Hoppa till sidans innehåll

Krampaktig kvalseger mot Nyedshov

14 OKT 2018 22:07
Kils AIK bortabesegrade Nyedshov IF med 2-3 (1-0) efter mål av Philip Granander, Erik Sälgeback och Fredrik Johannesson.
  • Uppdaterad: 14 OKT 2018 22:07

Kils AIK vann den första av två kvalmatcher när man på Molkoms IP vände och vann mot kometlaget Nyedshov IP. En vändning i dubbel betydelse - både på resultattavlan men också spelmässigt där Kils AIK stod för en minst sagt blek första halvlek.

Fotograf Krister Nilsson har under veckan opererat knät och även om han var på plats på Molkoms IP var han inte i stånd till att fotografera. Istället har vi Ulf Lidgren att tacka för detta. Ulf fotograferar annars mest motorsport, vilket han i jämförelse med fotboll menade att "där vet jag alltid åt vilket håll de åker".

Trots en svängig match lyckades Lidgren få med det mesta och bästa från matchen genom kameralinsen. Tack Ulf! Klicka vidare här för att komma till hans egen hemsida där fler matcher från tidigare säsonger Kils AIK finns att bevittna. Fler bilder från kvalsegern, och hela säsongen, finns som vanligt under Foton 2018.

Nyedshov har skrivit ett referat från matchen vilken ni hittar på deras sida på Facebook. Det tar inte tre kvart att läsa, avslöjar minst lika mycket som detta samtidigt som det är objektivt beskrivet. 

Jag gillar Nyedshov; en förening med rejält drag under sulorna som efter dunkel tillvaro och något år utan seniorlag raskt stigit upp som ett topplag i division 5. De satsar på lokala killar, har fått hela bygden att leva och leds av sympatiska och skickliga tränare. Det känns, och detta säger jag med värme, lite som en sektverksamhet ute på Molkoms IP. Publiken vallfärdar till Molkom när hemmalaget spelar - det var många fina Kils-supportrar på plats men de var i ordentlig minoritet bland de hela 409 runt fotbollsplanen. Med liknande utveckling i framtiden dröjer det inte förrän de spelar i division 4. 

Och Kil blev varse att det inte är några tillfälligheter: "Hovet" spelar en kraftfull fotboll där hjärtat är med i varenda situation. Men enbart med hjärta hade de inte kommit till kval och det fanns gott om spelkvalitér att beundras av. I sin elva har de fler än en handfull spetsspelare som definitivt hade behärskat en våning upp. Och längst fram spelar omskrivne anfallaren Fredrik Törnqvist som under matchen gjorde sitt 31:a respektive 32:a mål för säsongen. 

Vi har i vår uppladdning haft riktigt bra träningar med helmotiverade spelare och jag kan inte ge spelarna nog med lovord för med vilken inställning de har tagit sig an den tuffa uppgift som ett kval neråt kan innebära. Förutom fotbollsträningar har vi också laddat upp med afrikansk dans vilket lockade truppen till höga skratt. För den som vill se Kils AIK dansa klickar ni här.

Inför söndagens match var det också vår tur att pröva det som elva andra lag har prövat inför sina matcher mot oss under säsongen. En spelledig helg. De många fördelar jag har orerat om att det innebär fick vi nu: en hel och fräsch trupp som var mentalt laddade för en viktig match och där vi haft lyxen med en tydligare röd tröd i våra träningar till skillnad från det brandsläckande som annars sätter sin prägel på träningarna om resultaten är dystra.  

Även om flera dolda talanger kom i ljuset under fredagens danspass är vi desto bättre fotbollsspelare än dansare. Men att döma av första halvleken i matchen i Molkom visade vi det inte.  

Och nej, det är inte rättvist mot ett hårt arbetande och duktigt motståndarlag att enbart förklara en mindre bra insats med våra egna tillkortokommanden. En företeelse jag säkert själv gjort lite för ofta och som jag inte är ensam om.

Men. Det går heller inte att sticka under stolen med att första halvleken mot Nyedshov tillhör våra svagaste för säsongen. Det handlade definitivt inte om underskattning - killarna var väl medvetna om "Hovets" goda förmågor och då i synnerhet på hemmaplan där de snittat nära fyra baljor.

Och killarna var "påkopplade" och ville verkligen att Kils AIK skulle göra en bra match. Kanske var det istället så att vi ville för mycket där nerverna var utanpå kroppen. Det var bara dryga två veckor sedan vi senast spelade på "riktigt" gräs men det såg i första halvleken ut som om det varit ett halvår sedan.

Planen var fin för att vara i mitten av oktober - men till killarnas försvar skall också sägas att den var rejält halkig och passningar efter marken levde ibland sina egna liv i knähöjd. Inte utmärkta förutsättningar om man vill lira kulan mellan försvarskollegorna med andra ord.

Vi var under matchen aldrig nära att skapa målchanser med mer mödosam speluppbyggnad som involverade större delen av laget - men desto närmare att ställa till det med vanskliga passningar och mottagningar på egen planhalva.  

Nyedshov, mer eller mindre tvingade till seger, tog kommandot och det var egentligen helt i sin ordning där vi sökte snabba omställningar i djupled eller på de kraftfulla anfallspjäserna Danny Gilbert och Erik Sälgeback.

Med objektiva betraktares ögon var säkerligen första halvlek inte värd bensinpengarna dit. Nyedshov var, av två rakt spelande fotbollslag, ett par strå vassare och med övertag på innermittfältet kunde de iscensätta anfall högre upp än vad vi var nära.

Laget gjorde tidigt mål på en hörnspark vilken blev korrekt avblåst - men de efterföljande hörnorna, frisparkarna och långa inkasten skapade tryck och vållade bekymmer. Riktigt farliga målchanser var dock sällsynta mot Adam Modén. Eric Fricks uppoffrande täck i straffområdet och en illa placerad men hård volley mitt på Modén tillhörde de farligaste. Men framför den andra målvakten fanns det i ärlighetens namn inte tillstymmelser till rejäla målchanser den första halvtimmen.

Sen var det "den där" Fredrik Törnqvist. I det öppna spelet hade de rödklädda, och då framför allt Anders Svensson och Frick, så pass bra koll man kan förvänta sig att ha på en spelare som så uppenbart spelar några pinnhål lägre än sin egentliga förmåga. 

Men det går inte att tackla en frisparksskytt. I vår iver och välvilja att rädda boll från inkast kontrade de gulklädda och stoppades bryskt utanför straffområdet. Frisparken - sådär tre-fyra meter utanför straffområdet - satt elegant i nättaket bakom chanslöse Modén. 

Målet blev en liten väckarklocka för gästerna som i halvlekens sista döende minuter skapade fler målchanser än under resterande halvleken sammantaget. Erik Sälgeback dundrade på ett kanonskott som räddades strålande av hemmaspelare - eller kanske var det snarare så att han inte hann undan. I efterspelet efter den kanonen tog Granander med sig bollen in centralt för ett avslut som dock enkelt räddades.

Kil hade också en boll inne då Danny Gilbert var påpasslig och i närkamp med sin försvarare erövrade boll och skickade in kvitteringsmålet bakom en målvakt som kommit på mellanhand. Målet dömdes dock bort. Huvuddomaren såg inte något fel men det gjorde assisterande domaren och flaggade. Och har jag ondgjort mig över assisterande domares ibland motvilja till att ta egna beslut under säsongen får jag surt bita i äpplet och istället applådera det den här gången... 

August Nilljung med fin avslutning på första halvlek. (Foto: Ulf Lidgren)

Halvtidspaus och alla var medvetna om att vi spelade på bogey. Med fem starka ersättare fanns det goda argument för att genomföra byten i halvtid men vi gav istället samtliga chansen i en upptakt där vi ville se positiva svar från flera spelare som hade haft det kämpigt. 

När jag lommade ut till andra kunde jag inte låta bli att se att flaggan, den som stod som ett tält i hemmalagets medvind under första halvlek, nu hängde slak. Ett omen om något för fotbollsentusiaster men det infriades aldrig - snarare tvärsom.

Kils AIK var överallt på samma gång i upptakten av den andra halvleken. Spelarna förklarade det själva med att nerverna var bortblåsa och kanske ligger det något i det. Andra akten är i vilket fall inte fler än några minuter gammal innan Kil hade kvitterat. Och med ett riktigt klassmål på köpet.

Ett uppspel på högerkanten från Johan Arvidsson nådde August Niljung som snabbt skickade den vidare till "Sälen" som i flykt krängde runt med ett tidigt, högt men framför allt väl avvägt inspel i djupled. Granander, som kom bort i spelet under första, kom i hög fart, stod för en enastående nedtagning och tog med sig bollen i språnget och vickade behärskat bollen förbi målvakten till 1-1.

Philip Granander placerar in 1-1 (Foto: Ulf Lidgren)

1-1, momentum - och scenförändring. Kils AIK var i all mening ett pånyttfött fotbollslag. Även om vi inte såg det bästa från vår konstruktiva sida under matchen visade vi istället upp den vilja, resoluthet och forcerande som är konsekvensen när alla drar åt samma håll.

Granander kom sedan nära att bli tvåmålsskytt i en häftig inledning där han visade vilken begåvad fotbollsspelare han är. Mittfältaren utmanade, tog egna avslut, slog inspel, gjorde längre spelvändningar men arbetade också hem för att täcka ytor. 

20-åringen passar inte alltid in i ramen för vårt typiskt svenska förhållningssätt i fotboll där lungor och dobbar betyder mer än elegans. Men i Philip har vi en diamant - och sex mål och nio assist under seriespelet är siffror som pekar på det. 

Men som jag slitit det snaggade hår jag har under säsongen för att få honom att kliva ner på tillslag, att söka målet och att arbeta med längre öppnande passningar. Steget från anfallsglad juniorfotboll i den yttersta eliten till den sparkande och cyniska värmlandsfyran, dessutom i ett lag som under 2018 till stor del fått ägna sig åt försvarsspel, är samtidigt en stor omställning. Och skulle diamanten Granander samtidigt slipas ner än mer är jag rädd för att Kils AIK skulle få svårt att behålla honom. För som han visade vad bra han kan vara i den andra halvleken!  

Granander och Johan Arvidsson i försvarsposition. (Foto: Ulf Lidgren)

Vi har ofta startat andra halvlekar bra - men då fått psykologiska tungviktare till mål mot oss. I den här matchen hann vi dock kvittera innan ett tungt insläppt mål kom. Ånyo var det på en fast situation, en hörna, och ånyo var det Fredrik Törnvist som fick bänkarna att lyfta på Molkoms IP då han från nära håll nickade in ledningsmålet.

2-1 - men Kils AIK fortsatte att göra det som fungerat i upptakten. En snäll, men inte speciellt välspelad, match såg nu nya känsloregister från båda lagen och gästerna passade i vanlig ordning på att få några gula kort och i vanlig ordning några för att ha reagerat med lite för mycket emfas.

Och det är fortsatt frustrerande - nu mer dråpligt - att resonera över vad som ska krävas för att Kils AIK ska få en straffspark. Tre nya bud på liknande och jag tror inte ens "Hovet"-sympatisörer hade tyckt det var det minsta märkligt om åtminstone en av situationerna de bevittnade hade resulterat i en spark från elva meter.

Det tog oss nära timmen innan vi fick vår andra frispark i matchen - denna var på egen planhalva men den frispark som vi tilldömdes i den 70:e minuten på grund av en olycklig hands är desto mer minnesvärd. Erik Sälgeback stegade fram när det som bäst behövdes och med en frispark man annars ser på tv - eller från Törnqvist - borrade han in bollen i det för matchen välanvända krysset. "Sälen", lagets skyttekung på 14 mål, har inte haft möjlighet att träna mer än ett fåtal pass senaste veckorna men klev verkligen fram när det som bäst behövdes. Framspelare, målskytt och slitvarg i ett!

Kil stod för en  starkare andra halvlek och sett till klara målchanser har Kil inget att be om ursäkt över. Olle Härdelin och Danny Gilbert är förmodligen missnöjda över att deras gjutna nickchanser från nära håll missade ramen och den sistnämnde, med en avslutsfot av rang, var också lite väl mycket lagspelare då han passade in för öppet mål trots bra möjlighet för egen del. 

Danny och Olles målchanser (Foto: Ulf Lidgren)

Josef Hallquist, Fredrik Johannesson och David Åkerberg byttes in sista halvtimmen och satte fina avtryck på matchen och befäste matchbilden ytterligare. Hos Nyedshov - som berömvärt slet på det sätt som vi hade förväntat oss - sinade krafterna sista kvarten. Nu haglade det istället in frisparkar på vårt konto och varannan av dessa, vilka vi slog långt från oavsett var på planen de var hela, kändes farliga. 

På en sådan frispark från mittcirkeln, slagen av Granander, kom också det matchavgörande målet. Även om det innebar vild glädje är det inte heller svårt att känna medlidande med den annars duktiga hemmålvakt som famlade med bollen. Inbytte Fredrik Johannesson ska dock prisas för sin påpasslighet då han störtade mot mål och enkelt kunde tåa in bollen på mållinjen.

Johannesson avgör. (Foto: Ulf Lidgren)

Nyedshov försökte samla krafterna för en slutforcering men laget kom aldrig riktigt nära en kvittering. Ytorna öppnade istället upp sig åt andra hållet men trots goda kontringsmöjligheter stannade resulttavlan på 2-3. 

Matchen avslutades med betydelselösa straffsparkar och det är svårt att inte känna med Nyedshov som två gånger om haft ledningen i matchen men som där och tycktes slitit förgäves. Det var inte värdigt dem att, besvikna efter förlust, tvingas till straffsparkar som inte ens den mest nitiske tabellräknare kan bry sig om.

Det är lätt att vara stor i orden som segrare men Kils AIK vill passa på att tacka Nyedshov för ett trevligt bemötande, en fin inramning och för en juste och förhållandevis snäll match mellan två tufft spelande lag. Stort lycka till i framtiden!

Vi åkte hem från Molkom lika delar lättade som glada och 2-3 är ett resultat vi sett till den dåliga första halvleken och ett furiöst krigande hemmagäng tar med raka ryggar. Seger är seger och i kvalspel är det nog det som räknas mest.

Nästa match gästas Sannerudsvallen av Torsby IF för en direkt avgörande match om vilket lag som nästa år kommer att spela i division 4. Så se till att vara på Sannerudsvallen klockan 15:00 till lördag och heja fram oss i årets sista match!

"Sälen" (högst upp) och August med blicken mot Torsby! (Foto: Ulf Lidgren)

Skribent: Ola Andrésen
Epost: Adressen Gömd


Kontakta kansliet 
Ring eller skriv. 
Vi vill ha kontakt med dig!
Tel: 072-450 05 95,
Mejl: This is a mailto link

Vi säljer Serla toa- och hushållspapper
Toabal 4x6 rullar 195 kr
Hushållsbal 2x6 rullar 180 kr 
Tack för ditt viktiga stöd!

Ingen kontanthantering, använd pg-konto 590168-1

eller Swishnummer 1235 399 217

Märk inbetalningen med "Papper PXX Förnamn Efternamn"

Hemkörning kan ordnas

 

 

 

 

 

 

195x300-banner-stadium

 

Beställning fotbollsutrustning

 

Beställning skademateriel

 

I våra utbildningar samverkar vi med:

 

SISU-idrottsutbildarna-webl

 

 

 

   Toa och Hushåll

Postadress:
Kils AIK FK - Fotboll
Box 61
66522 Kil

Kontakt:
Tel: 0724500595
E-post: This is a mailto link

Se all info