Hoppa till sidans innehåll

Decimerat KAIK föll i Strömtorp

18 AUG 2018 19:36
Kils AIK med tio man i nära en halvlek var nära att vända men fick se sig slagna av Strömtorp IK med 2-1 (1-0).
  • Uppdaterad: 18 AUG 2018 19:46

Fotboll är bara fotboll har aldrig varit så tydligt i veckan då en ledare i Sunne var nära att förlora livet på Sannerudsvallen. Goda beslut, vårdutbildad personal, förutseende människor, en hjärtstartare och snabba ambulanser gjorde att så inte blev fallet. Dagarna efter har vi alla fått perspektiv på att det där med poäng, domslut och en fotbollsmatch inte är mycket värt egentligen. 

Fina scener har utspelats efter matchen vilket förbrödrat klubbarna IFK Sunne och Kils AIK och vi är alla tacksamma om att utgången gick väl.

Med tanke på ovan nämnda är jag kanske taktlös för detta matchreferat handlar egentligen mest om bitterhet över domslut i en tuff fotbollsmatch och om missade målchanser. Men också om krigande Kils-spelare som visade moral, löpmeter och hjärta.

Samtliga bilder är tagna av Krister Nilsson och fler bilder från matchen och säsongen finns att hitta här.

En bild efter matchen hade inte varit lika munter...

Division 4 är ett getingbo där våra senaste förluster tagit oss på skakig mark och det var ett Kils AIK i poängbehov som gjorde resan österut under lördagen. Anders Svensson, Johan Rosenberg, Fredrik Johannesson och Josef Hallquist saknades från senaste matchen vilket ledde till ett par fler ommöbleringar än vad som är brukligt.

Strömtorp - i samma poängnöd - värvade meriterat i överflöd under sommaren med hela fem finfina hemvändande nyförvärv. Sommaren var en värvningskarusell för fler lag än SIK och det är intressant hur en del föreningar vill satsa hemvävt på upptaktsträffen i april där de egna produkterna minskar när serien startar och månader senare hittar de "hemvävt" utomlands.

Karzan Azizi skapade på egen hand matchens första giftiga målchans då han rann igenom i straffområdet - avslutet med högerfoten räddades dock strålande av målvakten.

Strax senare tog Strömtorp ledningen och det finns bara målvakter i ett tv-spel som skulle kunnat rädda den. Från goda 25 meter - med viss hjälp av medvinden - knorrade hemmaspelare in den i krysset på en frispark. Löjligt vackert.

Kils AIK repade sin vana trogen mod - Karzan Azizi kunde sånär nicka in kvitteringsmålet på Sälgebacks inlägg medan Philip Grananders låga kanonskott räddades strålande av hemmamålvakten. Hemmalaget kom och sin sida nära att utöka på returen från en ny frispark där Adam Modén stod för en reflexräddning. 

Kils AIK kändes dock starkare och vi firade triumfer i våra uppspelsfaser nedifrån på ett sätt som vi har haft svårt att göra tidigare under säsongen. Tim Andersson gjorde idag sin andra start för året och var verkligen på spelhumör i en stark insats.

I slutminuten av första halvlek hände allt på samma gång - men ändå hände ingenting. Philip Grananders hörna räddades övertydligt av armen vilket samtliga i församlingen kunde bevittna. I samma sekvens - 30 sekunder mellan - hade Kils AIK två ytterligare nya straffsituationer där spelare revs omkull. Även om inga var lika övertydliga som  den första var det en gåta att ingen av dem blev straff.

Jag är med tre säsonger bara en oerfaren och ung tränare som kanske helt saknar kunskap. Men så som assisterande domare används i matcher nu fyller de tre funktioner: att flagga för offside, att hämta en papperslapp i samband med byten och att instämma med mig i brutalt uppenbara fel som huvudomaren gör men att skyla sig med "domaren var i bättre position". Kanske förminskar jag betydelsen över att assisterande domare får auskulterande utbildning för att i förlängningen bli huvuddomare men jag tror ingen invänder när jag säger att de måste kunna klara av att också hjälpa huvuddomaren med det han missar. 

Vi kände oss starka i halvtidspausen och en trygghet i att vi den här eftermiddagen var ett duktigare fotbollslag än Strömtorp. Inget ont sagt om Strömtorp där hemmalaget har flera offensiva spelare med kvalitéer som är oerhört svåra att rå på.

Domaren, som jag normalt håller som den duktigaste i serien, kom ut i den andra halvlek som en helt ny domare. I en ryckig och tuff första halvlek som fotboll ibland är hade det inte delats ut ett enda gult kort och inte heller markerats det minsta för den frustration som båda lagens spelare kände över nivån på domsluten.

Kanske hade han straffsituationerna i färskt minne eller kanske ville han ta tag i matchen igen för knappt hade halvleken börjat innan han blåste straff - för Strömtorp.

Kils AIK blev häftigt uppretade över att inte fått frispark i situationen innan. Argast blev Olle Härdelin som klantigt skrek sig till inte ett utan två gula kort i samma situation och därmed blev utvisad. Vansinnigt korkat - absolut. Men vart är känslan från domaren? Det som var tillåtet att skrika och gnälla på i första halvlek resulterade här i två gula kort på samma spelare i samma situation. Motiveringen jag fick i efterhand var att "det hade varit skillnad om han skrikit längre från situationen" och det känns ju banalt att höra. Straffen satt alldeles oavsett säkert för 2-0 och uppförsbacken var stupbrant.

Matchavgörande? Utan tvekan om man drar slutsatser av resterande matchen. För trots tio man forcerade vi mot Strömtorp under resterande 40 minuter och var sånär på att också kunna åka hem med poäng. Vi skapade mängder av målchanser men lite synonymt med tabellplaceringen hade vi svårigheter att förvalta dem.

Kanske blev Strömtorp alldeles för bekväma i tvåmålsöverläge och med en man mer på planen. Men det var definitivt så att de tio Kils-spelare sprang och spelade som om de vore elva. Karzan Azizi sköt över i straffområdet i ett nytt fint läge och yttermittfältaren hade i det avseendet en trist dag men jag är övertygad om att målen kommer. Danny Gilbert löpte sig klokt till ett friläge i djupled på passning av Erik Sälgeback enhandsräddades strålande av spöket mellan de andra stolparna.

Reduceringen kom så småningom efter att Erik Sälgebacks frispark räddats med handen i straffområdet. Straffen kändes billig och mer som en kompensation för tidigare synder eller för att SIK fick straff i upptakten av den andra. Straffen tog "Sälen" säkert hand om till 1-2 och de rödklädda hade vittring.

Mitt hjärta blöder över att sådana kämpande Kils-spelare inte fick med sig något hem. Hörnor efter hörnor radades upp och vid en av dem var kvitteringsbollen nästan inne men kunde räddas på mållinjen efter att Eric Frick fått läget med högerfoten nära mål. Inhoppande Maher Suliman och Filip Larsson hade varsitt läge medan Danny Gilbert och Erik Sälgeback var tunga titaner som provade försök efter försök.

Trots en man mer sjönk Strömtorp djupare och vi blev hjälpta i deras press av deras övergång till fembackslinje. SIK hade mängder med goda kontringsförsök och även om mitt minne är selektivt kan jag bara erinra mig en riktigt bra målchans, vilken sköts över i fritt läge i straffområdet.

KAIK forcerade hela vägen in i kaklet och hade på övertid flera hörnor och flera inlägg framför målvakten som istället hade kunnat få oss att åka hem med en ny bragdstämpel i pannan. I alla aspekter förtjänade killarna poäng - men i den enda aspekten som betyder något lyckades vi inte fullt ut. Det där med att få bollen i mål.

Strömtorp jublade högt efter slutsignal och besvikna Kils-spelare vred sig i gräset. Mina ord räckte inte till efter matchen men Jan-Inge Boris sa det bättre än vad jag hade kunnat: "Vi är KAIK. Vi kommer igen".

Och det behöver vi göra. Från matchen får vi inga poäng med men vi kan ta med oss självförtroende i ett gott försvarsspel, en fin fysisk prestation och mer glädjande ett anfallsspel som gav oss betydligt fler målchanser än vad vi spelat till oss i matcher tidigare.

Då vi behöver poäng, mötte en rival och dessutom förtjänade mer är denna förlusten svårare än andra att svälja. "Jag är så jävla trött på hedersamma förluster" sa Modén och det är svårt att inte hålla med honom...

Närmast väntar Säffle FF 2 hemma nästa fredag med start 18:30. Väl mött! 

Skribent: Ola Andrésen
Epost: Adressen Gömd


Kontakta kansliet 
Ring eller skriv. 
Vi vill ha kontakt med dig!
Tel: 072-450 05 95,
Mejl: This is a mailto link

Vi säljer Serla toa- och hushållspapper
Toabal 4x6 rullar 195 kr
Hushållsbal 2x6 rullar 180 kr 
Tack för ditt viktiga stöd!

Ingen kontanthantering, använd pg-konto 590168-1

eller Swishnummer 1235 399 217

Märk inbetalningen med "Papper PXX Förnamn Efternamn"

Hemkörning kan ordnas

 

 

 

 

 

 

195x300-banner-stadium

 

Beställning fotbollsutrustning

 

Beställning skademateriel

 

I våra utbildningar samverkar vi med:

 

SISU-idrottsutbildarna-webl

 

 

 

   Toa och Hushåll

Postadress:
Kils AIK FK - Fotboll
Box 61
66522 Kil

Kontakt:
Tel: 0724500595
E-post: kansli@kaikfotboll.s...

Se all info