Hoppa till sidans innehåll

Bitter förlust mot VIF

01 SEP 2017 22:22
Kils AIK förlorade borta mot Villastadens IF med 4-2 (1-0) där Kils båda mål gjordes av Josef Hallquist.
  • Uppdaterad: 01 SEP 2017 22:31

"Hur är det möjligt att ni förlorar den här matchen" var Stefan Henrikssons ord efter matchen. Ett uppgivet sneglande på resultattavlan som visade 4-2 var vid första anblicken svår att då begripa. Kils AIK var spelförande matchen igenom och det lag som skapade fler chanser för att vinna fotbollsmatchen.

Men när resultattavlan klarnade och vägrade visa annorlunda var det samtidigt en enkel ekvation; vi saknade förmågan att omsätta lite av mycket medan Villastaden omsatte mycket av lite och blev också hjälpta på traven av alldeles för enkla mål.

16 killar gjorde resan österut och i truppen fanns en hel del andra ansikten än i förlustmatchen mot Hertzöga. Erik Sälgeback, Anders Svensson och Karzan Azizi var avstängda, Peter Lundqvist var skadad och Viktor Hultman och Zlatan Hazbic tvingades arbeta. Olle Härdelin, Johan Jonsson, Buba Conteh och Danny Gilbert var nya spelare i startelvan medan Johan Sandström, Oscar Lidström och Erik Ramefelt tillkom från sidan. Några förändringar för många än tränare normalt kanske eftersträvar men idag tror jag snarare att det gav hungrigare killar som ville visa att de fått chansen vilket någonstans är ett litet glädjeämne efter dagens match.

Samtliga foton är som alltid knäppta av fotograf Krister Nilsson.

Det röda bortalaget inledde piggt och hade innan kvarten var spelad vaskat fram möjligheter för mål - närmast var Buba Conteh som efter kombinationsspel fick se sitt lobbförsök räddas av stolpen.

Villastaden, med sin kraftfulla omställningsfotboll med längre bollar i djupled, hotade inte alls. Men det gjorde Kils AIK istället åt dem. Ett långt Rory Delap-inkast bredsidades olyckligt och förvånande in av ohotad Kils-spelare i egen bur och såhär i efterhand skulle det kanske ses som ett omen på vad som komma skulle.

De gula krigarna repade mod efter ledningsmålet och skapade under halvleken ytterligare två bra chanser för mål - Adam Modén räddade Kil vid det första friläget medan ett avslut utanför straffområdet räddades av nätet högt bakom buren.

Från Kils fötter var det också nära mål då Olle Härdelin mötte ett inspel snett bakifrån och mittfältarens vänsterslägga räddades även denna gång av stolpen men för omväxlings skull så var det den andra. Ytterligare ett skott utifrån räddades duktigt av den gänglige målvakten.

Men den bästa chansen för kvittering i den första var en chans som aldrig kom. Viktor Skoogs inlägg styrdes bort av armen från en slängande Villastaden-spelare där den utsträckta armen snarare liknade ett segel. Jag gillade dagens domare som inte hade en enkel uppgift men jag är övertygad om att antingen han eller den assisterande domaren såg situationen. Och att se det vi alla såg men att inte blåsa eller som AD slå undan med att huvuddomaren nog hade bättre sikt är svårt att smälta och jag vet inte om det underlättar eller försvårar att Villastaden-spelarna själva efter matchen ansåg att straffen var odiskutabel...

Ryckiga och chansbetonade minuter avslutade halvleken och ett kort halvtidssnack stod Kils-killar redo att vända matchen. Den här gången utan en skadad Marcus Schmidt i mittlåset - Fredrik Johanneson tog dennes plats och 16-årige August Niljung hoppade in som ytterback och gjorde det med den äran även om det inte förvånat vid det här laget. Schmidt som om inte truppen varit brandskattad kanske inte skulle ha spelat alls gjorde 45 minuter med smärta vilket säger mycket om hans inställning och kanske tyvärr också mycket om min brist som ledare då han kanske inte skulle spelat alls så länge.

Och vilken start av andra halvlek. Vi klev upp i presspelet och på två minuter skapades tre jättelägen. På det första var Danny Gilbert nära ett klassmål efter ett dundrande skott utifrån men VIF-målvakten sträckte ut rejält och efter två förlustmatcher mot Villastaden är det svårt att kalla honom annat än vår baneman.

På den efterföljande hörnan volleysköts bollen över målet innan det äntligen var dags för nätrassel i den 47:e minuten. Gilbert vann boll högt upp och instinktivt slog mittfältaren in bollen till en fristående Josef Hallquist som med vänsterbredsidan elegant satte bollen i nättaket.

De flesta runt Sannaheden såg ett lag ta över matchen fullständigt och de närmaste tio minuterna var vi hetare, etablerade ett anfallsspel högre upp och kom till chanser som kunde gett laget ledningen.

Man får ha sina åsikter om Villastadens för ögat evinnerligt tråkiga sätt att spela fotboll. Men det kräver också en imponerande disciplin och tålamod i försvarsspelet och en offensiv rörelse från opportinistiska anfallare som många lag inte är i närheten av. Omställningsspelet är kanske seriens kvickaste och deras spelare i det samma hotar ständigt. Om fotboll handlar enkom om att vinna matcher är det bara bittert att vi som förlorare har åsikter om deras tjongande...

Halvleken spelas när väl bollen är igång i ett högt tempo - men tyvärr var spelsekvenserna inte långa mellan frisparkarna. Detta kan inte skyllas på domaren utan spelare som ville för mycket eller inte hängde med. Vi hade tur att få behålla Härdelin på planen efter en sen tackling som åtminstone borde gett orange färg på kortet på samma gång som Skoog och Conteh manglades ned gång på gång med bara frispark som följd.

I en matchbild där det röda laget styrde och ställde kom istället nästa psykologiskt tunga baklängesmål då en förlupen och ofarlig boll inte rensades undan utan istället rann igenom ett halvt straffområde för att istället nå en VIF-spelare som tåade in den vackert kryssribba in i en situation som föranleddes av frågvisa miner då Kils-spelare förgäves vädjat om frispark.

2-1 och en vild kvitteringsjakt sjösattes men istället blev det 3-1 strax senare. Den här gången var det Villastaden som skrek på straff vilken de också tilldömdes. Att Kils-spelaren uppoffrande slängde sig och var först på boll råder det ingen tvekan om men kanske dömdes straffen för vårdslöst spel - ett inte alldeles vanligt men därmed inte felaktigt beslut i ett straffområde.

Kil fick dock nytt mod med tio minuter kvar då Josef Hallquist gjorde sitt andra mål för kvällen då han skarvade in Olle Härdelins inlägg. Matchen fick nerv, än tuffare närkamsspel men den knappa kvarten som var kvar gick alldeles för snabbt. Killarna gjorde vad de kunde men något ypperligt kvitteringsläge fick vi aldrig i slutminuter som saknade den där kraftfulla forcering vi hade behövt.

Närmaste möjligheten var då Olle Härdelin blev sparkad i straffområdet men trotjänaren valde att stå upp som den hjälte han är vilket en sympatisk tränare i Villastaden okonstlat menade varit straff annars. Det ger inga poäng att stå upp men i min värld var Olles agerande värt mer än så. 

På en hörna i sista minuten gick alla för mål och i rensningen av den samma kom en Villastaden-spelare fri från egen planhalva och tåade in bollen under en övergiven Modén vilket fastslog slutresultatet till 4-2.

Det är bara att lyfta på hatten och gratulera VIF till tre poäng där jag också vill tacka mäster Kjell bland de gula för inte en utan hela två kannor (ledar)kaffe under matchen.

Fotboll är fotboll är fotboll. Vi för matchen och borde vunnit den samma men vi gav bort två alldeles för enkla mål och även om vi skapade chanser för att göra desto fler finns det många detaljer i vårt anfallsspel som i ärlighetens namn borde varit bättre. I slutändan landar detta på mitt eget ansvar att under matchen kunna korrigera vilket jag saknade förmåga att göra.

Jag hade ett från mig uppskattat samtal med domartrion efter matchen där det från min sida är befriande att i lugn samtalston ge uttryck för mina åsikter. Denna dialog saknas allt som oftast och det hedrar också huvuddomaren att han kunde se situationer där de gula korten kunde fördelats annorlunda och konsekvensitet kunde varit jämnare. Jag lägger mig platt framför en sådan domare som domslut för domslut gjorde en bra match även om de mest matchavgörande domsluten gick mot oss. Men låter det inte alltid så från tränare efter en sur förlust? 

Det är möjligt att ni som läsare i helgens tidningar får läsa om en annan matchbild - vi tränare brukar ha minst sagt diametralt olika uppfattning om en fotbollsmatch. Men den här matchen kändes det som vi både gav bort och blev rånade på. Några hyvens gulklädda spelare som bekräftade vår spelmässiga dominans och den uteblivna straffen ger ändå hopp om objektivitet bland oss fotbollsaktiva och jag hoppas jag kan ha samma insikt vid ett liknande resultat. 

För vinna fler matcher SKA vi göra. Och vi är i behov av det när det nu återstår fyra matcher kvar av säsongen. Tabelläget är, trots de tre raka segrarna i inledningen av hösten, prekärt. Åtta lag är indragna i en bottenstrid där varje kvarvarande match är en final i sig.

Och den första av dessa finaler är mot topplaget IK Arvika nu på lördag med avspark 15:00. Aldrig tidigare har du som Kils-supporter behövts på Sannerudsvallen som då. Kom och stötta!

Skribent: Ola Andrésen
Epost: Adressen Gömd


Kontakta kansliet 
Ring eller skriv. 
Vi vill ha kontakt med dig!
Tel: 072-450 05 95,
Mejl: This is a mailto link

Vi säljer Serla toa- och hushållspapper
Toabal 4x6 rullar 195 kr
Hushållsbal 2x6 rullar 180 kr 
Tack för ditt viktiga stöd!

Ingen kontanthantering, använd pg-konto 590168-1

eller Swishnummer 1235 399 217

Märk inbetalningen med "Papper PXX Förnamn Efternamn"

Hemkörning kan ordnas

 

 

 

 

 

 

195x300-banner-stadium

 

Beställning fotbollsutrustning

 

Beställning skademateriel

 

I våra utbildningar samverkar vi med:

 

SISU-idrottsutbildarna-webl

 

 

 

   Toa och Hushåll

Postadress:
Kils AIK FK - Fotboll
Box 61
66522 Kil

Kontakt:
Tel: 0724500595
E-post: This is a mailto link

Se all info