Hoppa till sidans innehåll

Krigarseger mot KB Karlskoga

26 MAJ 2018 17:21
Kils AIK vann hemma mot KB Karlskoga med 2-1 (1-0) efter mål av Philip Granander och Gustav Karlsson.
  • Uppdaterad: 26 MAJ 2018 17:52

Tredje raka matchen utan förlust blev ett faktum efter att Sannerudsvallen under lördagen förvandlades till ett veritabelt slagfält.

Samtliga bilder från matchen finns i Fotoarkivet. Fotograf Krister Nilsson hade dock sett fel på matchtid och därför är samtliga bilder från andra halvlek. Den där halvleken Kil inte hade bollen så mycket...

Truppen innehåll några få förändringar från senaste matchen i Säffle. Skadade Marcus Schmidt ersattes av Olle Härdelin med den rockaden att Anders Svensson istället startade som mittback. Även August Niljung var tillbaka från skada och inledde som ersättare. 

Med sträckta händer i luften är jag den första att erkänna att 2-1 inte speglade matchbilden. Detta i en match helt i avsaknad av konstruktiv anfallsfotboll eller för den delen målchanser.

Matchen handlade om kamp och egentligen inget annat. Kamp och en uppvisning i hur två lag kan se olika på samma situationer som upprepade sig under matchens 90 minuter. Där det ena laget såg ett lag fullt av efterslängar såg det andra det kanske mest "heta" laget vi har haft på besök på Sannerudsvallen. Åtminstone sedan älven brann.

Och vår självbild av oss som ett lirande fotbollslag har gett avkall under säsongen och ersatts av ett tufft, fysiskt och stenhårt fotbollslag. Vi har fler gula kort än mål hittills kanske skvallrar om det. Vi vinner få vänner under matchens 90 minuter men vi har kommit närmare varandra.

Och inte vann vi ledare några vänner i Karlskogas dito som om de hade fått bestämma domsluten, vilket de gärna försökte göra, tror jag inte vi hade haft en enda spelare på kvar på planen. Efter första halvlek. Denna ganska tidiga frustration passade vår matchplan ypperligt där fokus från motståndare handlade om annat även om gränsen känns nådd och förbi när motståndares frustration kokar över på bollkallar i knatteåldern. 

Kils första 15-20 minuter är den spelmässigt bästa. Vi tog ledningen på hörna från Philip Granander och har också några ytterligare halvchanser i djupled. I stekande medelhavsvärme tilläts kämparna en kortare vattenpaus efter halva första halvlek och även om den var över snabbare än ett kortare bankrån var det Karlskoga för större delen av slanten resterande halvleken. Kils-spelarna fick slita ont men Karlskoga skapade och andra sidan inga riktigt heta målchanser för att kvittera.

Josef Hallquist står på boll. (Foto: Krister Nilsson)

Vi kom in sent i flera tacklingar och hade utan tvekan tur att klara oss undan fler ostskivor. Men vi stod raka i ryggen och tjafsade desto mindre - jag tycker snarare att det är ett under att inte gästerna ens fick tillrättavisningar för deras verbala manér. Kanske hade matchen mest handlat om poäng i en tabell ändå men det kan inte ha skadat utsikterna till en skön stämning på plan om vi ledare från båda lag fokuserat på rätt saker.

Efter ett harmoniskt halvtidssnack gick vi ledare ut med visshet om två saker - spelarna var lugna och fullt bestämda att genomföra matchen. Men också att spelarna var helt slutkörda i värmen.

Vi stirrade 45 minuter i vitögat. De kändes som det dubbla men vi kom ur på andra sidan med tre poäng. Men det krävdes att vår lagmoral och kamratskap fick visa upp sig från sin allra bästa sida.

För spelet med bollen var vi inte ens i närheten av i andra halvlek. Inte ens sporadiska framstötar i omställningarna. Gästande KB Karlskoga hade all boll mot ett djupt spelande Kils AIK som försvarade sig med den äran.

Gästerna hade trots bollinnehavet svårt att skapa fina målchanser men det låg länge ett mål i luften. Till slut låg det också en boll i mål men den blåstes av för offside. Detta till protester från tillresta Karlskoga-hjärtan som säkert hördes till åtminstone Väse medan den lilla hemmapubliken hade andra ögon och såg en helt korrekt avblåsning.

Och andra sidan fanns det gott om hemma-ögon som vädjade om offside när gästerna fullt rättvist kvitterade på ett trevligt instick i djupled där en helt fri anfallare kvitterade. På rätt sida offside-linjen med åtminstone fyra meter sprang anfallaren vackert från djup position in bakom mittlåset - ett mål jag önskar att vi själva oftare skulle kunna hitta fram till. 1-1 på tavlan med 15 minuter kvar. Skulle det bli någon segrare i matchen gillade jag inte oddsen på att det skulle bli vi.  

Philip Granander var jagad under matchen. (Foto: Krister Nilsson).

Men så blev det. Med ett beundransvärt arbete trots att vi egentligen inte orkade höll vi tätt framför egen bur. Och med egentligen enda samlade anfallet i den andra halvleken gjorde vi mål. Och ett vackert sådant till råga på det.

Mahir Suliman - som hoppade in för en skadad Buba Conteh (som i sin tur bytte av en heroisk Fredrik Johannesson) - slog ett inlägg som nådde fram till Gustav Karlsson. Med all pojkaktig entusiasm i världen gjorde 20-åringen helt fel och mötte en halvt omöjlig boll med fel fot utanför straffområdet. Och vi är glada för att han försökte - volley-träffen satt som ett smäck stolpe - målvakt in. 

Jubel efter 2-1 (Foto: Krister Nilsson)

Drygt fem minuter avverkades under stort drama men stapplande Kils-hjältar stod, nej snarare låg ner, till slut som segrare. Och killarna ska vara stolta. Med en imponerande förmåga att hitta krafter som egentligen inte fanns och en vilja att lyfta varandra snodde vi tre poäng vi spelmässigt inte förtjänade.

Fredrik Vikman såg ut att avlida med kvarten kvar men avslutade sista matchen mer hoppande, sprintande och tacklande än vad som borde vara möjligt. Olle Härdelin har efter långvarig sjukdom bara haft ett träningspass senaste två veckorna men orkade hålla ihop mittfältet och mana på sina medspelare hela vägen in i kaklet. Erik Sälgeback flaggade halvvägs i andra för byte men med all den envishet som Sälgeback äger slet han sig fram till slutsignal. 

"Sälens" färdtjänst med Buba Conteh (Foto: Krister Nilsson)

Listan borde fullföljas med samtliga spelares insatser men det skulle ta upp mer plats i ett redan långt referat. Vi tar med oss vår försvarsinsats - vår anfallsfotboll är inget vi kan använda som referens för framtiden men kanske var det så enkelt att vi mötte ett starkt bortalag.

Besvikna gäster klev av planen och även om vi vann matchen tror jag vi gjorde höstens bortamatch på Nobelstadion bra mycket svårare. Förhoppningsvis handlar den matchen mer om fotboll även om jag inte är säker på att det skulle gynnas oss.

Vi måste vara ödmjuka och inse att vi snodde tre poäng i den här matchen. Jag ska sannerligen tänka på dessa tre poäng den match det är vår tur att förtjäna mer än vad vi får. Det har redan blivit en "snackis" från alla möjliga håll dagen då KB Karlskoga kom på besök och jag gissar att gästerna resonerar lika om den gången laget åkte upp till Kil. 

Returmatchen är långt borta och vi har i vår ambition att etablera oss på säker mark i serien inte lyxen av att kunna se framåt längre än torsdagens bortamatch i Västanvik. På mindre än tre veckor spelas sex matcher innan laget den 16 juni spelar sin sista för vårsäsongen. Med gula kort som samlas på hög, skador och resor för dörren är detta en kritisk period där vi allihop behöver samla våra styrkor för att göra en så bra avslutning som möjligt.

Men först njuter vi av den här segern... 

Precis som proffsen - spelarna visar upp senaste tröjsponsorn Kils Grillhus. Tack!

Skribent: Ola Andrésen
Epost: Adressen Gömd


Kontakta kansliet 
Ring eller skriv. 
Vi vill ha kontakt med dig!
Tel: 072-450 05 95,
Mejl: This is a mailto link

Vi säljer Serla toa- och hushållspapper
Toabal 4x6 rullar 195 kr
Hushållsbal 2x6 rullar 180 kr 
Tack för ditt viktiga stöd!

Ingen kontanthantering, använd pg-konto 590168-1

eller Swishnummer 1235 399 217

Märk inbetalningen med "Papper PXX Förnamn Efternamn"

Hemkörning kan ordnas

 

 

 

 

 

 

195x300-banner-stadium

 

Beställning fotbollsutrustning

 

Beställning skademateriel

 

I våra utbildningar samverkar vi med:

 

SISU-idrottsutbildarna-webl

 

 

 

   Toa och Hushåll

Postadress:
Kils AIK FK - Fotboll
Box 61
66522 Kil

Kontakt:
Tel: 0724500595
E-post: This is a mailto link

Se all info