Hoppa till sidans innehåll

5-0 mot grannen FIF

28 MAR 2018 22:23
Kils AIK besegrade Forshaga IF med 5-0 (2-0).
  • Uppdaterad: 28 MAR 2018 22:31

I försäsongens fjärde träningsmatch kom första segern - detta då Forshaga IF besegrades med 5-0 på Sannerudsvallens konstgräs. Spelmässigt speglar inte resultatet matchbilden i en ganska ljummen tillställning grannarna emellan.

15 man var med i truppen - hela fem stycken av dessa var födda 2001. Hannes Skogar gjorde första matchen sedan påskriften för rött och Karl Magnusson hoppade in i andra på provspel från KBK's ungdomsorganisation. Duon blev fem tillsammans med Mahir Suliman, Johan Jaldell och August Niljung. Ungdomar som har en ljus framtid och som redan i inledningen av sin seniorkarriär stått för fina insatser. Med Filip Larsson är dessa 01:or sex till antalet - och att tänka på att dessa inte var födda när USB-minnet lanserades får en att snabbt känna sig äldre.

Det fanns rutin och ålder på planen också - även om skador, jobb, och utlandsresor på bärande spelare fick medelåldern att sjunka . Eric Frick, Erik Sälgeback och Adam Modén var ikväll tre av dessa "pappor" som blir viktiga i att fostra och utbilda dessa fotbollstalanger men också att bibehålla den spelidé som av naturliga skäl inte satt sig för "de yngre" ännu.

Bland snödrivorna utanför fanns det åtminstone tillräckligt till en halv startelva där skadade trion Fredrik Johannesson, Olle Härdelin och Kasper Huatorpet höll låda. Den otränade anfallsstjärnan Buba Conteh visade upp sig och David Åkerberg och Erik Ramefelt syntes också från sidan. Tillsammans var de ett uppskattat inslag i en kylig träningsmatch. 

Matchen då? Det finns en del delar av vårt spel som fått ett ansiktslyft medan vi fortfarande inte är i fas med andra. Forshaga IF såg framför allt inledningsvis ut att vara mer bekväma med boll medan hemmalaget hade svårigheter att etablera ett längre bollinnehav.

Efter en olycklig andningspaus och möjlighet att prata ihop oss då Forshagas målvakt skadade sig efter halva första halvlek ljusnade det något med vårt presspel men också tålamod och kreativitet med bollen. Fram tills dess hade vi varit ett kontrande lag utan ett etablerat anfallsspel på offensiv planhalva men sådana anfall syntes om inte regelbundet så i alla fall allt oftare efter det. Med boll på "rätt" planhalva fick vi också mer och mer möjligheter att utnyttja Fredrik Vikmans offensiva kvalitéer vilket är en sida av vårt spel vi behöver utnyttja oftare.

Resten skötte Forshaga själva. Bra presspel eller strul från de svart- och vitklädda ovanför eget straffområde gav oss flera målchanser där Erik Sälgeback, framspelad av Niljung, fri med målvakten onödigt kyligt kunde tåa in ledningsmålet på ett av dem. Strax därefter gjorde Niljung sitt första mål i representationslaget - och det var ingen tå utan en härlig balja från goda 25 meter efter att han slugt erövrat bollen i ett uppspel från motståndarna.

Modén gjorde en bra match under 90 minuter och utan honom och killar framför som agerade med mer pondus än tidigare hade vi inte hållit nollan. Det och några marginaler. Men när spelet på mittfältet ibland blev lite väl smånätt är det befriande att ha Johan Rosenberg på planen som inte är en främling för ett smånätt spel men framför allt kan använda sina muskler när han behöver. 45 minuter orkade han sist - idag lovade han 60 och på minuten fick han bytas ut på grund av kramp efter fullgott arbete.

Om saker i spelet med boll både bör, ska och kommer förbättras innan seriestart var spelet utan den desto bättre - och detta bottnade framför allt i en god kommunikation. Schmidt och Frick hördes kanske lite extra men samtliga spelare gjorde sitt för att styra sina medspelare vilket är ett attribut som varken skall tas för given eller underskattas i fotboll. Förmågan att lyfta och stärka varandra en annan; det var tydligt att vi ville vinna idag. Jag vill dra mig till minnes ett skottförsök från Forshaga där fyra-fem spelare slängde sig uppoffrande för att täcka vilket är minst lika vackert som ett finurligt kombinationsspel.

Andra halvleken gick luften ur Forshaga som, mållösa i samtliga deras träningsmatcher, förtvivlat jagade en spräckt målnolla. Målen kom istället i andra kassen där Philip Granander läckert lobbade in trean efter att Erik Sälgeback assisterat på ett inkast. Gustav Carlsson gjorde sedan fjärde och femte målet - väl värd efter flest löpmeter på planen. Och visst borde vi kanske förvaltat fler målchanser - eller vaskat fram fler på ett bortalag som bjöd på ytor men fem mål är onekligen ett fall framåt i sig.

Fem mål och noll insläppta ger självförtroende och kanske någon arbetsro, även om klyschan stämmer att resultat i en träningsmatch inte spelar någon roll. Vi har  en hel del att arbeta med vilket vi inte kan sticka under stolen med. Men efter fyra matcher och inte många fler träningar på konstgräs finns det ändå mer och mer att lyfta fram som positivt och vi ledare får fler och fler svar. 

Vi har en träningsmatch (Norrstrand hemma nästa onsdag), en DM-match (Sifhälla hemma tisdag 10 april), två u-lagsmatcher (FBK 3 7/4 och Nyedshov 11/4) och ett antal träningar på oss att slita in detta innan seriestart hemma på lördag 21/4 mot ett starkt FBK 2.

Skribent: Ola Andrésen
Epost: Adressen Gömd


Kontakta kansliet 
Ring eller skriv. 
Vi vill ha kontakt med dig!
Tel: 072-450 05 95,
Mejl: This is a mailto link

Vi säljer Serla toa- och hushållspapper
Toabal 4x6 rullar 195 kr
Hushållsbal 2x6 rullar 180 kr 
Tack för ditt viktiga stöd!

Ingen kontanthantering, använd pg-konto 590168-1

eller Swishnummer 1235 399 217

Märk inbetalningen med "Papper PXX Förnamn Efternamn"

Hemkörning kan ordnas

 

 

 

 

 

 

195x300-banner-stadium

 

Beställning fotbollsutrustning

 

Beställning skademateriel

 

I våra utbildningar samverkar vi med:

 

SISU-idrottsutbildarna-webl

 

 

 

   Toa och Hushåll

Postadress:
Kils AIK FK - Fotboll
Box 61
66522 Kil

Kontakt:
Tel: 0724500595
E-post: This is a mailto link

Se all info