kort tid vilket var Ås första målchanser i den andra. Uppspel i djupled där samarbetet i de bakre leden klickade och en överspelad Modén i Kils-målet.

Det är både enkelt, en klyscha och orättvist mot våra krigare att säga att de målen borde undvikits. Kanske var det sluga och opportunistiska motståndare men Kils-ögon såg mål som normalt inte brukar släppas in. Ytterligare ett retligt "tänk om". 

1-5 och vi stirrade en smärtsam pinsamhet i vitögat. Men härifrån är det ett referat i dur - för Kil kom tillbaka. 2-5 nickade Erik Sälgeback in i ett öppet mål på ett vansinnigt fint inlägg från Vikman. Och just våra ytterbackar var ett glädjeämne från dagens match i båda ändar - vi är ett farligt fotbollslag offensivt när vi får upp dem i banan och sista 30 kändes det som Vikman och Johan Arvidsson var överallt på sina kanter samtidigt.

3-5 och nerv i matchen - kanske framför allt från gästerna med senaste matchen i minne - krigade inhoppande Danny Gilbert in från nära håll efter ett inspel från Robin Svensson.

Gästerna syntes nervösa och gjorde vad de kunde för att fylla lungor med luft under längre spelavbrott. Men Kil hade nu smak på blod och kunde visa upp ett högre anfallsspel än tidigare och oroade oftare och oftare runt straffområdet samtidigt som nyckeln slängdes bort defensivt där det allt som oftast bara var Eric Frick och Marcus Schmidt.

Domare Lars Larsson var duktig - och med ögon i nacken.

4-5 var nära med kvarten kvar då Robin Svensson, strålande framspelad av den företagsamma Philip Granander, tog emot bollen i ett fritt läge framför mål men Högboda-sonen kom ur position och avslutet gick i burgaveln. Samme Svensson hade senare ett bra nickläge och inhoppande debutanten Mahir Suliman avslutade utanför i en tilltrasslad situation nära mål. Tänk om, tänk om...

Slutkörda och förtvivlade rödklädda vid slutsignalen och kanske än mer slutkörda men lyckliga Ås-spelare. Vi gratulerar Ås/Åmotfors till tre poäng och med ett spel som jag tror kan bära dem långt. 

Vi tar med oss en del saker - våra frågetecken för vår målproduktion känns mindre angeläget efter ännu en match med tre mål framåt. Vårt arbete, mod och stolthet för gruppen ett annat där vi i sanning är ett lag som aldrig ger upp. Våra ytterbackars bidragande till offensiven - och spel för att få dem i läge - är ytterligare en aspekt på pluskontot.

Vi är ett lag. Och vi vinner och förlorar som ett sådant alldeles oavsett vad i vårt spel som klickade. Det bästa vi kan göra nu är att hjälpas åt att rycka upp varandra och för en del spelare, själv eller med hjälp av andra, att försöka släppa den ryggsäck som släpade tungt i omklädningsrummet. Det är bara därifrån vi kan gå framåt starkare. För framåt ska vi.  

Ny match väntar redan på onsdag och det blir även det en utmaning för Kils AIK då laget åker norröver för möte med IFK Sunne. Avspark 19:00 på konstgräset vid Fryxellska skolan.

I morgon spelar Kils AIK 2 borta mot Hertzöga 2 på Ilanda. Även det en på förhand svår match där flera meriterande spelare jagar matchform och andra som ämnar fortsätta på den fina insatsen i premiärsegern (6-1 mot Edsvalla).

Skribent: Ola Andrésen
Epost: Adressen Gömd


Kontakta kansliet 
Ring eller skriv. 
Vi vill ha kontakt med dig!
Tel: 072-450 05 95,
Mejl: This is a mailto link

Vi säljer Serla toa- och hushållspapper
Toabal 4x6 rullar 195 kr
Hushållsbal 2x6 rullar 180 kr 
Tack för ditt viktiga stöd!

Ingen kontanthantering, använd pg-konto 590168-1

eller Swishnummer 1235 399 217

Märk inbetalningen med "Papper PXX Förnamn Efternamn"

Hemkörning kan ordnas

 

 

 

 

 

 

195x300-banner-stadium

 

Beställning fotbollsutrustning

 

Beställning skademateriel

 

I våra utbildningar samverkar vi med:

 

SISU-idrottsutbildarna-webl

 

 

 

   Toa och Hushåll

Postadress:
Kils AIK FK - Fotboll
Box 61
66522 Kil

Kontakt:
Tel: 0724500595
E-post: kansli@kaikfotboll.s...

Se all info