Hoppa till sidans innehåll

Krampaktig seger mot Villastaden

06 JUN 2018 22:18
Kils AIK tog sin tredje raka seger när Villastaden besegrades med 1-0 (0-0) på Sannerudsvallen.
  • Uppdaterad: 07 JUN 2018 06:32

Men det var en krampaktig inställning från hemmalaget som trots ett enormt bollinnehav hade stora svårigheter att göra mål. 

Krister Nilsson slet hårt i värmen och i Fotoarkivet finns över 40 bilder från matchen. Klicka här för att se fler bilder än de som publiceras här.

Truppen innehöll några välbehövliga nya namn från matchen mot Västanvik; Danny Gilbert, August Niljung och David Åkerberg var nya i truppen medan Marcus Schmidt och Johan Jaldell startade för Fredrik Johannesson och Anders Svensson som inte var disponibla.

"Det finns förluster som har gjort mig gladare" var ett citat från omklädningsrummet någon halvtimme efter matchen. Och känslan efter matchen var mer lättnad än glädje men vi behöver vända på det och istället vara ödmjuka till att njuta av denna räcka segrar och istället gräva ned oss när vi en dag står på den förlorande sidan.

Vi har vi fem raka matcher utan förlust (fyra segrar) och bara ett insläppt mål vilket vittnar om att vi är ett välorganiserat fotbollslag. Förra säsongen hade vi ett stort bollinnehav och behövde vara betydligt bättre än motståndarna för att vinna - 2018 har vi redan vunnit fem matcher utan att egentligen vara helnöjda med vårt anfallsspel i någon av dem.

En förklaring står kanske att finna i just det enkla faktum att vi har en trupp med få renodlade anfallare. I avsaknad av anfallsspelare har Erik Sälgeback startat de flesta matcher som anfallare och gjort det strålande. Utan bortreste "Sälen" har Josef Hallquist och Gustav Carlsson vikarierat - gemensamt för alla tre är de är duktiga fotbollsspelare men också att de gör sig ännu bättre på andra positioner. Detta lojala vikarierande för lagets bästa har varit utmärkande för Kils AIK under den här säsongen och vi har ändå fått det att fungera. Och det kanske gör våra fem segrar hittills än vackrare.

Men undertecknad skulle inte ha något emot ifall några av truppens få anfallsspelare skulle vara disponibla och i matchform. Vi är ingen förening som har kunskap i att göra riktade nyförvärv men om vi skulle göra en värvning under sommaren skulle en anfallare stå överst på listan...

Villastaden, jumbo med noll poäng, kom till spel med en trupp på 12 spelare och en parkerad buss från start. Kanske innebar detta en falsk känsla av "det ordnar sig" för lite för bekväma såg de rödklädda ut redan från början. 

Måndagens matchförberedande träning handlade om rörlighet, bolltempo och spelvändningar. Matchgenomgången innehöll samma ledord men vi lyckades aldrig få ut det där det betyder något, fotbollsplanen. 

Första kvarten var det ändå nära nätkänning vid flertal tillfällen - två gånger räddade ribban motståndarna efter att Gustav Carlsson kommit först på ett inkast från Josef Hallquist och Olle Härdelin kommit högst på en hörna.

Olle Härdelins bakskalle-nick som touchade ribban.

Det var de rödklädda som ägde bollen men rödklädda spelare som bara var intresserade av att spela i en riktning och Villastaden var inte ofarliga i sina omställningar.

Halvleken fortsatte en aning bättre med vårt arbete för varandra men det där efterlängtade målet kom aldrig. Gustav Carlsson sprang loss för ett läge och Johan Arvidsson var företagsam på sin ovana högerytter-position men inte något av 27-åringens fina inspel resulterade. Närmast var det när Arvidsson nådde Philip Granander, som har förmågan att vara överallt på planen, där Granander fick halvlekens två bästa målchanser i samma sekvens men avslutet nära mål kunde styras undan.

Gustav Carlsson...

...och Philip Granander.

Halvtidsvila och en liten uppsträckning inför andra halvlek. Den största sjukdomen vi ville bli av med var vårt låga bolltempo, där spelare kladdade lite extra, men också att göra rejälare vändningar i spelet med längre passningar i sidan för att därifrån på större yta lättare komma till bättre målchanser. Vi hade en godkänd rörlighet utan boll men både med och utan boll var vi inte tillräckligt distinkta. Det låter elakt men vi behöver oftare löpa mot mål...

Johan Arvidsson - idag högerytter.

Mot tröttkörda motståndare inledde vi halvleken bättre där ytorna blev större och större där det mesta och det bästa under matchen kom från högerkanten. Johan Jaldell visade i sin andra seniormatch från start fint spelsinne och Philip Granander stor rörlighet - passningar från den förra till den senare rättvänd i spelyta 3 var den vanligaste passningen i upptakten av den andra halvleken.

Josef Hallquist är tuff och svår att ta bollen av...

Men han är också snäll...

Men målet kom inte på någon av de många anfallsförsök som borde blivit mål. Det som räddades oss var en hörna. Igen. Vi är vansinnigt duktiga på fasta situationer och om det är någon punkt som motståndarlagens tränare orerar om innan matcher mot Kils AIK så är det nog hörnsparkar. Philip Grananders hörna möttes av Olle Härdelins huvud och Eric Frick skarvade den vidare in i mål. Vårt femte hörnmål för säsongen!

Eric Frick blev därmed matchhjälte men inte bara för sin balja utan framför allt för en matchavgörande insats. Som mittback är han dirigenten i våra uppspel och väggen i vårt försvar - som kapten är han den ledare som driver på som alla lag behöver.

Här var jag nog inte ensam om att tro på proppen ur mot motståndare som tagit sig för krampkänning sedan halvtimmen spelad. Men så blev inte fallet. Vi gjorde väldigt lite av väldigt mycket. Samtidigt borde vi gjort väldigt mycket mer men ett frustrerande lågt bolltempo där spelare kladdade med bollen i onödan och en direkt ovana att inte gå rakare mot mål fällde krokben på oss själva.

         

Granander hade ofta boll - men här stjäl "Jofa" showen i bakgrunden...

En spelare som därmed höll på att göra allt med inget var inhoppande Danny Gilbert. Han glidtacklade till sig bollen av ytterback och glidtacklade i samma sekvens till sig bollen i närkamp med mittback - fri till höger nära mål valde kraftpaketet att spela till en något förvånad Gustav Carlsson och målvakten kunde istället lägga handskarna på bollen. Få mål hade varit vackrare men även denna målchans, som egentligen inte fanns, hamnade inte i mål.

Fler bud på mål fanns men Fricks skalle blev dagens enda mål och vi var alla överens om att denna match inte alls blev vad förhoppningen var. Och att bollinnehav och målchanser inte betyder något om vi inte har förmåga att vara rakare och kvickare i vårt anfallsspel. Villastaden var aldrig nära kvittering men när laget fick hörna på tilläggstid var åtminstone jag orolig...

Gustav Carlsson sprang och sprang. Och sprang. Tyvärr utan mål även om det var nära här...

Inhoppande Mahir Suliman kom nära efter enmansshow.

Samtidigt är en seger en seger och vi måste tillåta oss att njuta även av denna. Och med det sagt menar jag ingenting illa om tappra, trevliga och krigande gäster. Under förutsättningarna gjorde Villastaden en kanonmatch och det fanns en poetisk skönhet efter matchen där sura vinnare trampade tuvor medan glada förlorare tog en lagbild...

Det fanns glädjeämnen förutom tre poäng och ett bra försvarsspel. Ytterligare en nolla, fina insatser från flera unga killar som får nyttig erfarenhet och nästan helskinnade Kils-spelare där Marcus Schmidts känning i låret var undantaget. Förhoppningsvis är det inte allvarligare än att Schmidt kommer kunna spela någon ytterligare match den tid han har kvar i Kils AIK innan flytten till Borås efter vårsäsongens slut. 

Den 16 juni möter Kils AIK Forshaga på hemmaplan. För våra grannar innebär matchen slutet på 14 dagars spelledigt. Sannerudsvallens kämpar har under samma period fyra matcher. Närmast väntar tuffast möjliga motstånd i serieledande Arvika IK på bortaplan redan till söndag, därefter FBK 2 på onsdag följt av just Forshaga IF lördag samma vecka. Därefter är vårsäsongen färdigspelad för Kils AIK och låt oss nu göra allt för att den ska bli en så bra avslutning som möjligt.

För Kils AIK 2 väntar närmast match nu till fredagen borta mot Andreas Ståhlbergs FBK 3. Avspark 19:00 på Örsholmen.

Glada Kils-spelare från idag - och kanske morgondagens? 

Skribent: Ola Andrésen
Epost: Adressen Gömd


Kontakta kansliet 
Ring eller skriv. 
Vi vill ha kontakt med dig!
Tel: 072-450 05 95,
Mejl: This is a mailto link

Vi säljer Serla toa- och hushållspapper
Toabal 4x6 rullar 195 kr
Hushållsbal 2x6 rullar 180 kr 
Tack för ditt viktiga stöd!

Ingen kontanthantering, använd pg-konto 590168-1

eller Swishnummer 1235 399 217

Märk inbetalningen med "Papper PXX Förnamn Efternamn"

Hemkörning kan ordnas

 

 

 

 

 

 

195x300-banner-stadium

 

Beställning fotbollsutrustning

 

Beställning skademateriel

 

I våra utbildningar samverkar vi med:

 

SISU-idrottsutbildarna-webl

 

 

 

   Toa och Hushåll

Postadress:
Kils AIK FK - Fotboll
Box 61
66522 Kil

Kontakt:
Tel: 0724500595
E-post: This is a mailto link

Se all info