Hoppa till sidans innehåll

Blytung förlust - igen

09 MAJ 2018 23:09
Kils AIK förlorade borta mot IFK Sunne med hela 5-0 (2-0).
  • Uppdaterad: 09 MAJ 2018 23:14

Det är tungt att bära Kils AIK's klubbmärke just nu. Tredje raka förlusten i division 4 - och andra raka matchen som Kil tvingas släppa in fem mål bakåt efter att IFK Sunne vunnit med hela 5-0 (2-0).

Truppen såg få förändringar även om uppställningen var något mer defensivt inriktad. Fredrik Johannesson och Josef Hallquist gjorde båda seriedebut för säsongen från sidan medan August Niljung var tillbaka efter sjukdom. Johan Rosenberg stod över efter känning. Karzan Azizi närmar sig spel efter sin bristning i baksida lår men är inte tillbaka den här veckan.

Matchplanen var att med disciplinerat spel och kloka huvuden ligga rätt i positionerna i första halvlek för att utifrån det gräva guld i den andra. Och matchplanen höll - men bara i knappa 30 minuter. I 29:e minuten gjorde Sunne, som dittills haft det mesta av bollen, mål på kanske matchens första farliga målchans. Kallduschen blev än värre och matchplanen än mindre aktuell  två minuter senare då hemmalaget dubblade ledningen.

Målet, en av flera i raden som tillkom efter misslyckade uppspel, föregicks av en klass-aktion från hemmalagets nyförvärv Ali Kridene. Anfallaren tog med bollen i djupet med klacken som syntes vara tre meter bakom kroppen. Adam Modén räddade friläget men returen damp ned för påpasslig vitklädd som hade öppet mål.

Vi hade en farlig målchans som möjligen kommit med på en rulle highlights då Olle Härdelin, efter ett bra samlat anfallsspel, lossade ett avslut i ett fint läge strax utanför straffområdet men "täcket" tog hand om den.

Den andra halvleken urartade till en mardröm. Detta trots att vi stundtals spelade ett ganska hyggligt passningsspel. Sättet vi gör det under matchen är trevligt att titta på när det fungerar och säkert ganska roligt att spela men det är också alldeles för naivt. Det kräver alldeles för många lyckade individuella aktioner för att resultera i målchanser och vi saknade helt opportunism, elakhet i boxen eller udd överhuvudtaget i vårt anfallsspel för att dra nytta av det nätta passningsspelet.

De första 10-15 minuter av andra halvlek en bra period i matchen (vilket i jämförelse kanske inte säger så mycket). August Niljung, i ärlighetens namn ett av få glädjeämnen denna kväll, kom loss i djupet på en bra möjlighet som inte resulterade. Jag tvivlar på att vi hade kunnat skramla något med oss ändå men där och då såg vi som ledare ändå en positiv matchbild som kunde lova mer.

Men. Lite signifikativt för Kils AIK de senaste matcherna var att Sunne därefter gjorde mål på första målchansen i andra halvlek. Vi släpper återigen inte till så många fler målchanser än vad motståndarna gör mål. Nu räckte det och blir över gott så även ikväll och om det bara varit fem fina målchanser är det ändå många i en fotbollsmatch. Det är heller inte otur utan en kombination av sämre agerande och duktiga motståndare men det grinar ändå illa.

Segern var naturligtvis odiskutabel; Sunne var som lag betydligt mer organiserat, hade klarare linjer i sitt anfallsspel, hade ett mer resolut försvarsspel, individuella prestationer av rang och en betydligt bättre förmåga att skapa målchanser. Med andra ord var Sunne bättre i allt som har betydelse på en fotbollsplan. 

Som ledare och spelare kan vi förlora vid gott mod. Kamratskapet har hjälpt obotliga idioter som mig själv att inse att det inte finns något att hämta i att kapitulera fullständigt. Men jag kan inte med gott mod försvara våra sista 30 minuter idag. Och framför allt vägrar jag acceptera att spelare lägger energi på fel saker eller undergräver vår laganda. Det var en laginsats ingen vill vara med om igen och ett bra samtal efter matchen stärkte mig i uppfattningen att denna insats också var en viktig, om än kostsam, läxa.

Jag vill ge en eloge till de spelare som rakryggat stod upp både vid 0-3, 0-4 och 0-5 och försökte vad de kunde med röst, fot eller kropp för att hindra blödningen. Jag vill i samma stycke också ge min uppskattning till de många spelare som bytte, tog ledigt eller på annat sätt krånglade sig ur arbete för att komma till spel. Flera av dessa gjorde det för att åka upp till Sunne som ersättare och detta stavas karaktär i min värld.

Som lag bör vi dock stirra djupt i spegeln och vi ledare är de första att vara självkritiska och inse mängder av brister. De idéer, direktiv och försök att ändra dagens matchbild gick i princip alla åt motsatt håll. Vi kan ta med oss en del individuella prestationer men som lag saknade vi allt.

Sunne är ett mycket bra fotbollslag men vår insats var så pass dålig att stämningen i omklädningsrummet var tragikomisk. Och Olle Härdelin sa det kanske bäst; "ryck upp er nu gubbar, det är match på lördag igen och då...".

Då ska ett betydligt mer hängivet fotbollslag ta sig an Strömtorp IK på hemmaplan. Då Ängebäck drog sig ur fyran innan seriestart innebär det att vi över hela serien möter utvilade motståndare som vilat en omgång.

Det finns nackdelar med det men i det här fallet är det en stor fördel att omgående få en chans att revanschera sig från insatsen. Och att äntligen spela på naturgräs igen.

 

Skribent: Ola Andrésen
Epost: Adressen Gömd


Kontakta kansliet 
Ring eller skriv. 
Vi vill ha kontakt med dig!
Tel: 072-450 05 95,
Mejl: This is a mailto link

Vi säljer Serla toa- och hushållspapper
Toabal 4x6 rullar 195 kr
Hushållsbal 2x6 rullar 180 kr 
Tack för ditt viktiga stöd!

Ingen kontanthantering, använd pg-konto 590168-1

eller Swishnummer 1235 399 217

Märk inbetalningen med "Papper PXX Förnamn Efternamn"

Hemkörning kan ordnas

 

 

 

 

 

 

195x300-banner-stadium

 

Beställning fotbollsutrustning

 

Beställning skademateriel

 

I våra utbildningar samverkar vi med:

 

SISU-idrottsutbildarna-webl

 

 

 

   Toa och Hushåll

Postadress:
Kils AIK FK - Fotboll
Box 61
66522 Kil

Kontakt:
Tel: 0724500595
E-post: This is a mailto link

Se all info