Hoppa till sidans innehåll

Knapp seger mot IFK Velen

22 MAJ 2016 11:17
Kils AIK hemmabesegrade IFK Velen med 1-0 (1-0). Lagets mål gjordes av Kim Engdahl.
  • Skapad: 22 MAJ 2016 11:17

39530

 

Kil gjorde några förändringar från senast mot Mangskog där Johan Arvidsson, Viktor Hultman, Linus Johansson och John Andersson återvände till matchtruppen efter blessyrer, sjukdom och avstängning.

 

På andra sidan plan stod under lördagen ett formstarkt IFK Velen med tre raka matcher mot bra motstånd och utan att ha släppt in ett enda mål. Moroten var därmed kastad om man så vill säga för Kils-killarna att spräcka den imponerande sviten.

 

Velen visade tidigt att deras senaste segrar inte varit någon slump, de var kompakta med en god defensiv spelidé som krympte ytorna centralt för Kil. Med bollen vid fötterna gick det snabbt i deras omställningar men de sökte också att hålla i bollen och spela upp den genom de olika spelytorna på ett sätt som Kil inte hade ställts mot tidigare.

 

Innermittfältet blev en krigsskådeplats där en enögd skribent anser att Viktor Hultman och Olle Härdelin blev herrar på täppan tidigt vilket gav laget ett självförtroende och framför allt ett större bollinnehav högre upp i banan.

 

DSC_4633

Hultman - en av de styrande i mittens rike. (Foto: Krister Nilsson)

 

1-0 kom redan i den 10:e minuten och var ett vackert anfall som startade med att den även idag omutbare mittbacken Johan Sandström slog i djupled mot vänsteryttern Johan Jonsson. 15-åringen spelade i höjd med straffområdet in bollen till Hultman som på ett tillslag friställde framstormande Fredrik Vikman - vänsterförsvararen fick en gata i utkanten av straffområdet och vid kortsidan slog han den vackert snett inåt till stekhete Kim Engdahl som distinkt rakade in bollen.

 

DSC_4576

Nytt mål - ny trana. (Foto: Krister Nilsson)

 

DSC_4584

...Viktor Hultman lika noga med att gratulera Vikman till framspelningen. (Foto: Krister Nilsson)

 

Bara minuter efter målet fick målskytten i en schysst duell oturligt hälen från en motståndare i munnen - rejäl blodvite och ett fult hack i läppen syntes när 17-åringen tvingades kliva av planen. Med stor oförmåga och lite panik lyckades Kils båda ledare under överinseende (och skratt) från lagkamrater plåstra ihop anfallaren som spelade resten av matchen med ett plåster för vad som syntes vara halva ansiktet. Att kliva av var ingen tanke som Kim närde som efter matchen åkte till akuten och fick några stygn sydda i läppen. Undrar om sjukhuspersonalen skrattade åt vår omplåstring...

 

DSC_4589

Carl Abrahamsson i bakgrunden har nog en del att säga till om försök till omplåstringen... (Foto: Krister Nilsson)

 

DSC_4651

Kim Engdahls ansikte under resterande matchen. (Foto: Krister Nilsson)

 

Kils AIK upprätthöll spelet under en stabil första halvlek men som såg få målchanser åt båda håll. Hemmalaget var ytterst nära att göra mål på två av hörnorna laget spelade till sig medan Viktor Hultmans frispark från kanonläge tyvärr gick högt över.

 

DSC_4618

Nära, nära John... (Foto: Krister Nilsson).

 

DSC_4611

Bildserie: Johan Jonsson på väg igenom...

 

DSC_4614

...men trycks ner...

 

DSC_4615

...och frisparken var inte så mycket att orda om...

 

Velen och sin sida hade också några hörnor som kändes otäcka men Adam Modén gjorde några riktigt bra aktioner i luftspelet under en mindre bra spelmässig avslutning av den första halvleken.

 

I halvtidsvilan sökte vi några korrigeringar i anfallsspelet men var på det stora hela nöjda med matchbilden. Den andra halvleken har oftast passat Kil bättre med större spelytor att anfalla på och vi hoppades kunna utöka målskörden för att undvika en nervös avslutning. Men så blev inte fallet...

 

IFK Velen kom ut rustade för strid och efter bara några minuter fick de sin bästa chans i matchen efter ett jätteläge på en hörna där en mötande Velen-spelare helt omarkerad kunde nicka bollen. Som tur var för hemmalaget nickades den över men där och då kunde matchen tagit en obehaglig vändning. 

 

En vändning blev det däremot i matchbilden där lagdelarna blev längre för båda lagen. Velen blev ofta  hängande med tre-fyra spelare i anfallen när Kil och sin sida gick framåt med större delen av laget vilket såg otäckt ut från sidan. Gästernas snabba omställningar, föredragsvis på sin vänsterkant, var en detalj vi hade en aning om innan matchen och en väl spelande Johan Arvidsson kvävde många anfallsförsök i sin linda.

 

Arvidsson, som varit febersjuk i veckan, flaggade tidigt för att orken inte riktigt var där denna dag vilket gjorde att dalslänningen kanske inte var med i anfallen på samma sätt som vi har vant oss med. Däremot stängde han sin kant föredömligt och att han trots detta orkade 90 minuter säger en hel del om högerförsvararens löpkapacitet.

 

Johan Jonsson byttes ut efter hårt arbete åt båda håll där John Andersson tog klivet ner som vänsterytter och Josef Hallquist kom in som anfallare. Detta gav oss lite mer lugn då John ofta försökte hålla i bollen och spela in centralt samtidigt som Josefs tyngd framåt gav oss nödvändiga sekunder att lyfta upp laget på.

 

När Velen tryckte upp mer och mer spelade Kil till sig tillräckligt med målchanser för att definitivt avgöra matchen. Eric Frick var nära med ett avslut på en offensiv tur, Kim Engdahl nådde högst med huvudet på en hörna och John Andersson var en större skostorlek från att stöta in bollen på ett inspel från högerkanten.

 

Men det var framför allt vindsnabbe inhopparen Emil Boström som fick de bästa målchanserna. 18-åringen spelades fram till ett friläge som räddades av målvakten medan det andra räddades retligt stolpen. Dessutom sprang han till sig ytterligare ett läge där han avslutade med kraft. Inga mål idag - men ett gott kvitto på att Boströms snabbhet är ett vapen att använda och nästa gång sitter de...

 

DSC_4667

Kapten Fricks avslut styrs ut till hörna. (Foto: Krister Nilsson)

 

DSC_4686

Ett tredje läge som Emil sprang till sig i slutet. (Foto: Krister Nilsson)

 

Orken på Kils-benen tröt betänkligt. Tim Andersson och Linus Johansson byttes in istället för tröttkörda Olle Härdelin och Fredrik Vikman i ett otacksamt läge men fredade tillsammans med sina lagkamrater målet på ett bra sätt. Lugnet och kvalitén i passningsspelet saknades dock i en slutfas där Velen fick mer och mer att säga till om och avslutningen blev en pulshöjande upplevelse för oss från sidan. 

 

Bollarna rensades från allas fötter utan någon tanke och kom tillbaka lika snabbt när Velen satte allt på ett kort och slog boll efter boll in mot Kils straffområde. Efter en sådan kom Velen nära att träffa mål med tunga avslut men Kils-spelare kunde slänga sig på hockey-manér två gånger om och täcka bollen. När en utmärkt domare äntligen blåste slutsignal var det lättade spelare som kramade om varandra.

 

Lättade spelare - men inte helt nöjda vilket är ett signum som gör det lättare för oss att arbeta vidare för framtiden. Velen var ett duktigt lag i en jämn fotbollsmatch och defensivt var det en fin prestation att inte ge gästerna fler målchanser än vad de fick.

 

Men att den där 100%-iga orken på spelarna inte fanns i en match som stundtals i andra halvlek var lite krampaktig även spelmässigt är någonting vi behöver lära oss av - framför allt eftersom Kils AIK från och med nästa fredag går in i ett tufft spelschema med möte mot tre fina lag på åtta dagar.

 

Nu på fredag väntar resa västerut och IF Örnen med matchstart klockan 19:30. Ett bättre Kils AIK kommer då att behövas för att kunna rå på ett imponerande Charlottenbergs-gäng som ligger tvåa i tabellen (efter Svanskogs IF) med fantastiska 18-1 i målskillnad på hemmaplan. 

 

DSC_4601

 

DSC_4692

Skribent: Ola Andrésen


Kontakta kansliet 
Ring eller skriv. 
Vi vill ha kontakt med dig!
Tel: 072-450 05 95,
Mejl: This is a mailto link

Vi säljer Serla toa- och hushållspapper
Toabal 4x6 rullar 195 kr
Hushållsbal 2x6 rullar 180 kr 
Tack för ditt viktiga stöd!

Ingen kontanthantering, använd pg-konto 590168-1

eller Swishnummer 1235 399 217

Märk inbetalningen med "Papper PXX Förnamn Efternamn"

Hemkörning kan ordnas

 

 

 

 

 

 

195x300-banner-stadium

 

Beställning fotbollsutrustning

 

Beställning skademateriel

 

I våra utbildningar samverkar vi med:

 

SISU-idrottsutbildarna-webl

 

 

 

   Toa och Hushåll

Postadress:
Kils AIK FK - Fotboll
Box 61
66522 Kil

Kontakt:
Tel: 0724500595
E-post: kansli@kaikfotboll.s...

Se all info