Hoppa till sidans innehåll

Oavgjort mot HBK

22 MAR 2017 21:40
Kils AIK spelade 2-2 (1-2) mot seriefavoriterna Hertzöga BK. Målen gjordes av Fredrik Johannesson och John Andersson.
  • Uppdaterad: 22 MAR 2017 22:35

En träningsmatch är en träningsmatch men efter 90 minuter mot Hertzöga BK fanns det många glädjeämnen i vårt spel som lovar gott inför den stundande säsongen i division 4.

Fotografen Krister Nilsson var en av de tappra i publiken och även om han var kyslagen med färre bilder som följd hann han med att knäppa några...

I 18-manna truppen tog två nya ansikten plats för säsongen - Danny Gilbert och nyförvärvet Zlatan Hazbic medan det annars var spelare med mer spelminuter i benen. Bristen på "rena" innermittfältare var annars påtaglig då Olle Härdelin och Anders Svensson var bortresta och Viktor Hultman sitter på träningscykeln ett tag till. 

Då är det en tränares dröm att ha flexibla spelare som Erik Sälgeback och Tim Andersson vilka tog ett steg ner respektive ett steg upp från sina annars mer hemtama trakter och stod upp bra mot ett skickligt Hertzöga.

De grönklädda saknade säkerligen kuggar i laget även de men inledde matchen bäst. Matchens längsta anfall var det första där gästerna vände och förflyttade boll med få tillslag och över stora ytor. Matchen var tuff men efter några minuter såg resan ut att kunna bli ännu tuffare.

Kils AIK hittade dock sina positioner och fick slita hårt med att hålla ett kompakt försvarsspel med rejäla överflyttningar mot bollsida. Hertzöga skar samtidigt på ett bra sätt av passningsalternativen mellan våra centrala försvarare vilket gjorde anfallen kortare och att det spelförande laget i inledningen inte spelade i rött.

Oscar Lidströms ibland makalösa förmåga att i trängda lägen hålla i boll och komma ur situationer med den blev än viktigare i sådana skeenden och på andra kanten slet Karzan Azizi beundransvärt - och när 19-åringen får upp farten är han svår att stoppa vilket de många bryska tacklingar han fick är ett kvitto på.

Vid de tillfällen laget lyckades vända spelet blev det dock farligt var och varannan gång där Andreas Ståhlberg visade en härlig förmåga att värdera sina löpningar från högerbacksplatsen. I omställningsspelet var Kils AIK riktigt bra - några skott i straffområdet avverkades utan större bekymmer för HBK-målvakten innan bollen dock skulle ligga i "rätt" bur.

Oscar Lidström vann boll, spelade Buba Conteh som i sin tur friställde Fredrik Johannesson. Han ser sig själv som mittback men har en måltjuvs kyla vid frilägen och bollen satt säkert intill stolproten.

Hertzöga hade mer boll - men hade svårt att komma till heta målchanser. Ju längre halvleken gick hanterade dessutom hemmalaget tomrummet mellan försvar och mittfält där en grönklädd tidigare fått härja fritt.

I matchgenomgången hade ett av våra fokusområden varit hur vi värderar vårt passningsspel och ett annat våra omställningar i defensiven. Mot ett duktigt lag som Hertzöga är det lätt hänt att bli straffade och det blev Kil i slutet av den första. Inte en utan två gånger.

Efter bolltapp i uppspelsfasen med hela laget på väg framåt tackade Hertzöga och ställde om blixtsnabbt med ett säkert avslut och 1-1 som följd. Ledningsmålet kom bara minuter senare när Kil inte alls var resoluta utan misslyckades både med att skalla bollen innan studs och med den efterföljande rensningen. Även det målet ledde fram till ett friläge på en uppgiven Adam Modén. 

Målen till trots fanns ingen oro - en träningsmatch är träningsmatch och sådana mål känns någonstans lättare att släppa in än att bli spelmässigt avklädd. Det är också en styrka att kliva fram efter sådana ingripanden och visa att det mer var sällsynta undantag samtidigt som det också ger en bild över försvarsspelet i övrigt då Hertzöga straffar sådana misstag omgående.

Kommunikationen, vårt (annars) kompakta försvarsspel och vårt sätt att ställa krav och lösa situationer tillsammans på planen var härligt att se från sidan. Våra offensiva omställningar skvallrade om fina kvalitéer som kan uttnyttjas och som vi mer sällan fått pröva på senaste säsongen då vi istället varit betydligt mer bollförande.

Andra halvlek var heller inte många sekunder gammal när Kils AIK fick första chansen till kvittering men lobben på en utrusande målvakt var lite för låg. Kvitteringen skulle dock ligga i mål tio minuter in i andra akten när John Andersson - efter bara någon minut på plan - nickade in Buba Contehs fina inlägg.

Buba Conteh var enorm under matchen, han krigade, utmanade, stod upp för sina lagkamrater, uppmuntrade och hade en härlig inställning till match. En del tillfällen var han alldeles för vokabulär men visst blev han lite väl bryskt omhändertagen vid en del tillfällen...

John stod för ett lysande inhopp och kunde sånär också ge laget ledningen med en halvvolley fristående nära mål efter trevliga kombinationer men det kraftfulla skottet träffade bara stängslet.

En träningsmatch är en träningsmatch. Men denna innehöll betydligt mer känslor och hårda närkamper än tidigare. De flesta schyssta men några också över gränsen men båda lagen klev rakryggade från matchen. Det är vackert att från sidan se spelare tackla ned (och tacklas ned) i personliga dueller ute på planen för att därefter ge varandra handen. Mer sånt!

Båda lagen luftade sina lag sista halvtimmen och sista tjugo minuter blev mer svängig fotboll med mindre ordnat spel. Zlatan Hazbic debuterade i en ovan yttermittfältsroll, Danny Gilbert klev in och hann både lugna ned spelet, dela ut någon bröstvärmare men också springa i djupled vilket lovar gott för framtiden. August Niljung fortsatte sin lovande resa i seniorfotboll och Kasper Huatorpet kom in med energi som yttermittfältare. Mittbacken Marcus Schmidt klev av som en säkerhetsåtgärd och är en bland många som förtjänar en extra klapp på ryggen - härlig insats Schmidt! 

Hertzöga är ett lag med fina kvalitéer och med få tillslag sågade sig laget på ett elegant sätt ofta upp i planhalvan - där tog det ofta stopp men avsluten var ofta utanför målramen även om Modén i Kils-målet också stod för några fina räddningar under sista kvarten.

2-2 slutade matchen och det är en betydligt mer nöjd ledarstab som sammanfattar denna matchen än de två tidigare. Nog finns det saker att förbättra men det är skönt att ägna mer stycken åt det som var bra - det andra tar vi i omklädningsrummet i morgon...

I nästa match väntar IFK Sunne och den spelades redan nu på lördag med start klockan 14. De flesta av kvällens spelare kommer göra den resan men också några andra - ett fotbollslags bredd prövas alltid och vårt är inget undantag. Det är bara i dataspel man har alla spelare tillgängliga...

Skribent: Ola Andrésen
Epost: Adressen Gömd


Kontakta kansliet 
Ring eller skriv. 
Vi vill ha kontakt med dig!
Tel: 072-450 05 95,
Mejl: This is a mailto link

Vi säljer Serla toa- och hushållspapper
Toabal 4x6 rullar 195 kr
Hushållsbal 2x6 rullar 180 kr 
Tack för ditt viktiga stöd!

Ingen kontanthantering, använd pg-konto 590168-1

eller Swishnummer 1235 399 217

Märk inbetalningen med "Papper PXX Förnamn Efternamn"

Hemkörning kan ordnas

 

 

 

 

 

 

195x300-banner-stadium

 

Beställning fotbollsutrustning

 

Beställning skademateriel

 

I våra utbildningar samverkar vi med:

 

SISU-idrottsutbildarna-webl

 

 

 

   Toa och Hushåll

Postadress:
Kils AIK FK - Fotboll
Box 61
66522 Kil

Kontakt:
Tel: 0724500595
E-post: This is a mailto link

Se all info