Hoppa till sidans innehåll

Bragdvändningen på Åsvallen

12 AUG 2017 20:54
Ett heroiskt Kils AIK stod för en bragdvändning när 0-3 blev 5-3 mot Ås/Åmotsfors.
  • Skapad: 12 AUG 2017 20:54

Bragdkillar i Ås! (Foto: Krister Nilsson)

Halva seriens lag är indragna i en bottenstrid och det var med siktet inställt på poäng som spelarbussen styrde västerut för möte med topplaget IFK Ås/Åmotsfors. Efter vägledningshaveri från undertecknad och några mil åt alldeles fel håll kom laget ändå slutligen fram till Åsvallen.

Ås/Åmotsfors, som vann en stenhård kamp på Sannerudsvallen i våras, är med i toppskiktet av tabellen och har under uppehållet både tappat spelare men också förstärkt med två provspelande amerikaner.

Matchen inleddes med en tyst minut då Ås nyligen förlorat en profil och eldsjäl. Dessa ideella eldssjälar förtjänar inget annat och utan dessa kvinnor och män skulle fotbolls-Sverige stanna.  

Vår matchbild var klar; vi ville ge initiativet till hemmalaget som mer än gärna skulle tillåtas pyssla med bollen i egen backlinje för att därefter se till att vända spelet efter den oundvikliga långbollen. Att "tråka" ut motståndarna med omställningsfotboll och därefter växla upp i en andra halvlek var dels en väg att gå framåt - men också en ansats att täta bakåt då klasspelarna i motståndet kan göra underverk av stora ytor i djupled.

Viktor Skoog alltid på språng. (Foto: Krister Nilsson)

Men det blir inte alltid som man har tänkt sig då det istället var vi som tilläts ha bollen på fötterna i positiva första minuter av matchen. Vad än värre var att planen om att hålla de vitklädda stången framför eget straffområdet krackelerade fullständigt under tio mardrömsminuter. Efter en serie farliga Kils-hörnor blev det Åmotsfors tur från hörnflaggan och den gången kunde Robert Acosta både skickligt och välvilligt vrista in ledningsmålet.

En olycka kommer sällan ensam och i Kils fall blev det två till. Dubblad ledning för hemmalaget föll strax senare när Adam Modén parererade ett tungt skott utifrån men inte till det bättre än att en Michal Fabijanski kunde slå in returen.

Och 3-0 kom på köpet efter 20 minuter då Milan Krivokapic visade sin klass efter att en genomskärare hittat fram till måltjuven som fri i straffområdet behärskat placerade in 3-0. Få personer, kanske inte ens den trogna skaran Kils-supportrar på plats, kunde då tro annat än att Ås/Åmotsfors bekvämt skulle springa hem resten av matchen.

Men tro kan försätta berg. Och Kils AIK sprängde berget. De rödklädda har mer tro och inställning gentemot klubbmärket på bröstet än (många) andra och där 3-0 såhär i efterhand borde varit ridån blev det istället startskottet. Vi var duktiga med boll - men alldeles för tröga utan den men där och då hände något. Det är kanske enkelt att skriva såhär i efterhand men även vid 0-3 bultade hoppets låga vilket är lika märkligt som det är skrivet.

Och den som fick lågan att lysa starkare var Viktor Hultman och Olle Härdelin - lagkamrater i över tio säsonger - vilka startade en närmast heroisk upphämtning. Hultmans inlägg i straffområdet möttes av Härdelin som med en distinkt vänstervolley  i taket reducerade. Vackert men där och då hade vi inte tid att uppskatta den pärlan mer än att den gav oss nödvändig kontakt.

Olle Härdelin gratuleras efter reduceringsmålet. (Foto: Krister Nilsson)

3-1 slutade första halvleken och i halvlekssnacket hade vi vittring. Framför mig stod killar som i sin enfald faktiskt trodde på seger. Med nerverna någon annanstans och chansen att skapa ett minne för livet gick vi ut med raka ryggar för att invänta motståndarlagets entré.

För så är det. Oavsett den låga fotbollsnivån eller vart livet tar oss framöver, om eller var vi spelar fotboll, hur den prioriteras eller vilka andra ambitioner livet ger oss vågar jag säkert påstå att ingen av killarna någonsin kommer glömma resan till Ås/Åmotsfors 2017. Dagen de var uträknade vid 0-3 och vände och vann med 5-3.

De röda satte full fart från början men det dröjde till timmen var spelad innan nästa reducering var i nät. Johan Arvidsson, en av planens giganter, bröt resolut ett uppspel och spelade till Erik Sälgeback som i sin tur spelade loss Hultman på djupet och 30-åringen gjorde inget misstag. Kils AIK låg under men det var Åmotsfors som var nere för räkning.

De mardrömsminuter vi upplevde i den första hade nu sin raka motsats då inhoppande Buba Conteh strax senare sköt ett avslut som målvakten räddade ut till Olle Härdelin som kvitterade med sitt andra mål för matchen.

Kil hade tagit över matchen fullständigt och framför allt på högerkanten där Sälgeback efter tre-fyra muskeldribblningar slog ett inlägg som Josef "Jofa" Hallquist mötte med högerfoten vilket fullbordade den osannolika vändningen i den 72:e spelminuten.

"Jofa" gratuleras efter 4-3-målet. (Foto: Krister Nilsson).

Anders Svenssons manande ledord till sina lagkamraer strax innan efterföljande avsparken var en liten detalj men jag tillskriver den stor betydelse; vi skulle fortsätta spela fotboll och inte backa hem.

Anders Svensson med en härförares manér. (Foto: Krister Nilsson)

Hemmalaget slet i sin ansats att forcera men orken tröt och målchanserna duggade istället tätt vid det andra målet där ytorna att operera på blev större och större. "Sälen" vände och krängde i straffområdet och i ett fint skottläge tacklades han omkull. Mindre än sextio spelminuter efter att Åmotsfors gjorde 3-0 stegade Buba Conteh fram för en iskallt slagen straff till 3-5.

Sista kvarten städades skickligt undan innan vild glädje utbröt. Det är sällan jag är stum men den här gången ville man nypa sig själv i armen. Ja, det är bara en fotbollsmatch, men om det finns heroism i fotbll såg jag den i Kils AIK idag.

Målskyttarna är lättare att nämna men detta var en kollektiv triumf och kunde inte gjorts om någon av spelarna inte trodde på det. Allt från en kopiöst löpande Zlatan Hazbic som efter fullgott dagsverke fick se upprullningen från sidan ned till Adam Modén i målet. Jag lyfter på hatten åt våra spelare och är tacksam att jag fått vara med om detta. Nästa gång kanske det är på andra sidan av en sådan vändning och naturligtvis lider man med Ås/Åmotsfors vilka jag önskar lycka till i fortsättningen av serien.

Även om vi är i himlen idag gäller det att snabbt komma ner på jorden. Vi gjorde något enastående men fick inte mer än tre poäng i slutändan till en tabell det kommer krävas betydligt fler för att säkra kontraktet. Framför allt när övriga lag i botten staplat treor efter varandra och halva tabellen mer börjar likna en bottenstrid.

Vår fördel i vår kamp för överlevnad i division fyra är inte värvade spetsspelare eller sockrade spelarkontrakt utan det faktum att oavsett vilka spelare vi ledare tar ut är det killar med hjärta för varandra och klubben. 

I dagens trupp återfanns tio egna produkter där några har spelat i tiotals år i Kils AIK medan de sex resterande har över trettio säsonger tillsammans. Det låter kanske som att vi i Kil spelar banjo på en veranda (the last Deliverance för er yngre) men det är sällan någon lämnar föreningen för annat än att lägga skorna på hyllan. Lirare som trivs med varandra har också bättre förutsättningar att spela bra fotboll tillsammans.

Och samspelta lirare kommer minst sagt behövas i höst där nästa match är hemma mot Ängebäck nu på onsdag. Samspelta spelare med tro.

För tro kan försätta berg.

 

      

Skribent: Ola Andrésen
Epost: Adressen Gömd


Kontakta kansliet 
Ring eller skriv. 
Vi vill ha kontakt med dig!
Tel: 072-450 05 95,
Mejl: This is a mailto link

Vi säljer Serla toa- och hushållspapper
Toabal 4x6 rullar 195 kr
Hushållsbal 2x6 rullar 180 kr 
Tack för ditt viktiga stöd!

Ingen kontanthantering, använd pg-konto 590168-1

eller Swishnummer 1235 399 217

Märk inbetalningen med "Papper PXX Förnamn Efternamn"

Hemkörning kan ordnas

 

 

 

 

 

 

195x300-banner-stadium

 

Beställning fotbollsutrustning

 

Beställning skademateriel

 

I våra utbildningar samverkar vi med:

 

SISU-idrottsutbildarna-webl

 

 

 

   Toa och Hushåll

Postadress:
Kils AIK FK - Fotboll
Box 61
66522 Kil

Kontakt:
Tel: 0724500595
E-post: This is a mailto link

Se all info