Hoppa till sidans innehåll

Stabil laginsats gav avancemang i DM

24 APR 2017 22:26
Kils AIK vann borta mot IFK Munkfors med 0-2 (0-1) och avancerade därmed vidare i DM. Målen gjordes av Peter Lundqvist och Fredrik Johannesson.
  • Uppdaterad: 24 APR 2017 23:31

Efter en sämre insats senast mot Torsby IF revanscherade sig Kils AIK och kunde två dagar senare besegra seriekollegan IFK Munkfors i DM.

Samma spelare som revanscherade sig var det dock inte - hela startelvan var utbytt och en trupp med nya spelare fick chansen att visa vad de kunde. En handfull gjorde sin debut i representationslaget medan andra gjorde sin allra första match från start i tävlingssammanhang. Ett fint kvitto på den breda trupp vi har vilket förhoppningsvis kommer visa sig även i seriesammanhang under säsongen.

IFK Munkfors roterade även och de med flera tonåringar från start men behöll också sex spelare från startelvan. Detta innebar en bra värdemätare för våra killar men också en chans för dem att visa att de vill spela även i serien framöver.

Vassast var Munkfors i de främre leden med flera invärvade brassar, en amerikan och duktige mittfältsmotorn Stefan Vuckovic. Men mot Kils-muskler hade de ingenting att hämta denna kylslagna måndagkväll. Kils-muskler - och hemmasonen Andreas "Munkfors" Svensson. Mittbacksresen stod för en mycket bra insats i försvarslåset och säkert var det någon som undrade varför Kils-spelarna ofta skrek "Bra Munkfors!" under matchen... 

Nämnda spelare i Munkfors visade omgående fin kvalité där gästerna från Sannerudsvallen trycktes tillbaka. Anfallsförsöken koncentrerades till högerkanten men allt som oftast kom målchanserna från skott utifrån. På ett sådant gjorde Casper Nyström en av flera bra räddningar under kvällen när han kunde styra bollen utanför målet. 

Lika vassa var inte hemmalaget försvarsmässigt och Kil fick stora ytor i sina omställningar. Första målet för kvällen var dessutom frukten av ett trevligt kombinationsspel. Kapten Tim Anderssons uppspel från backlinjen nådde Zlatan Hazbic som anfallare som efter mottag spelade tillbaka till innermittfältaren August Niljung. 15-åringen, enorm under matchen, spelade elegant i djupled mellan ytterback och mittback där Johan Jonsson sprang sig loss och serverade Peter Lundqvist som enkelt placerade in bollen i ett öppet mål.

Kils backlinje var skoningslös under matchen även om avståndet till eget mittfält var lite väl långt stundtals och hemmalaget lite för ofta kunde komma rättvända. Med andan i halsen tittade Kils-spelarna förvånat på domaren när en anfallare gick omkull i Kils straffområde - men efter ett par varv i gräset erkändes han ingen straff utan ett gult kort för filmning.

I andra halvlek krympte vi ytorna, med rejälare överflyttning och lite lägre utgångspunkt från innermittfältarna vilket gjorde att vi kunde vinna fler av de viktiga andrabollar som matchen kom att handla om. 

Zlatan Hazbic, framspelad av en företagsam och rörlig Peter Lundqvist, hängde av några motståndare men fri med målvakten kunde han inte överlista den samma som räddade bollen föredömligt. Synd på en bra målchans från Hazbic som agerade slitvarg och bollmottagare som anfallare - dessutom med farfar som en av få Kils-supportrar på plats.

Kil vann fler och fler dueller mot ett Munkfors som mattades av mer ju längre halvleken gick. Ännu mer dueller vann gästerna när erövraren Robin Svensson introducerades i spel i en matchbild som blev mer och mer böljande.

Två spelare som tillhörde startelvan från lördagen fanns med även i Munkfors. För den ena, Karzan Azizi, blev aftonen kortvarig då han efter bara tio minuters inhopp fick en rejäl smäll över foten och tvingades linka av.

Linkade av gjorde även Andreas Ståhlberg som innan det agerat koloss på sin högerkant och strax efter även August Niljung. Båda spelarna drogs med känningar och vi hoppas att samtliga tre kan vara spelbara redan till helgen.

För den andra som startade i lördags blev kvällen trevligare. Fredrik Johannesson hoppade in med tjugo minuter kvar och hann inte vara på planen många minuter innan han blivit målskytt - och detta med vänsterfoten. Peter Lundqvist vann boll högt upp, spelade fram Zlatan Hazbic i djupled som spelade bollen snett inåt bakåt där Johannesson vackert slog in bollen i målet.

Med utmärkt kommunikation bakifrån var presspelet en av många positiva delar att ta med sig. Kils-spelarna var samlade i sin utgångspunkt - kompakta där det behövdes men också opportunistiska med hög press vid situationer det fanns läge.

Slutet av matchen innebar fler byten än vad en tränare önskar göra på kort tid men tack och lov var det fria byten och Jesper Svensson kunde återintroduceras och mittfältaren hade mer nyttiga krafter kvar att ge. Innan det hade Henrik Håkansson hoppat in som vänsterförsvarare och gjorde därmed debut i representationslaget. Stabilt inhopp av tonåringen som tidigare gjort bra från sig i utvecklingslaget och en kille att hålla ögonen på i framtiden.

Matchen var snäll och spelad under trevliga omständigheter även om en del var kvicka i munnen. Men tyvärr avslutades den med smolk i en annars stor glädjebägare då Johan Jonsson utvisades efter en eftersläng. Efter en ful spark svarade ynglingen med att ge tillbaka i situationen efteråt och det röda var inte mycket att snacka om från frusna men duktiga domare med Claes Knutsson i spetsen.

För matchen gjorde det ingenting. Men det var en synd avslutning från en av planens största - just en sådan spelglädje, spelbarhet och finess som vi saknade i lördags visades upp från Jonssons fötter denna kvällen där 16-åringen nu får invänta disciplinnämnends dom och några matcher på läktaren. Hans ursäkt i omklädningsrummet hedrar honom och kanske lärde sig den sympatiske trollkarlen en läxa denna kväll på Munkfors Arena.

Sista kvarten vräkte snön ner med flingor stora som CD-skivor. Men något snöpligt slut för Kil blev det inte. Ett antal frisparkar och inlägg från hemmalaget som försökte forcera spelades av utan större nerv. 

Kils AIK är därmed klara för nästa runda i DM. Ännu viktigare var kanske lagets revansch från senast men också den värdemätare som Kils-killarna fick som gav erfarenhet för framtiden.

Sammanfattningsvis en häftig laginsats och ett starkt försvarsspel från samtliga killar på planen. Killar som var lyhörda till direktiv men också underkastade sig varandra och laget genom 90 minuter. Det var kallt på sidan men deras insats värmde våra ledarhjärtan. En ledarstab som förutom undertecknad och Georg Nylund även kompletterades med målvaktsreserven Erik Ramefelt och Johan Sandström om vilka det inte finns nog med superlativer för att beskriva deras lagkänsla.

För vem kommer egentligen ihåg en match en solig dag i juni - det är iskalla kvällar när snön vräker ner som är lättare att komma ihåg när anekdoter dras i framtiden...

Skribent: Ola Andrésen
Epost: Adressen Gömd


Kontakta kansliet 
Ring eller skriv. 
Vi vill ha kontakt med dig!
Tel: 072-450 05 95,
Mejl: This is a mailto link

Vi säljer Serla toa- och hushållspapper
Toabal 4x6 rullar 195 kr
Hushållsbal 2x6 rullar 180 kr 
Tack för ditt viktiga stöd!

Ingen kontanthantering, använd pg-konto 590168-1

eller Swishnummer 1235 399 217

Märk inbetalningen med "Papper PXX Förnamn Efternamn"

Hemkörning kan ordnas

 

 

 

 

 

 

195x300-banner-stadium

 

Beställning fotbollsutrustning

 

Beställning skademateriel

 

I våra utbildningar samverkar vi med:

 

SISU-idrottsutbildarna-webl

 

 

 

   Toa och Hushåll

Postadress:
Kils AIK FK - Fotboll
Box 61
66522 Kil

Kontakt:
Tel: 0724500595
E-post: kansli@kaikfotboll.s...

Se all info