Hoppa till sidans innehåll

Chansrikt och målsnålt i Hallvärmländskan

03 DEC 2016 12:55
1-1-1 efter tre matcher i Hallvärmländskan.
  • Uppdaterad: 03 DEC 2016 14:27

När tabellen summerades efter tre matcher på lördagsmorgonen hade Kils AIK spelat till sig fyra poäng vilket inte alls är tokigt men en bit från vad vi hade hoppats på sett till hur matcherna fortskred.

Förutsättningarna för att ta bilder var inte de bästa, men fotograf Krister Nilsson var på plats ändå och knäppte bilder. Fler bilder än de som publiceras här finner du under Foton 2006-2017 under Senior.

Med kung Bore i väntrummet och några månader med snö på vår konstgräsplan vilket då innebär träningar i trånga idrottshallar är Hallvärmländskan alltid en uppskattad möjlighet att få lira matcher.

Med sex träningar i benen var det en stor trupp som spelade denna första av två speldagar (nästa tillfälle är den 8 januari). I den första matchen ställdes de röda mot IFK Ölme som förra året promenerade igenom division 4.

En tuff uppgift mot ett bra fotbollslag - fötterna gungade också ganska ostadigt i matchinledningen för Kils AIK som enkelt gav bort bollen mot ett motståndarlag som var spelförande i ordets rätta bemärkelse. Olle Härdelins kommentar efter matchen att "det kändes som vi spelade fotboll för första gången" är lite väl elak men skapligt träffsäker.

Inte blev det heller lättare när KAIK efter släpphänt försvarsspel och en påpasslig anfallare släppte in ledningsmålet efter knappa tio minuter. Men efter det bröstade Kil upp sig. Ja, Ölme var ett bättre lag och fortsatt spelförande under matchen men de flesta och bästa chanserna skapades istället av det andra laget, oftast genom omställningar. Ingen av de kvalificerade målchanserna resulterade dock och matchen slutade därmed 1-0 - en enkel förlust att svälja mot division 3-laget från slätten även om vi med lite större effektivitet kunde fått med oss en poäng. 

I den andra matchen mötte vi Grums IK - det enda laget vi inte slog i förra årets seriespel. Båda mötena slutade då oavgjort och denna gången var inget undantag.

0-0 i en match med en kavalkad av målchanser - de allra flesta från Kils AIK. De rödklädda spelade ut större delar av sitt register och matchbilden påminde stundtals om ett enda långt handbollsanfall. Ett kraftfullt Kils AIK som spelade kreativt och med offensiva löpningar skärde djupa sår i Grums som slet för att freda sitt mål.

Men chans efter chans efter chans gick om intet medan Grums gavs fina kontringsmöjligheter mot ett Kil som jagade tre poäng. Spelet till trots - det var istället de vita som kom närmast att ta de tre poängen efter ett friläge i slutminuten. Med mer än en halv plan att springa ensam på efter att Kil jagade segern kom Grums-anfallaren fri - men Erik Ramefelt i målet stod för en högklassig räddning då han slängde sig och avstyrde dribblingsförsöket.

Alla var överens om att Kil borde vunnit matchen - men att missa så många målchanser är heller inte otur. Med fler spelvändningar och färre tillslag i offensivt straffområde hade kanske inte målchanserna blivit fler men motståndarna tröttare samtidigt som det långsamma tempot gjorde det lite väl enkelt för uppoffrande försvarare att täcka skott.

Det är naturligtvis en given sanning för alla lag under den här tidsperioden att sådana detaljer eller effektiviteten framför mål inte alltid sitter. Det är däremot betydligt mer inspirerande att efter ett varierat och bollförande anfallsspel efter gräset skapa mängder av målchanser och missa dem än som det varit vissa säsonger i Hallvärmländskan med få målchanser men fler mål...

I sista matchen stod Bråtens IK, topplag förra året i division 5 östra, för motståndet vilket blev en ny bekantskap. Matchen var öppnare än kampen mot Grums även om scenariot med oförmåga framför mål levde kvar - till den grad att det var lättare att skratta än att gråta.

Bråten, precis som Grums, slog ofta längre bollar som ett kompetent försvar oftast kunde plocka ner. Vid de tillfällena det inte hände blev det oroligt men avsluten visslade utanför målramen.

Fokuserade spelare (och ledare) under matchen...

Vi kom med en stor trupp till helgen och bara de spelare som var med och tittade på hade skapat ett slagkraftigt lag. Föräldrar, spelare eller andra med KAIK-anknytning gjorde matcherna än trevligare - ett extra tack vill jag rikta till Oscar Lidström och Johan Andersson (den yngre) som hjälpte till som ledare - eller i den förstnämndes fall även lekledare.

Lite signifikativt för helgen var det också från publiken som Kils första målskytt kom. Viktor Hultman, tongivande spelare under förra säsongen, gjorde resan för att titta på matcherna men efter att yrvädret Johan Jonsson missade sista matchen skrevs han in i truppen.

29-åringen var visserligen nära att snubbla i sin första aktion med mina någon storlek för stora skor men Viktor stod snart att känna igen. 29-åringen tryckte distinkt in ett inspel från vänsterkanten i nättaket med fem minuter kvar. Game Over? Nej, inte alls. Bråten kvitterade tämligen omgående efter att ett längre inkast och flipperspel i straffområdet resulterat i ett mål från nära håll. Brutalt tufft.

Men Kils AIK svarade. Efter att Bråten klivit upp med för mycket spelare i sin offensiv kom Kil tre mot en - ett par snabba passningar mellan varandra lämnades Buba Conteh ensam med öppet mål och 2-1 och därmed tre poäng rakades enkelt in. 26-åringen hade stundtals lekstuga mot sina försvarare under matcherna och stod för ett genomgående bra spel vilket han inte var ensam om. Det han själv hävdar vara ensam om är att verkligen fira sina mål men den här gången var han kanske för trött för det?

Spelmässigt en bra helg där vi tar med oss många delar av vårt spel - tyvärr tar vi inte med oss så många poäng som vi sett till matcherna velat ha men sådan är som bekant fotbollen.

Många ljusglimtar fanns - en av dem som lyste starkast var Linus Johansson som från sin vänsterbacksplats var som ett godståg - Anders Svenssons många kvalitéer en annan och det blir spännande att se vad 31-åringen kan bidra med under säsongen 2017.

Och Anders (som missade större delen av förra säsongen) är också det närmaste nyförvärv vi har hittills inför nästa säsong då vi ligger minst sagt lågt i "Silly Season". Däremot är det glädjande att kunna säga att trupperna i representationslaget och utvecklingslaget i det närmaste kan bli intakta från förra säsongen. Några spelare är fortfarande oklara med om det blir fortsatt spel på Sannerudsvallen eller fotbollsskorna på hyllan och som tränare är min önskelista inför julafton därmed klar...

Spelare som är klara för spel säsongen 2017 presenteras en eller två i varje lucka i vår "Julkalender" på Instagram (@Kils_AIK). För den som inte använder den appen kommer en sammanfattad lista att skrivas här vid några gånger fram till julafton.

Närmast väntar nu internturneringen X-Mas Trophy den 17:e december där även gamla spelare vänder hem för att kämpa om pokalen. Detta blir också enda tillfället för killarna att träna futsal innan vi som traditionen bjuder är med på Sundstacupen den 6 januari. Nästa tillfälle i Hallvärmländskan blir den åttonde januari då resterande fyra lag i gruppen väntar.

Skribent: Ola Andrésen
Epost: Adressen Gömd


Kontakta kansliet 
Ring eller skriv. 
Vi vill ha kontakt med dig!
Tel: 072-450 05 95,
Mejl: This is a mailto link

Vi säljer Serla toa- och hushållspapper
Toabal 4x6 rullar 195 kr
Hushållsbal 2x6 rullar 180 kr 
Tack för ditt viktiga stöd!

Ingen kontanthantering, använd pg-konto 590168-1

eller Swishnummer 1235 399 217

Märk inbetalningen med "Papper PXX Förnamn Efternamn"

Hemkörning kan ordnas

 

 

 

 

 

 

195x300-banner-stadium

 

Beställning fotbollsutrustning

 

Beställning skademateriel

 

I våra utbildningar samverkar vi med:

 

SISU-idrottsutbildarna-webl

 

 

 

   Toa och Hushåll

Postadress:
Kils AIK FK - Fotboll
Box 61
66522 Kil

Kontakt:
Tel: 0724500595
E-post: kansli@kaikfotboll.s...

Se all info