Hoppa till sidans innehåll

Tredje raka efter ny derbyseger

19 AUG 2017 19:59
Kils AIK besegrade Forshaga IF med 1-3 (0-1) efter mål av Buba Conteh (2) och Erik Sälgeback.
  • Uppdaterad: 19 AUG 2017 20:05

I tredje "derbyt" för säsongen tog Kils AIK sin tredje seger och har därmed också lika antal raka segrar i ryggen. Längre än så hade inte referatet behövt sträcka sig efter en match som inte lämnar något till historien men för säkerhets skull blir detta referat ändå lika långt som vanligt.

Kils AIK gjorde spelmässigt ingen bra match. Kanske gränsade den i mina ögon till riktigt dålig. Men efter att vi förlorat matcher under våren där vi spelat bra och förtjänat mer tar vi rakryggat en trepoängare när vi inte når upp i den nivå vi klarar av.

Att det var en match mot ett lag som vi känner till väl spelade kanske in. Matcherna mot Forshaga IF har kanske förlorat lite av sin laddning från "förr" men är ändå en höjdpunkt i spelprogrammet. Med föreningens tidigare ledarduo Peter Hansson-Böe och Mathias Eriksson i motståndarlaget innebär det också ett Forshaga IF som hade god koll på hur vi vill lira fotboll.

Och vi var naturligtvis förberedda på hemmalagets fotboll. Denna kretsade runt några spelvändningar i egen backlinje för att därefter spela långt på lagets nickskickliga anfallare. Och i vårt bemötande av denna fotboll ligger kanske det vi förutom tre poäng tar med oss från den här matchen - ett enormt försvarsarbete. Detta i killarnas positionsspel, understöd, huvudspel och kommunikation över hela banan.

Vi hade stora svårigheter att nagla fast bollen några längre stunder på någon av planhalvorna och tillsammans gav detta en matchbild där mittfältet mer liknande ett bordtennisnät och spelare på mitten fick springa kopiösa sträckor för att ändå aldrig riktigt vara där.

I ett sådant chansfattigt scenario är det än mer tur att vi har Erik Sälgeback på planen. Fredrik Johannesson, som startade som högerytter, slog en för laget sällsynt passning för en offensiv spelvändning vilken skarvades vidare av Olle Härdelin till nämnde "Sälen". 25-åringen fälldes sedan strax utanför straffområdet med frispark som följd. Med hjälp av ett bra tillslag och en riktningsförändring i hemmalagets mur nådde bollen nättaket för ledning Kils AIK.

Härdelin och Conteh (där bakom) hoppkramar Sälgeback (Foto: Krister Nilsson)

Trots 1-0 lyfte vi aldrig riktigt och andra halvan av första halvlek handlade mer om att hålla ledningen än att utöka den. Forshaga hade det mesta av bollen men de långa bollarna kunde motas undan och mer än ett eller två farliga inspel eller ett par enklare avslut fick inte Adam Modén mot sig.

I halvtid tvingades vi till ett byte då lagets stålman i Johan Arvidsson klev av och Johan Jonsson hoppade in i halvtid. Arvidsson landade olyckligt i första halvlek efter en tuff smäll och åkte senare till sjukhuset med vad jag misstänker är en spricka eller fraktur i underarmen. Högerbacken, som startat samtliga 16 seriematcher under säsongen, har varit en av lagets främsta spelare och vi hoppas att förkunnandet på sjukhuset blir bättre än förväntat.

Det är få gånger vi behöver hela pausvilan till förfogande men denna match krävde att vi pratade av oss. Spelarna själva brinner för sin fotboll och tog upp det mesta av snacket vilket jag tror också banade vägen till trepoängaren. Kontentan blev att vi skulle sätta högre press på motståndarnas backlinje för att oftare få starta med boll högre upp i banan. Redan efter avspark fick vi kvittot på att detta var rätt sätt att gå då Viktor Hultman pressade för ett helt lag och de rödklädda kunde vinna tillbaka bollen flera gånger.

Än trevligare blev det några minuter senare då Josef Hallquist spelades loss av Buba Conteh till ett friläge men den väldige "Jofa" fälldes. Förutom straff innebar också förseelsen ett andra gult kort för hemmalagets mittback. Efter att Buba Conteh långsamt trippat fram och överlistat målvakten såg det bra ut med 2-0 och en man mer på planen.

Men. Det tillhör kanske inte ovanligheterna men det som borde blivit inträdesbiljetten till en trevlig resa mot slutsignal blev istället det motsatta. Vi saknade helt förmåga att omsätta en spelare mer på banan till ett bollinnehav medan det för hemmalagets del inte ändrade något alls att en mittback saknades.

Sista trettio blev istället en skräckfärd. Forshaga skapade två jättelägen som med alla marginaler i världen på vår sida inte resulterade. Modén, som varit en jätte i målet i höstsäsongens inledning, vill här att jag flikar in att han "nog var på bollen" när den skickades i stolpen innan Anders Svensson kunde frälsa de röda med att rensa den.

Naturligtvis hade vi chanser också - två stycken stack ut där FIF-målvakten på dem båda stod för jätteräddningar som höll sitt lag kvar i matchen. På det första samverkades det trevligt på vänsterkanten mellan pigga inhopparen Peter Lundqvist och Fredrik Vikman innan Buba Conteh bröstade ner inlägget och steppade förbi målvakten men på något sätt kom burväktaren tillbaka för en monsterräddning.

Lika högklassig var nästa räddning efter att Olle Härdelin nickat ner bollen till Viktor Hultman som på ett tillslag nära mål inte kunde överlista mannen mellan stolparna.

En annan chans som dessutom såg läckrare ut i verkligheten i "Sälens" cykelspark som dock träffade målvakten. (Foto: Krister Nilsson).

Men reduceringsmålet kom. En kvick omställning och ett hårt inlägg skarvades i eget mål av en uppoffrande Kils-spelare och helt plötsligt var det kontakt, nerver och match på allvar.

Som en räddare i nöden klev dock Buba Conteh fram. Först ordnade han en straff då han fri med målvakten föll till gräset och därefter stegade han åter lika lugnt och satte sin andra från elva meter. Detta blev det sista som skyttekungen gjorde under matchen då han byttes ut mot Zlatan Hazbic som kom in med pigga ben vilka verkligen kom till sin användning.

Om de båda straffarna finns i min mening ingenting att säga om, även om protesterna ekade högt från den andra sidan. Däremot fick även vi anledning att bli förbryllade gång efter annan då rättskipningen aldrig blev riktigt konsekvent och i en del fall alldeles galet. Detta är inte en beklagan, även om jag tycker att vi som är verksamma i fotbollen ibland måste tillåtas föra fram våra åsikter. Matchen var under nittio minuter en till spelet snäll match men antalet kort skulle snarare skvallra om ett slagfält. Detta drabbar inte bara lagen under matchen utan också fortsättningen då spelarna samlar ihop till avstängning.

En skamsen Olle Härdelin tilldelades ett (korrekt) gult kort och missar därmed Hertzöga. Foto: Krister Nilsson).

I nästa stycke vill jag också ge mina spelare uppskattning för deras sätt att återigen inte förlora huvudet i sådana här matcher utan att fokusera på det som är av betydelse, även om det var svårare än andra gånger. Honraw Ghazalis värmande ord i samma avseende efter matchen senast vittnar om att vi i denna aspekt blivit bättre de senaste åren. För bra var vi inte när undertecknad med tränarkollega Georg Nylund spelade...

Kil spelade sedan av matchen för tre poäng och det var någonstans vad matchen handlade om. Flera spelare gjorde det bra - men Anders Svensson och Erik Frick som mittbackar var tungan på vågen i en ganska dålig fotbollsmatch. Innan den var över fick vi även se en trevlig comeback i Karzan Azizi som hoppade in på tilläggstid vilket var yttermittfältarens första match under hösten då han varit bortrest.

Och bredden är god. Trots att flera spelare saknades från sist, bland dem Viktor Skoog och Johan Rosenberg, får vi alltid till en bra 16-mannatrupp. Detta medföljer den delikata, men för spelare inte alltid lika trevliga, situationen att ha fem duktiga spelare som ersättare men också bra lirare utanför truppen. Men det som gör Kils AIK till Kils AIK är att den utgörs av lagspelare och jag hade inte kunnat vara tränare för ett bättre gäng i detta avseende.

Med 16 matcher spelade har 23 spelare startat någon match och hela 28 spelare har hittills fått chansen till att spela i division 4. Lägg därtill att antalet spelare som lirat i Kils AIK 2 snart flyttar sig över 50 stycken måste det innebära att det är roligt att tillhöra föreningen. Härligt! För full statistik för spelarna i dessa serier klickar du här.

Närmast väntar en nyttig träningsvecka där det på onsdagen är match för Kils AIK 2 mot Skattkärs U. Om en vecka, på lördag, är det dags för möte mot seriesuveränen Hertzöga BK på Sannerudsvallen. Det ska mycket till för att inte Hertzöga står som seriesegrare i slutet av säsongen och de grönklädda kommer säkert till spel lite extra laddade efter vår seger senast. Faktum är att vi är det enda lag som överhuvudtaget tagit poäng på Ilanda i år (sju av åtta hemmasegrar). 

Men vi ska ge dem en match igen. Med samma goda vakenhet, anda och försvarsspel och slipade passningsfötterna ska vi göra allt för att vinna även det fjärde derbyt för säsongen. Ses på Vallen till lördag!

Skribent: Ola Andrésen
Epost: Adressen Gömd


Kontakta kansliet 
Ring eller skriv. 
Vi vill ha kontakt med dig!
Tel: 072-450 05 95,
Mejl: This is a mailto link

Vi säljer Serla toa- och hushållspapper
Toabal 4x6 rullar 195 kr
Hushållsbal 2x6 rullar 180 kr 
Tack för ditt viktiga stöd!

Ingen kontanthantering, använd pg-konto 590168-1

eller Swishnummer 1235 399 217

Märk inbetalningen med "Papper PXX Förnamn Efternamn"

Hemkörning kan ordnas

 

 

 

 

 

 

195x300-banner-stadium

 

Beställning fotbollsutrustning

 

Beställning skademateriel

 

I våra utbildningar samverkar vi med:

 

SISU-idrottsutbildarna-webl

 

 

 

   Toa och Hushåll

Postadress:
Kils AIK FK - Fotboll
Box 61
66522 Kil

Kontakt:
Tel: 0724500595
E-post: kansli@kaikfotboll.s...

Se all info