Hoppa till sidans innehåll

Kils AIK med nio man spelade 3-3

07 MAJ 2016 18:45
Kils AIK spelade 3-3 (1-1) borta mot Värmskog i en minst sagt annorlunda match som avslutades med att Kil var två man mindre på plan.
  • Skapad: 07 MAJ 2016 18:45

I gassande solsken i idylliska Värmskog kryssade Kils AIK i sin andra match i årets seriespel. En missräkning för Kils AIK som i slutändan ändå får känna stolthet i att ha kommit tillbaka från 1-3 med en man mindre - och med två man mindre i slutskedet också vara nära att avgöra.

 

44686

 

IMG_1634

 

Men vi tar det från början. Några förändringar tvingades vi till från första matchen - där de då ersättande Kasper Huatorpet, Johan Jonsson, Erik Sälgeback och Danny Gilbert av olika anledningar inte fanns med idag. John Andersson gjorde sin första start som Kils-spelare medan Peter Lundqvist, segerorganisatör mot Jössefors, tog plats från start. Ersättarna från sidan var Carl Abrahamsson, Marcus Schmidt, Josef Hallqvist, Andreas Ståhlberg och Emil Boström av vilka de tre förstnämnda tillkom från laget senast.

 

KAIK inledde piggt och orsakade genast hemmalaget besvär, framför allt från sina båda yttermittfältare som med finurliga kombinationer tog sig framåt. Kil vek inte från sin matchplan att spela bollen genom de olika spelytorna mot ett lag som redan från avspark backade hem och försökte krympa de samma.

 

Klockan var inte många minuter gammal när Kils AIK på en fast situation nickade i ribban. Efter en fin start kanske en falsk känsla av trygghet svepte sig över Liljevallen då Kil växlade ner, inte utan att skapa ganska bra chanser men inte alls lika rappt som första tio minuterna.

 

Värmskog var kompakta och rejäla i sitt försvarsspel - och efter 22 minuter visade man också kvickhet och fyndighet i sitt anfallsspel när en spelare i hemmalaget skarvade vidare bollen till ett friläge och 1-0. Målet kom lite som en blixt från klar himmel då målet istället låg i luften på andra sidan planen.

 

Kil är sedan nära några gånger efter bra anfallsspel. Kvitteringen skulle komma men då inte efter en spelvändning eller kombinationer som dittills försökts - utan genom att Oscar Lidström "motläggade" in bollen i straffområdet. Snöpligt för Värmskog men "äntligen" lite marginaler för de rödklädda.

 

DSC_4102

 

1-1 blev halvtidsresultatet. Vi är som lag medvetna om att vi har ork och att motståndarnas bör sina efter att vi haft ett förkrossande bollinnehav. Känslan var därmed god när lagen startade andra halvlek som skulle bli en av de märkligare på länge.

 

I de första anfallen slet sig John Andersson fri på högerkanten och spelade in bollen till Peter Lundqvist som i bra läge inte riktigt får till det. Som ledare vid sidan känns det som att ledningsmålet låg i luften - och lika plötsligt låg bollen i det andra målet igen. Detta återigen efter ett bolltapp och en friställd anfallare som kyligt gjorde 2-1.

 

Och orosmolnen blev ännu tätare när Värmskog bara fem minuter senare gjorde 3-1 efter ett skott utanför straffområdet. En välvillig hemma-supporter skulle kunna säga att det var en otagbar drömträff som överraskade Adam Modén men en besviken målvakt var självkritisk efteråt. 

 

Tre chanser - tre mål är kliniskt av hemmalaget och hundraprocentig defensiv är inte möjlig att uppnå på våra nivåer. Inte heller går det att lyfta fram misstag för de kommer alltid att göras men ett bättre understöd och alerta spelare under hela matchen behövs - och idag blev Kil straffade hårt för motsatsen. 

 

Och det skulle bli värre. Josef Hallqvist byttes in för att ge tyngd åt anfallsspelet men efter inte ens tio minuter på planen fick han lämna den efter att han skrikit olämpligheter åt en Värmskogs-spelare efter en duell och helt sonika blev utvisad. Orutinerat och oklokt och det är ingen ursäkt att det skriks betydligt värre saker i andra matcher men förhoppningsvis blir detta en läropeng för en sympatisk ung kille som förstår så mycket bättre.

 

Med en man mindre på planen och två mål back är det som att Kil inser allvaret. Och även om det "bara" blev en poäng i matchen fylls jag av stolthet och värme över spelarna över en smått heroisk upphämtning. Den inleddes när Olle Härdelin från elva meter distinkt slog in en straffspark, denna tillkom efter att en blåklädd försvarsspelare tog bollen med handen och ja, nog kändes den lite billig...

 

DSC_4097

 

Oscar Lidström slet som en galärslav och har också vuxit fram till en ledarfigur, Arvidsson och Vikman tog ensamna hand om sina kanter för vilka trötthet var okänt. Erik Frick följde med på vartannat anfall, Peter Lundqvist sprang åt båda håll, Linus Johansson sökte varenda boll i uppspelen och Viktor Hultman kändes som att han var överallt på mittfältet.

 

I 79:e minuten fick också laget utdelning efter att Erik Frick i offensivt straffområde fått ett instick som fördelades vidare till Peter Lundqvist som uppvaktad ändå kunde rulla in bollen klistrad vid bortre stolpen. Det mangranna bortaföljet med allt från en 88-åring med dålig syn till en lekfull sex-åring anade vändning.

 

DSC_4133

 

3-3 och det är gästerna med tio man som snabbt hämtade bollen och sedan fortsätter att gå för det. Det är svårt att inte känna värme över det scenariot men återigen när saker börjar kännas bra kom nästa smäll - en ny utvisning.

 

Inhopparen Emil Boström åkte på sitt andra gula kort och fick även han lämna planen. Det är svårt att inte känna sympati för 18-åringen som sprungit och kämpat - det andra gula går att förstå men den första kändes väl tuff. Inte heller kändes det värdigt en så gemytlig plats med så trevlig atmosfär där alla från vaktmästare, ledare, spelare och publik är trevliga i sitt bemötande att en större del av publiken applåderade frenetiskt när en tonåring fick gå av planen utvisad.

 

DSC_4137

 

Med två man mindre fick Värmskog lite mer mod i benen och lyfte upp både bollar och folk, närmare än kalablik i straffområdet kom inte laget och det är faktiskt så att den hetaste chansen till ett segermål kom från gästerna som var reducerade till nio man. Peter Lundqvists genombrottsförsök med bara en försvarare kvar lyckades inte och skottet gick utanför, men Peter kan ändå se tillbaka på en ny fin insats i den röda dräkten. Det var han inte ensam om även om flera spelare också kan bättre.

 

3-3 och trots omständigheterna är känslan att detta var två förlorade poäng. Kil kom bara stundtals upp i det anfallsspel vi hoppas kunna förvänta oss. Inte heller var matchen ett fullständigt spelmässigt magplask utan oförmåga framför offensiv bur och brist på koncentration vid enstaka tillfällen i defensiven straffade Kil tungt. Inte heller var det i närheten av någon underskattning mot en nykomling i serien som inte bara krigade ordentligt utan också spelade kompakt och klokt.

 

Hemmalagets båda mittbackar var matchens giganter när de fredade sitt mål från den kavalkad av hörnor och inlägg som de fick mot sig och kan bara de och deras lagkamrater spela lika bra framöver blir Kil långt från ensamna om att tappa poäng i räkmacke-land den här säsongen.

 

Vilka lärdomar kan göras efter en sådan match? Individuella misstag på banan kommer alltid att ske, så även poängförluster i en serie där alla lag kan lugga alla lag på poäng. Kils AIK haltade till lite denna match som var en ordentlig berg- och dalbana känslomässigt men visade ändå prov på en inställning värd att bygga vidare på. Att kunna fokusera på rätt saker är andra läropengar; med tröskelnivån som blivit (en del av) årets matcher för vad som får sägas är det lika bra att inte försöka reagera alls.

 

Förhoppningsvis kan vi redan nu på fredag visa upp oss från en bättre sida då Kil har chansen att studsa tillbaka. Då gästar kavaljererna från Rottneros IK Sannerudsvallen med matchstart klockan 19:00.

 

DSC_4115

 

 

DSC_4107

 

DSC_4092

Skribent: Ola Andrésen


Kontakta kansliet 
Ring eller skriv. 
Vi vill ha kontakt med dig!
Tel: 072-450 05 95,
Mejl: This is a mailto link

Vi säljer Serla toa- och hushållspapper
Toabal 4x6 rullar 195 kr
Hushållsbal 2x6 rullar 180 kr 
Tack för ditt viktiga stöd!

Ingen kontanthantering, använd pg-konto 590168-1

eller Swishnummer 1235 399 217

Märk inbetalningen med "Papper PXX Förnamn Efternamn"

Hemkörning kan ordnas

 

 

 

 

 

 

195x300-banner-stadium

 

Beställning fotbollsutrustning

 

Beställning skademateriel

 

I våra utbildningar samverkar vi med:

 

SISU-idrottsutbildarna-webl

 

 

 

   Toa och Hushåll

Postadress:
Kils AIK FK - Fotboll
Box 61
66522 Kil

Kontakt:
Tel: 0724500595
E-post: This is a mailto link

Se all info