Hoppa till sidans innehåll

Oavgjort mot Torsby IF

21 OKT 2018 10:53
Kils AIK spelade 2-2 mot Torsby IF i den avgörande kvalmatchen om spel i division 4 nästa säsong.
  • Uppdaterad: 21 OKT 2018 10:53

2-2 innebär att Torsby lirar i division 4 nästa säsong då laget vann med 3-1 mot Nyedshov hemma på Björnevi medan Kils AIK vann med 3-2 i Molkom.

Det är tufft att skriva ett inspirerande referat. Än svårare efter tuffa resultat och ytterligare lite svårare såhär dagen efter. 

Kils-killarna gjorde precis vad de kunde i den här matchen och jag vill ge dem alla en eloge även för ett väl utfört 2018. Ett 2018 där utmaningarna, för att inte säga motgångarna, har staplats på hög. Så även i dagens match mot Torsby. Ibland har vi segrat, desto fler gånger inte, men spelarna har alltid gjort vad de har kunnat och det är med raka ryggar de kan göra bokslut för säsongen. Som ledare tar jag fullt ansvar för att laget halkar ner en division.

Jag vill inte gå in längre på våra tillkortokommanden över säsongen men sett till utvecklingen i Värmland är det inte försvarbart att som tränare inte mer aktivt söka nyförvärv. Men Kils AIK är till för lokala killar kryddat med kamrater och det är något jag hoppas även "de gamla" från klubbens fornstora dagar sätter värde på.

Torsby satsar gärna på lokala spelare men som efter en dyster start på säsongen i kombination med en välvillig Sven-Göran Eriksson hittade föreningen istället offensiva stjärnor utifrån. Donaghey, Wilson, Wahl, Hilmersson var några som värvades in efter en medioker öppning med bara en seger av 6 möjliga i säsongsupptakten.

Med en god grund och möjlighet till sådana spetsspelare har de alla möjlighet att klara sig bra där föreningen hör hemma - division 4. Deras stora publikfölje visade detta med eftertryck.

Men utifrån gårdagens match skulle jag också vilja säga det samma om vår egen förening som definitivt inte är ett sämre lag än Torsby. Jag tycker med minst sagt färgade ögon kanske snarare att vi är ett tyngre och jämnare lag. Kanske menar jag bättre.

Och det vore inte 2018 om även den sista matchen skulle börja med en kalldusch. Matchen var bara några minuter på klockan när Shane Donaghey stod för ett knallhårt direktskott från goda 25 meter - ett mål vi inte kan värja oss mot, även om inspelet från kanten kanske kunde hindrats i sin linda. Men varenda mål ett fotbollslag släpper till kan ju egentligen avvärjas, framför allt i efterhand.

Shane Donagheys kompatriot Laurent Davis Wilson var nästa Torsby-spelare att göra mål efter ett handbollsanfall utanför straffområdet där avslutet inne i boxen sånär kunde räddas av uppoffrande Kils-spelare, inte minst Adam Modén som var på bollen men inte bättre än att den nådde nätmaskorna.

0-2 i en match man måste vinna kunde knäckt vilket lag som helst men inte Kils AIK som kort senare reducerade. En utspark från Modén skarvades vidare av Erik Sälgeback till Philip Granander som löpte sig helt fri och behärskat bredsidade in reduceringsmålet. Grananders andra mål i kvalet - och det andra centralt i djupled och det andra framspelad av Erik Sälgeback. Jag hoppas att det inte var för sista gången dessa fina offensiva spelare samverkade för mål i den röda tröjan.

1-2 efter 13 minuter blev 1-2 efter 45. Halvleken hade ytterligare två fina målchanser som broderligt delades. Josef Hallquist, inbytt för skadade Danny Gilbert, borde gjort mål i efterspelet på en hörna - passningen från Granander nådde flera Kils-spelare där "Jofa" stötte den utanför från nära håll. Torsby kom lika nära med ett avslut i straffområdet som smet någon decimeter förbi stolpen.

Hallquist var annars den bjässe vi hade hoppats på från den minut han klev in på planen. Matchplanen vilade på att yttermittfältaren skulle ha just denna inverkan men då gärna i matchens sista 40 minuter även om vi är tacksamma för att det blev i matchens mitt då Josef var instrumental i vår upphämtning.

I halvlekens slutskede skreks det på straff från hemmaspelare men domarna stod i bra position och vinkade avvärjande. Det var annars tätt mellan domarna på läktaren och årets domarinsatser får mig att drömma tillbaka till förr när dessa herrar hade pipan i munnen. En som var på plats var Robin Smedman och denna Arvika-kille, för jag vågar inte skriva gubbe, var en av då flera domare som hade en avväpnande charm och betydligt trevligare inställning till fotboll.

Smedman var ansvarig för att matcherna inte föll ur ramen med tråkigheter medan jag den här säsongen upplever att rättskiparna med sitt agerande istället för att lägga en brandfilt över elden häller bensin på lågorna. 

Ett bra halvtidssnack senare inledde andra halvleken som en dröm - Josef Hallquist, vansinnigt vackert framspelad av mittbacken Anders Svensson, sprintade ned längs sin vänsterkant och ett resolut inspel nådde sånär Erik Sälgeback för öppet mål. Lyckligtvis för Kils AIK var där en olycklig Torsby-spelare mellan och bollen studsade ändå in i mål för 2-2.

Halvleken var jämn spelmässigt, kanske till och med så att Torsby hade ett större bollinnehav, men målchanserna var mer ojämnt fördelade till Kils AIKs favör. 

Minnet är i allra högsta grad selektivt, men jag tror inte Torsby skapade många heta målchanser sista timmen. Ett stabilt Kils-försvar från elva spelare höll Torsbys spelare stången där gästerna också kroknade anfallsmässigt ju längre matchen led.

Gästerna, och det här vill jag ge beröm för, föll dock aldrig ner i en förväntad skyttegrav utan höll uppe laget och spelet vilket var nyckeln. Borislav Guylemetov byttes in med halvtimmen kvar för att säkra upp mittlåset och det var precis vad han gjorde.

Men Kil borde kunnat göra något mål i sin forcering - men fina möjligheter på fasta situationer träffade aldrig målramen. Erik Frick och Sälgeback, två av årets utan tvekan bästa spelare och nav i vårt fotbollslag, menade själva att de var och en borde gjort ett eller två mål under andra halvlek. 

Sista målchansen fick den förstnämnde som på övertid kom helt fri på en hörna - vi förberedde oss för jubel men det blev istället besvikelse när bollen gick utanför målet. Fotboll handlar om marginaler - en annan träff där, eller på någon annan chans, hade inneburit att det varit vi och inte Torsby som jublat högt efter slutsignal.

Men så blev det inte. Men solen gick upp den här söndagen också. Men det känns ändå inte som allt är som det ska vara.

Kils AIK vill tacka Torsby IF för en juste match trots att den gällde "allt". Vi gratulerar TIF till platsen i division 4. Kanske ses föreningarna nästa säsong ändå men det är inte upp till oss utan Sunne som fortsätter sitt kval idag när de möter Irsta IF i Västerås. 

I detta sista referat vill jag också tacka de många människor som gör Kils AIK till Kils AIK och jag skäms och ber om ursäkt om jag glömmer någon. Ordet "tacka" blir lite väl frekvent för att det ska vara lättläst men raderna nedanför är viktigare än alla rader jag skrivit ovanför.

Jag vill tacka spelarna för att de trots alla motgångar gjort vad de har kunnat på planen och än mer därtill utanför den. Jag har från november till oktober känt glädje i omklädningsrummet och förtroende på planen. Att kliva ut i ett hemskt oktober-kval med motiverade och positiva spelare vid sin sida är inget jag glömmer.

Jag vill tacka mina ledarkollegor som gett sitt yttersta på träning och under match och ber om ursäkt om jag inte lyssnat tillräckligt. 

Jag vill tacka Sannerudsvallens fina vaktmästare för fina fotbollsplaner och mer därtill. Jag vill tacka de som sliter uppoffrande i styrelsen där Petter Nilljung också kryddat matcherna som speaker. Jag vill tacka min "mentor" Stefan Henriksson för kloka tankar och goda råd. Jag skulle lyssnat mer.

Jag vill tacka Gunilla för mat efter träning och Jan-Inge Boris för järnkollen som materialförvaltare. Jag vill tacka min mor Ewa Andrésen för att hon fortfarande orkar göra mer än vad hon borde orka för föreningen. Detta inbegriper att dra in fina kronor till seniorverksamheten i det Stryktips-lotteri där även Jan-Åke Skoglund skall prisas för sitt slit. Gamla Fotbollsvänner bidrar också med slantar och är du inte medlem där föreslår jag att du blir det till 2019.

Jag vill tacka min far Krister Nilsson som med kameran förevigat de flesta matcherna detta motgångens år och Dan Svensson som drivit föreningens sida på Facebook vilket gjort att mina bittra, långa och teatraliska texter har kunnat läsas av fler än en handfull. Jag vill tacka Lennart Bäckman och Anders "Hickis" Johansson för matlagning där den sistnämnde också skött affischeringen till matcherna. Hoppas att duon har ytterligare en avslutningsfest kvar i grillhandskarna.

Jag vill tacka de ungdomslag vi delat träningsyta med och alla knattar till bollkallar som hjälpt till under matcherna. Jag hoppas att de en dag spelar i seniorlagen - förutom fotboll kommer ni ha roligt och växa som människor. Jag vill, med eftertryck, också tacka de många KAIK-hjärtan som följt våra matcher på plats eller i exil.

Tack alla - ni ÄR Kils AIK.

Jag vill också tacka motståndarlagen och domare för en juste säsong. Hoppas jag får tillfälle att sluta fred med några av de sistnämnda över en stor kall mjölk någon gång. Tack alla!

Forza Kils AIK. Och idag även IFK Sunne.

Skribent: Ola Andrésen
Epost: Adressen Gömd


Kontakta kansliet 
Ring eller skriv. 
Vi vill ha kontakt med dig!
Tel: 072-450 05 95,
Mejl: This is a mailto link

Vi säljer Serla toa- och hushållspapper
Toabal 4x6 rullar 195 kr
Hushållsbal 2x6 rullar 180 kr 
Tack för ditt viktiga stöd!

Ingen kontanthantering, använd pg-konto 590168-1

eller Swishnummer 1235 399 217

Märk inbetalningen med "Papper PXX Förnamn Efternamn"

Hemkörning kan ordnas

 

 

 

 

 

 

195x300-banner-stadium

 

Beställning fotbollsutrustning

 

Beställning skademateriel

 

I våra utbildningar samverkar vi med:

 

SISU-idrottsutbildarna-webl

 

 

 

   Toa och Hushåll

Postadress:
Kils AIK FK - Fotboll
Box 61
66522 Kil

Kontakt:
Tel: 0724500595
E-post: This is a mailto link

Se all info