Hoppa till sidans innehåll

Carlstad United slog kämpande Kil

10 MAJ 2017 21:43
Carlstad United blev Kils AIK övermäktiga och vann med 1-4 (0-2) i kvartsfinalen av DM.
  • Uppdaterad: 10 MAJ 2017 23:15

När Buba Conteh rundade målvakten och slog in bollen för 1-2 med en knappa 20 minuter kvar levde hoppet. Men gästerna rann kort därefter snabbt fram till 1-4 vilket också blev slutresultatet och avancemanget för Karlstad-gänget kändes aldrig hotat.

Carlstad United gjorde resan norrut med a-lagstruppen där namn som Oscar Lander och Bastian Rojas Diaz stack ut men bollsäkra killar förutom denna duo fanns det gott om bland de svart-vita. Detta vittnar inte bara om taggade motståndare utan som tränare David Ekelund menade är ett sätt att visa upp sig och ge tillbaka till närområdets fotbollsföreningar vilket är en inställning jag lovordar.

Kils AIK roterade på några positioner från fredagens match där Buba Conteh Lindblad, Marcus Schmidt och Karzan Azizi bytte startelva mot ersättare. Fredrik Johannesson och Danny Gilbert gjorde motsatt resa medan Peter Lundqvist och Robin Svensson inte fanns med i matchtruppen.

Mest spännande namnet i matchtruppen var annars Viktor Hultmans där innermittfältaren gjorde comeback efter månader av skadefrånvaro. 29-åringen är naturligtvis inte nära matchform men hans energi, löpstyrka, bollerövring och ledaregenskaper i samma paket kommer förhoppningsvis snart att göra sig påmind.

Division 4 mot division 1 och klasskillnaden lyste naturligtvis igenom - och konstigt vore annat - men när slutkörda Kils-killar lägger sig i soffan ikväll kan de göra det rakryggade. Kils AIK stod emot bra mot landskapets näst bästa lag och stred efter förmåga i en match det för de röda mest handlade om att flytta över, krympa ytor och försvara i djupled. Och att täcka skott och skalla inlägg. Massor av skott och inlägg.

Vi hade ändå som avsikt att spela oss genom spelytorna med bollen efter marken även om spelvändningarna var få och lugnet att spela bollen bakåt i planen desto färre. Men där tid finns i division 4 fanns den inte alls mot ett lag av Carlstads kaliber som med en hög press gjorde ovan nämnda betydligt svårare.

För Carlstad United var inte där för att städa undan matchen utan de var rejält laddade på båda sidor av planen vilket naturligtvis inte underlättade våra chanser. 0-1 dröjde dock till den 21:a minuten när ett skott inifrån straffområdet strålande parerades av Adam Modén men det ville sig inte bättre än att en anfallare hann först och slog in den i det öppna målet.

Carlstad tryckte på med en offensiv rörlighet i djupled jag hoppas vi själva kan försöka efterlikna oftare i seriespelet. Lite olyckligt fick också gästerna in det andra målet precis innan halvtidspausen på en hörna och en situation vi kanske kunde undvikit. Inte alls orättvist men lite försmädligt inför den efterlängtade kvartens vila i halvtid.

Än tråkigare var däremot Anders Svenssons skada strax innan. 32-åringen, som under matchen visat klass som mittback, tvingades linka av och utgör däremot ett bekymmersamt frågetecken inför lördagens viktiga derby mot Forshaga IF.

Vi hoppas på raskt tillfrisknande för gigant Anders. (Foto: Krister Nilsson).

I samband med skadan vill jag också prisa gästernas Lawand Haidar som precis som undertecknad var oförstående till att Svensson inte kunde behandlas ens det minsta ute på planen och samtidigt hjälpte sin motståndare över sidlinjen. En kamratlig och fin gest vi aldrig kan få nog av på en fotbollsplan även om jag också är medveten om regelverket som finns till för att inte utnyttjas av "skadade" spelare även om dalslänningens smärta knappast kunde vara spelad.

När samtliga svart-vita spelare stod på vår planhalva öppnades ytor i våra omställningar, flera försök lovade bättre än vad de visade sig hålla men en gyllene möjlighet till kvittering hade Kils AIK. Zlatan Hazbic sprang sig loss i djupled på vänsterkanten och anfallarens inspel nådde den framstormande anfallskollegan Erik Sälgeback - i ett bra läge inifrån straffområdet missades dock målställningen rejält men det var nog fler än jag som såg att bollen studsade till...

I halvtid gjordes två byten då Buba Conteh Lindblad ersatte Hazbic och Karzan Azizi klev på istället för Oscar Lidström. Med bara någon minut in i andra halvlek tvingades så även Fredrik Johannesson byta efter förvarnad känning där istället Tim Andersson tog plats på en minst sagt ovan yttermittfältsplats. Tråkigt för lagspelaren Andersson som förtjänar att visa upp sig i mer bekväma hemtrakter men utifrån förutsättningarna gjorde Kils nummer sexton det alldeles strålande.

             

Följsam Tim Andersson som vänsterytter (!). (Foto: Krister Nilsson)

Johannesson bör dock vara fullt redo för lördagens drabbning där vi hoppas han kan komma med samma löpkapacitet och hjärta som han hann visa upp under onsdagen.

Matchbilden var den samma även om Carlstad United bytte sina anfallsförsök centralt i djupled för att istället storma fram längs kanterna. Fredrik Vikman och Johan Arvidsson hade minst sagt att göra och det är imponerande hur båda två orkade springa i 90 minuter mot ett sådant duktigt lag. Ett motståndarlag som också gjorde sina byten vilket naturligtvis inte gjorde det lättare för backlinjen att möta nya och pigga offensiva motståndare...

Johan Arvidsson i löpduell. (Foto: Krister Nilsson)

Viktor Hultman tillbaka! (Foto: Krister Nilsson)

Buba Conteh, målskytt i tre av fyra matcher i seriespelet, gjorde så också mål även denna matchen. Vackert framspelad av Karzan Azizi (vars personliga klack utgjorde en stor del av publiken) rundade 27-åringen "som vanligt" målvakten och gav matchen viss spänning.

En spänning som dock inte höll sig länge då Carlstad United i den 74:e minuten lyckades med konststycket, om domarens rapport är korrekt, att göra två mål i samma minut. Båda målen liknade varandra med inlägg från kanterna där spelare kunde slå in den på bortre.

Sista kvarten kunde det ha runnit iväg ytterligare men trötta spelare i rött lutade sig mot sin stolthet och laganda och kunde freda målet från ytterligare påhälsning. En över matchen storspelande Modén i målet blev överspelad en gång men då fanns Eric Frick på mållinjen och kunde avstyra.

Våra spelare förtjänar lovord - inte minst nämnde kapten Frick som styrde sitt försvar med järnhand och täckte skott som ingen annan. Mittbacksbjässen hann också med sina patenterade offside-fällor som får en annan att drömma tillbaka om sin egen tid som aktiv. 

Inte heller jag hade fel en enda gång och inte heller jag undkom gula kort för snack i Fricks ålder - för domarens kommentar "jag är så trött på er backlinje" var knappast riktad till Vikman, Arvidsson och Schmidt...

1-4 slutade matchen som sig bör mellan två lag tre divisioner från varandra. Det finns mycket vi kan ta med oss och rida vidare på i en match jag tycker vi inte uppträdde som det bottenlag vi just nu är när division 4 är fyra matcher gången.

Eyes on the ball... (Foto: Krister Nilsson)

Vårt sätt att flytta över, krympa ytor i försvarsspelet, kommunikationen och inte minst stoltheten för varandra är moment som kommer generera poäng framöver. Även om luften gick ur oss både både bildligt som bokstavligt vek vi aldrig ner oss där Olle Härdelin och Erik Sälgeback symboliserade detta väl med många och tuffa närkamper och ett evigt slitande. Några närkamper från Kils-spelarna var över gränsen, så också från Carlstad, men där åtminstone vi kan skylla en aning på att vi inte hann med i tempot.

Kils-sönerna och föreningskuggarna Sälgeback, Härdelin och Frick på samma bild. (Foto: Krister Nilsson)

Tyvärr finns det också skador vi kan ta med oss i Svensson och Johannesson men om allt vill sig väl är båda med i lördagens trupp inför den viktiga derby-matchen mot Forshaga IF nu till lördag.

Vi tackar Carlstad United för matchen där vi förutom ett fortsatt lycka till i både serie och DM också vill flika in ett tack för deras uppskattade inför-match krönika på deras webbplats. Kör hårt grabbar! 

På fredag väntar derby borta mot Edsvalla IF för Kils AIK 2 medan det på lördagen är ännu ett grann-möte och då mot Forshaga IF med avspark klockan 15:00.

På plats på Sannerudsvallen fanns denna kväll också Kils-profilerna, tillika tränare i FIF, Peter Hansson-Böe och Mathias Eriksson. Den förstnämnde hade dessutom på sig sin Kils AIK-jacka vilket var underbart att skåda. 

För hur är det; man kan som man lämna Kils AIK - men Kils AIK lämnar aldrig mannen...

Peter Hansson-Böe bredvid Jason Gilbert. Eller kanske snarare en katt bland hermelin(er). (Fotograf: Krister Nilsson)

Skribent: Ola Andrésen
Epost: Adressen Gömd


Kontakta kansliet 
Ring eller skriv. 
Vi vill ha kontakt med dig!
Tel: 072-450 05 95,
Mejl: This is a mailto link

Vi säljer Serla toa- och hushållspapper
Toabal 4x6 rullar 195 kr
Hushållsbal 2x6 rullar 180 kr 
Tack för ditt viktiga stöd!

Ingen kontanthantering, använd pg-konto 590168-1

eller Swishnummer 1235 399 217

Märk inbetalningen med "Papper PXX Förnamn Efternamn"

Hemkörning kan ordnas

 

 

 

 

 

 

195x300-banner-stadium

 

Beställning fotbollsutrustning

 

Beställning skademateriel

 

I våra utbildningar samverkar vi med:

 

SISU-idrottsutbildarna-webl

 

 

 

   Toa och Hushåll

Postadress:
Kils AIK FK - Fotboll
Box 61
66522 Kil

Kontakt:
Tel: 0724500595
E-post: This is a mailto link

Se all info