Hoppa till sidans innehåll

Seger mot seriefavoriter

20 MAJ 2017 16:21
Kils AIK gästade Hertzöga BK och åkte hem med alla tre poängen efter mål av Olle Härdelin.
  • Uppdaterad: 20 MAJ 2017 17:38

Efter tre poäng förra helgen i derbyt mot Forshaga IF var det dags för nästa holmgång mot Hertzöga BK vilka utgör det tredje hörnet i "bermuda-triangeln", ett begrepp myntat av Peter Hansson-Böe som fortfarande sitter kvar. Och precis som matchen innan kunde Kils AIK vinna med 1-0. 

Skador har annars ätit en del på truppen där Johan Jonsson och Johan Rosenberg också var avstängda. Anders Svensson gav glädjande klartecken på uppvärmning att foten höll och Danny Gilbert kunde forcera sig själv genom smärtande benhinnor vilket gjorde att den tilltänkta startelvan även blev den samma även till matchstart.

Detta innebar några förändringar från Forshaga-matchen; Zlatan Hazbic ersatte Buba Conteh, Olle Härdelin startade som innermittfältare efter avstängning, Danny Gilbert tog plats som vänsterytter och Fredrik Vikman spelade återigen vänsterback efter att ha missat den senaste matchen.

Hertzöga BK slog i veckan Nordvärmlands FF (division 2) i distriktsmästerskapet vilket naturligtvis skrämmer. Åtta av tolv representanter tippade dessutom att Hertzöga skulle vinna division 4 på upptaktsträffen vilket gör bortamatchen på plastgräset i Ilanda till en av de svårare matcherna för säsongen.

Vår kanske bästa träningsmatch under försäsongen var just mot Hertzöga BK och med hjälp av de nittio minuter och eminent kartläggning av nestor Henriksson kom vi till spel med en genomtänkt matchplan. Att vi gjorde en träningsvecka på vårt eget konstgräs gjorde säkert sitt.

Vi spelade efter våra resurser - och framför allt mot Hertzögas starka resurser där Makan Jamshideyan och Dawood Bethio Yako är spelmotorer och vassa spelare vi behövde neutralisera. Hemmalaget är spelskickliga, vrider och vänder kant för att hitta luckor och är duktiga att anfalla både i djupled eller på fötterna på spelare i den sista tredjedelen. Överflyttningar mot bollsida, understöd och krympta spelytor blev nyckelord.

Vi låg lägre med laget med det givna resultatet att Hertzöga BK matchen igenom kom att äga det mesta av bollen. Inledningsvis var det annars två lag som kände på varandra där hemmalaget inte följde upp sin höga press från träningsmatchen vilket gjorde att gästerna kunde trilla boll oftare på egen planhalva. 

Det dröjde däremot inte mer än drygt fem minuter innan Hertzöga skapade första - och deras kanske bästa målchans under matchen - när Dawood sprang sig loss och från liten vinkel slog bollen i insidan av stolpen. 

Kostymen på de våra satt lite löst i denna första halva av halvleken där felprocenten på passningar var högre än vad den borde vara, missförstånden var inte sällsynta och anfallsförsöken en aning för raka eller enkelriktade för att vålla några större bekymmer för den grön-gula backlinjen.

 Två avslut på mål utanför straffområdet vaskades dock fram men den riktiga chansen fick Zlatan Hazbic som efter en omställning sprintade fri på vänsterkanten men en utrusande målvakt räddade avslutet. 

Målchanserna var fler framför Adam Modén. De flesta var avslut utifrån som inte oroade men möjligheter till mål hade även sitt ursprung innanför straffområdet men där Modén inte stod i vägen hamnade de farligaste möjligheterna i burgaveln. En tränare var säkert mer nöjd än den andra att kliva in för halvtidsvilan med 0-0. 

Anders Svensson gav 45 minuter för laget där många andra inte hade kunnat gjort det och i halvtid ersatte Viktor Hultman som innermittfältare. En minst sagt klassspelare att ha som ersättare i division 4 där mittfältsanföraren "Hultarn" mer och mer närmar sig matchform.

Matchbilden var den samma som första halvlek men Hertzöga tycktes förlorat energi och vunnit frustration under de sista 45 där laget inte alls hotade på samma sätt som i den första halvleken.

Zlatan Hazbic sprang och sprang och sprang som anfallare vilket var nödvändigt både i vårt anfallsspel och försvarsspel. 20-åringen fick även resultat för mödan med ett nytt fritt läge men även denna gången var en utrusande målvakt med på noterna.

Inget av lagen har rosat målmarknaden i upptakten av serien - allra minst Kils AIK som inför matchen bara hade en enda målskytt (Buba Conteh, fyra). Men efter matchen har vi nu två. 

Detta efter att en hörna räddats tillbaka till inhopparen Karzan Azizi som med två steg in centralt skruvade bollen till en helt fristående Olle Härdelin i bortre delen av straffområdet. Härdelin nickade över målvakten och in i mål - ett klassiskt Härdelin-mål där Kils-ikonen har många sådana på sitt samvete för den enda klubb 29-åringen någonsin spelat för.

Ledningsmålet förändrade inte alls matchbilden utan snarare förstärkte den. Men spelarna slet beundransvärt med både tålamod och klokhet i sitt försvarsspel. När lungorna inte räckte till längre skickades nya rödklädda in - Gilbert och Lidström samlade kilometer efter kilometer och byttes ut efter fullgoda insatser mot Azizi och Josef Hallquist. Den förstnämndes påverkan på matchen är som framspelare tydlig - men även "Jofa" var ovärderlig i att hålla boll och med långa steg dribbla förbi motståndare för andrum på offensiv planhalva.

Hertzöga syntes både frustrerade och stressade efter 0-1 och övergav kanske helt naturligt sitt metodiska anfallsspel för att oftare slå bollen långt och högt i en formation med desto fler anfallsspelare. Men kapten Frick och Schmidt var omutbara i luftspelet och andrabollarna i mittens rike rensades i parti och minut.

Ja, det var nervöst från sidan. Men skulle jag se sista kvarten i repris tror jag inte att jag skulle se så många hyperfarliga målchanser utan ett bortalaglag som faktiskt hade ganska skaplig koll på tillställningen mot motståndare som inte kunde mobilisera den forcering vi hade kunnat vänta oss.

0-1 stod det på resulttavlan när en utmärkt domare blåste för slutsignal. Det var inte vacker och kreativ anfallsfotboll som tog oss dit. Inte heller hade i närheten lika stort bollinnehav eller avslut som motståndarlaget.

Men vi hade mer än så. Vi hade spelare som förhöll sig till matchplanen som om det vore en doktrin, kämpar som underkastade sig klubbmärket som om det vore landslaget och ett försvarsspel av samtliga elva spelare som var högklassigt i sitt positionsspel, understöd och resoluthet. Jag var säkerligen ensam om att gå från Ilanda med denna åsikt men som gammal mittback kan jag inte se en mer vacker seger...

Vi lägger ytterligare en lagseger till kontot vilket förutom välbehövliga poäng också ger oss tilltro och självförtroende. Nästa helg åker krigarstället på igen då tabelltrean Villastadens IF gästar Sannerudsvallen med avspark klockan 15:00. Väl mött då!

 

Skribent: Ola Andrésen
Epost: Adressen Gömd


Kontakta kansliet 
Ring eller skriv. 
Vi vill ha kontakt med dig!
Tel: 072-450 05 95,
Mejl: This is a mailto link

Vi säljer Serla toa- och hushållspapper
Toabal 4x6 rullar 195 kr
Hushållsbal 2x6 rullar 180 kr 
Tack för ditt viktiga stöd!

Ingen kontanthantering, använd pg-konto 590168-1

eller Swishnummer 1235 399 217

Märk inbetalningen med "Papper PXX Förnamn Efternamn"

Hemkörning kan ordnas

 

 

 

 

 

 

195x300-banner-stadium

 

Beställning fotbollsutrustning

 

Beställning skademateriel

 

I våra utbildningar samverkar vi med:

 

SISU-idrottsutbildarna-webl

 

 

 

   Toa och Hushåll

Postadress:
Kils AIK FK - Fotboll
Box 61
66522 Kil

Kontakt:
Tel: 0724500595
E-post: This is a mailto link

Se all info