Hoppa till sidans innehåll

Kils AIK gav allt men fick inget

29 APR 2017 18:10
Kils AIK förlorade mot IFK Ås/Åmotsfors med 1-2 (0-1) i en jämn match där de rödklädda gav allt men inte fick något poäng.
  • Skapad: 29 APR 2017 18:10

Kils AIK gjorde precis vad de kunde för att försöka rå på gästande IFK Ås/Åmotsfors men någon poäng blev det inte - även om åtminstone mina ögon såg en match vi borde fått mer med oss från.

För det var ett helt annat hemmalag som tog sig an dagens match än förra veckans, för att tala klarspråk, usla insats mot Torsby IF. De rödklädda var mer närvarande, hade hjärtat utanpå matchstället och skapade chanser som med lite marginaler hade kunnat räckt till seger. Nu blev det varken seger eller poäng men en lördagkväll som denna känner man ändå glädje och stolthet över att vara tränare över ett lag som aldrig vek ner sig och skapade fina målchanser ända till det dramatiska - och ur flera avseenden - märkliga slutet.

En känsla lite av "vi mot världen" smyger sig annars på och att möta Ås/Åmotsfors i värmlandsfyran har en lite annorlunda prägel över sig. Där det ena laget består av egna produkter eller kompisar till dem samma och det på den andra sidan är idel utländska värvningar är det en aning surrealistiskt men en verklighet som även krypit ner till våra låga fotbollsnivåer där flera klubbar i fotbollsfyran har proffslirare från utlandet och, som idag, ibland utgör i stort sett hela laget.

Och motståndarna från västvärmland var duktiga i en första halvlek som mer liknade ett ställningskrig. Motståndarna var skickliga med boll och strävade mot att kombinera sig upp genom spelytorna men stängdes förtjänstfullt centralt av ett kompakt hemmalag. Konsekvensen blev under första halvtimmen längre bollar från gästerna där "hängande" offensiva spelare kunde sätta tryck genom att norpa åt sig andrabollarna.

0-1 gjordes på en omställning på högerkanten och ett fint avvägt inlägg - sist på bollen var en olycklig Kils-spelare som styrde den i eget mål men spelaren kan trösta sig med att den antagligen hamnat i mål från vitklädd spelare som kom bakom i alla fall.

Trots ett tidigt underläge ramlade inte hakorna ner i bröstet för det utan Kils-killarna var väl med i en första halvlek som hade få målchanser. Laget fick ändå sin del av bollinnehavet och hotade mer i både djupled och speluppbyggnad än från förra helgen.

Fler än några avslut från distans och några lätträknade farligheter inuti straffområdet blev det dock inte - de allra flesta anfallsförsöken lovade gott men nådde inte hela vägen fram till rätt fötter. Om något lag skulle haft ledningen sett till spelet i den första var det tveklöst gästerna som därmed onekligen rättvist gick till halvtidsvila med 0-1.

Men i den andra förändrades mycket och sällan har jag sett ett mer laddat Kils AIK kliva in till spel. Scenförändringen var i det närmaste total när spelarna med de röda tröjorna syntes överallt mot ett bortalag som sjönk längre och längre tillbaka och fick inrikta sig på kontringar.

Spelet stannade upp i inledningen sedan Buba Conteh lurat av sin spelare till ett bra avslutsläge men rivits ned i straffområdet. Ingen signal den gången där hemmalagets spelare förvånade och onödigt slarvade bort möjlighet som istället gavs. Det bör samtidigt skrivas i samma mening att Ås/Åmotsfors även de kunde fått en straffspark men domaren friade alltså båda gångerna.

Känslorna satt utanpå kroppen hos oss alla och det är svårt att stå lugn när vi bjöds på ideliga charader från motståndare, vilket rapporter från tidigare matcher förberett oss på. Hade de rullat fler varv i gräsmattan efter närkamper hade de med yrsel behövt hjälpas av planen men inte vid något tillfälle behövdes hjälp från sidan utan spelarna hämtade sig illa kvickt och kunde fortsätta matchen. 

Naturligtvis fick vi detta tillbaks i ansiktet då en av våra spelare for illa men ändå kunde fortsätta matchen under en minut med stora meningskiljaktigheter mellan oss ledare. När känslorna lugnat ned sig kunde vi dock ta i hand...

Kvitteringen låg i luften och Kils AIK parkerade stundtals på offensiv planhalva. Erik Sälgeback och inhoppande Peter Lundqvist kom nära men lagets andra mål i seriespel kom från den som gjorde det första - Buba Conteh. Men den som bör äras mest för målet var "Sälen" som slet hårt i straffområdet och slog ett inlägg som anfallskollegan kunde slå in i öppet mål.

Fina glädjescener utspelade sig sedan som det alltid är när Buba Conteh gör viktiga mål. Om han tittat på proffsen på tv vet jag inte men nog värmde det när han pekade på klubbmärket medan övriga nio utespelarna kramade om honom. Känslan där och då var att vi hade ett ypperligt tillfälle att ta med oss tre poäng.

Ås/Åmotsfors hade inte varit ofarliga i andra halvlek - Adam Modén hade även i den gjort några fina räddningar av de få anfall som släpptes igenom bakom en utmärkt spelande fyrbackslinje.

Men inte ens han eller någon framför kunde stoppa matchens individuella prestation då Milan Krivokapic vek in centralt och från distans pangade in bollen stolpe in - ett klassavslut och hade vi själva gjort ett sådant hade jag kanske kryddat med fler superlativer. 

Men Kil gav sig inte utan startade en vild jakt på ny kvittering. 3-4-1-2 blev snabbt formationen på planen och pigga yrvädret Johan Jonsson hoppade in för en helt slutkörd Buba Conteh medan Fredrik Johannesson tog plats i trebackslinjen.

Och forceringen från hemmalagets sida var total. Varenda spelare på planen investerade allt de kunde och resultatet blev därefter. Målchanser. Peter Lundqvist hade ett volleyavslut som räddades duktigt och ett annat som träffade burgaveln medan desto fler av de många avslut som togs träffade stängslet över målramen. Åmotsfors kontrade mot de få som var kvar på Kils planhalva medan hemmalaget kunde vända och i sina omställningar få till flera tre mot tre situationer där lite för många saknade rätt kvalité i avgörandet.

Men om någon uppfattade min "cliffhanger" i inledningen kom den verkliga chansen med matchens sista spark. En lång frispark plockades ner och "Sälen" fick fritt skottläge i mitten av straffområdet. Skottet blockades av framstormande Åmotsfors-spelare som tog både boll och 25-åring med två uppsättningar dobbar i knähöjd. Straffen uteblev även här och situationen var också det sista som hände under 90 högoktaniga minuter.

Det är inget vackert karaktärsdrag hos mig själv att vid flera tillfällen nämna rättskiparnas prestationer - men detta skrivande är min terapi och spelarna på planen förtjänar mer än vad de får med sig. Jag var besviken både på mig själv och spelare i lördags men i denna match fanns inget mer att hämta när det gäller inställning och det är frustrerande att då inte få ens en poäng till den magra poängskörden.

Det är också olyckligt att flera fina anfallslägen uteblev när vi istället för fördel av boll fick vända tillbaka och slå frisparkar. Domarna är utmärkta i Värmland, så även dagens domartrio, men ibland kan man inte låta bli att reagera, om så skriftligt...

Jag är inte så bitter som jag låter och inte ett ont ord (ja, kanske charaderna då...) om Ås/Åmotsfors som spelar en trevlig, positiv och snabb fotboll i ett lag med många duktiga klasspelare. Vi fotbollsmänniskor har ibland har en tendens att vara "enögda" och när motståndarnas referat kommer i print kan ni säkert läsa om ett annat sätt att se på samma match. Vi gratulerar Ås/Åmotsfors till en god kämpainsats som räckte till tre poäng och önskar dem lycka till i fortsättningen av serien.

Jason Gilberts Kils AIK 2 har sin seriepremiär i morgon (klockan 15:00 mot Somarro IF) och engelsmannens sms efter matchen får fungera som en bra avslutning på referatet; "Good game today, the boys showed heart and discpipline and deserved a point". Allt låter så mycket finare på engelska, inte sant...

Skribent: Ola Andrésen
Epost: Adressen Gömd


Kontakta kansliet 
Ring eller skriv. 
Vi vill ha kontakt med dig!
Tel: 072-450 05 95,
Mejl: This is a mailto link

Vi säljer Serla toa- och hushållspapper
Toabal 4x6 rullar 195 kr
Hushållsbal 2x6 rullar 180 kr 
Tack för ditt viktiga stöd!

Ingen kontanthantering, använd pg-konto 590168-1

eller Swishnummer 1235 399 217

Märk inbetalningen med "Papper PXX Förnamn Efternamn"

Hemkörning kan ordnas

 

 

 

 

 

 

195x300-banner-stadium

 

Beställning fotbollsutrustning

 

Beställning skademateriel

 

I våra utbildningar samverkar vi med:

 

SISU-idrottsutbildarna-webl

 

 

 

   Toa och Hushåll

Postadress:
Kils AIK FK - Fotboll
Box 61
66522 Kil

Kontakt:
Tel: 0724500595
E-post: This is a mailto link

Se all info