Hoppa till sidans innehåll

Äntligen seger!

13 MAJ 2017 18:03
Kils AIK vann derbyt mot Forshaga med 1-0 (0-0) efter mål av Buba Conteh.
  • Uppdaterad: 13 MAJ 2017 20:30

Kils AIK var inför matchen jumbo i tabellen - efter den seglade laget från Sannerudsvallen upp över strecket. Detta i en division där de flesta slagit alla i upptakten men där ingen verkar rå på IK Arvika.

Sammanställd truppstatistik för division 4 när serien är fem matcher gammal finns att hitta genom att klicka här. Ingen spelare har dock närvarat mer än Krister Nilsson som idag gjorde årets 17:e match med kameran i handen. En något nervös fotograf plåtade färre bilder än normalt men samtliga finns att att se under Foton 2017

Tre poäng. Men någon publikbefriande fotboll i derbyt var det knappast och rädslan för att inte förlora var kanske större än viljan att vinna där spelet för de båda lagen syntes tämligen krampaktigt. Men efter hedersamma förluster tar jag med glädje en "ful" trepoängare och äntligen fick vi segersjunga igen. Senaste det begav sig i seriespel var i slutet av september och fler försök hoppas jag vi får i nära framtid för helt samspelta sångmässigt var vi inte...

 

Det är alltid speciellt att spela ett derby, må så vara att det är någon över mil över kommungränsen men kampen mot Forshaga IF blir än mer speciell av att gästerna leds av tidigare tränarna Peter Hansson-Böe och Mathias Eriksson. På andra sidan har vi Jan-Inge Boris och Danny och Jason Gilbert med förflutet i FIF så visst finns där några band mellan föreningarna. Någon spelare anmärkte också lite syrligt att mötet mot Forshaga, som även de har som ansats att satsa hemvävt, "kändes lite som division 4 gjorde förr".

Gamla Fotbollsvänner hade förlagt sitt vårmöte till denna match och jag är tacksam att jag innan matchen inte lovade dem skönspel utan grabbar som aldrig viker ner sig, vilket också var vad dessa trotjänare till KAIK-profiler fick se. Vill minnas att de även i förra årets vårträff fick se tre poäng så de är välkomna än oftare...

Några förändringar gjordes i truppen till matchen. Den fina insatsen mot Carlstad United gav oss en boost men också Fredrik Johannesson skadad som tillsammans med en hop andra gästspelar i sjukstugan. Olle Härdelin (en match) och Johan Jonsson (fram till 29 maj) var avstängda. Detta innebar årsdebut för Johan "Tjong" Rosenberg och Josef Hallquist vilket också tjänar som ett gott kvitto på vår fina bredd. 

Anders Svensson, vars fot svullnade upp till storleken av en jordglob i onsdags, kunde dock både starta och fullfölja matchen vilket inte säger lite om dalslänningens inställning. Robin Svensson var med som eventuell ersättare vid värmning men hamnade utanför truppen när Svensson gav klartecken för spel och som tränare är det en dröm att vara omgiven av så många föreningshjärtan i samma omklädningsrum. Dessa hjärtar bultar inte bara på planen utan kanske än hårdare utanför den samma i de ersättare som finns med från sidan utan att alltid kunna garanteras speltid.

Om fotboll bedöms enbart efter målchanser ska vi inte be om ursäkt för segern. Redan i den femte matchminuten var det nära nätrassel när Danny Gilbert sprang sig loss på hörna och sånär kunde nicka in Karzan Azizis välslagna hörna.

Forshaga IF kom från en imponerande seger med 4-1 hemma mot SK Sifhälla i vilken det mesta handlat om ett rakare spel mot skickliga Nicklas Bengtsson. Dessutom har laget flera ess i rockärmen på sina fasta situationer. Vi var väl förberedda på detta där försvararna gav varandra ett fullgott understöd de gånger den huvudstarka anfallaren kom högst i luften.

Forshaga IF var nära några gånger, bland annat efter ett fräsande skott från distans och en tilltrasslad situation på en fast situation men vågskålen vägde över i andra änden där Peter Lundqvist antingen spelades eller själv sprang sig loss till två ypperliga målchanser där målvakten parererade dem båda.

Anders Svensson hade den sista möjligheten efter ett skolboksexempel på hur vi oftare vill spela anfallsfotboll med en djupledslöpande innermittfältare. Denna förmåga har även Danny Gilbert som med hårt slit "box-to-box" ofta sätter sig själv i bra avslutslägen.

Just ovan nämnda duo hade annars en otacksam arbetssituation så som den första akten avslutades. Med längre bollar från båda lagen liknades båda lagens mittfält mest vid ett tennisnät och lagen blev långa på ett sätt som mer påminde om försäsongsfotboll i andra halvlek. De centrala mittfältarna i de båda lagen raderade efter förtjänstfullt arbete ut varandra i en halvlek där andrabollsvinster var värda sin vikt i guld.

Femte seriematchen och ännu inget mål framåt i den första halvleken är ett mindre smickrande drag. Detta är en sjukdom som vi hade även förra säsongen med målsnåla första 45 men tongångarna i halvtid var positiva och siktet var tydligt - vi skulle sjunga vår segersång efter matchen.

Halvleken började trevande med svart-vita motståndare som säkerligen fått direktiv att pressa lite högre även om Georg Nylunds anteckningar inte far med osanning i stycket om ett bra inledande tryck från hemmalaget.

Karzan Azizi, som springer mer på en match än vad många andra gör på en vårsäsong, flaggade i halvtid för illamående och byttes också när den andra halvleken var i sin linda. Ynglingen, som vill spela lika mycket som alla andra, agerade där klokt men också med ett tänk som sträckte sig längre än honom själv. Härligt!

In klev Josef "Jofa" Hallquist som med få träningar i benen inte alls är redo för längre speltid men hans längd, fysik och vänsterfot var attribut laget behövde. Han trodde han skulle orka 40 minuter vilket dock visade sig vara önsketänkande. Hans lungor orkade kanske bara 30 minuter men hans skalle tog över och tog de sista tio minuter över linjen i en ryckig match där yttermittfältarna inte kunde vila allt för långa stunder.

Den första riktigt heta målchansen tillföll Kils AIK när ett inspel från Peter Lundqvist sånär kunde slås in av inhopparen Viktor Hultman. Hultman hade strax innan bytts in istället för Danny Gilbert som med rak rygg kunde pusta ut i avbytarbåset.

Matchens dittills bästa målchans såg ljuset när timmen var slagen - Anders Svensson slog i efterskalvet av en hörna in bollen till en helt ensam Erik Sälgeback som med en nick i vadbenshöjd och ett (vad som syntes från sidan vara) vidöppet mål tyvärr skallade bollen över målramen.

Kil skulle dock få belöning för en god start av andra halvleken då laget tilldömdes sin första elvametersspark för säsongen när en spelare gick omkull i ytterkant av straffområdet. Jag själv följde bollen och såg inte situationen men spelarna på planen menade att den var solklar, så klart.

Med en ansats som tycktes gå i slow-motion stegade Buba Conteh Lindblad fram och straffsparken satt säkert i mål för ledning till Kils AIK. Anfallarens fjärde mål på fem matcher och det är faktiskt så att 26-åringen (han är noga med att jag ska skriva 26 och inte 27) stått för samtliga Kils-mål under säsongen. Fyra mål skvallrar om Kils-profilens kvalité men även om facit säger annorlunda efter fem matcher är jag övertygad om att vi har många fler goda avslutare.

Som halvleken varit dittills kändes det som att vi skulle fortsätta på målandet och för ovanlighetens skull gå ett mer odramatiskt slut till mötes. Sanningen blev istället det rakt motsatta då Johan Rosenberg, en gigant på sin vänsterbacksplats, tacklade sig till sitt andra gula och med kvarten kvar var Kils AIK med decimerad styrka.

Detta andra gula fanns det olika åsikter om men med mina ögon var det inte felaktigt. Att det sedan sker 80 meter från eget mål är än mer olyckligt men Rosenberg är en spelare som alltid spelar med energi, fart och fysik och jag skulle inte vilja ha honom på något annat sätt. 26-åringen blev också nästa spelare att använda Facebook-chatten som ett biktbås för att be om ursäkt för sitt röda kort - en ärligt menad gest av en spelare som kan se tillbaka på två fina matcher på två dagar även om han olyckligtvis nu inte får spela nästa helg.

Conteh byttes efter utvisningen ut och Tim Andersson sprang in som vänsterback. Andersson gjorde i fjärde matchen från sidan därmed sina första minuter i seriespel och var med sitt huvud- och positionsspel ovärderli i en slutkvart där matchbilden helt bytte skepnad.

Med en man mer ödslade Forshaga ingen tid på att lyfta fram en extra anfallare och Kil hamnade av förklarliga skäl i knät på Adam Modén. Långboll efter långboll och inlägg efter inlägg mötte Kils AIK som med styrka, lugn och ibland halv panik kunde skicka bollen till säkerhet.

Och mitt i Forshaga-pressen kom så läget som hade fått allas våra hjärtslag att sjunka från nära maxpuls. Hallquist stångade sig till bollen och spelade bollen till Peter Lundqvist som trots alla meter i benen kunde springa sig loss till ett fritt läge - avsluten var det hårdaste på Sannerudsvallen den här säsongen men lika imponerande kunde det räddas av burväktaren.

Forshaga fortsatte sin belägring och ju mer klockan rann från dem blev anfallsförsöken än mer koncentrerade till långbollar. Några farliga frisparkar kunde nickas undan av modiga Kils-spelare och efter en sådan kom också chansen med stort C men avslutet gick några centimeter om rätt sida stolpen. 

Den på övertid inbytte Zlatan Hazbic fick matchens sista målchans efter att anfallaren tagit ner bollen, spelat ut den till Lundqvist och sånär fått träff på yttermittfältarens inlägg.

Detta var med Kils AIK 2 inräknat sjätte seriematchen hittills för nyförvärvet från KBK varav den tredje tävlingsmatchen här veckan. I Zlatan har vi inte bara fått en kompetent anfallare utan också ännu en lagspelare i samlingen. Hazbic som dessutom tagit ledigt från arbete för att i slutändan bara spela några minuter var den förste som sa att det är tre poäng som räknas. Och idag var det tre poäng som räknades. Men som ledare önskar man ge alla lirare speltid men det är inte alltid tillfälle att göra det.

Sammanfattningsvis en ganska illa spelad fotbollsmatch men en av de skönaste segrarna på länge. Mer fysik än finess som trots derbykaraktär sällan gick över gränsen under en duktig domares överinseende. Jag vill också tro att vi ledare gjorde vårt och det var gladlynta tongångar mellan tränarstaberna under matchen där jag vill passa på att tacka Forshaga IF med Böe/Eriksson i spetsen för matchen och ett lycka till i serien framöver.

Sköna och kanske nödvändiga tre poäng och kanske därför blev detta också ett av de längre referaten jag skrivit vilket tyvärr säger ganska mycket då min förmåga att hålla mig kortfattad är minst sagt begränsad.

Du som läst hela vägen hit är förhoppningsvis med oss på Ilanda IP och dess plastgräs nästa lördag då det är dags för nästa derby - det mot Hertzöga BK med matchstart klockan 13:30.

Skribent: Ola Andrésen
Epost: Adressen Gömd


Kontakta kansliet 
Ring eller skriv. 
Vi vill ha kontakt med dig!
Tel: 072-450 05 95,
Mejl: This is a mailto link

Vi säljer Serla toa- och hushållspapper
Toabal 4x6 rullar 195 kr
Hushållsbal 2x6 rullar 180 kr 
Tack för ditt viktiga stöd!

Ingen kontanthantering, använd pg-konto 590168-1

eller Swishnummer 1235 399 217

Märk inbetalningen med "Papper PXX Förnamn Efternamn"

Hemkörning kan ordnas

 

 

 

 

 

 

195x300-banner-stadium

 

Beställning fotbollsutrustning

 

Beställning skademateriel

 

I våra utbildningar samverkar vi med:

 

SISU-idrottsutbildarna-webl

 

 

 

   Toa och Hushåll

Postadress:
Kils AIK FK - Fotboll
Box 61
66522 Kil

Kontakt:
Tel: 0724500595
E-post: This is a mailto link

Se all info