Hoppa till sidans innehåll

En tränare checkar ut

18 NOV 2018 12:28
  • Uppdaterad: 18 NOV 2018 13:24

Jag har skrivit otal långrandiga texter på den här webbplatsen genom åren men denna är den svåraste. Jag har i mitt skrivande famlat med tangenterna för att verkligen sätta ord på vad jag känner.

Jag har upplevt tre spännande, lustfyllda och lärorika säsonger med det bästa av gäng under vilka jag har växt som ledare och människa. Jag hoppas att det i framtiden blir en fjärde säsong men det blir inte över 2019 då jag har valt att lämna posten som huvudtränare inför nästa säsong.

Jag vill rikta mitt första av många tack till föreningen och killarna som i november 2015 gav mig och Edin Mesic chansen att vara huvudtränare. Jag hade till följd av artros lagt skorna på hyllan säsongen innan och kämpade med att inte vara bitter i en kamp jag ofta förlorade.

Att få kliva in i omklädningsrummet som helt färsk tränare och omgående känna ett genuint förtroende från spelare är få förunnat. Fram till min sista träning förra månaden har jag känt samma förtroende från spelargruppen för vilka det har varit min ära att stå framför och leda sådana fina killar.

Killar som är goda gentlemän, galna genier och varmhjärtade och välkomnande. Spelarna har tillåtit mig att vara en notorisk skrävlare och "en i gänget" i omklädningsrummet för att lagom till träningsstart växla och istället tillåta mig vara den ledare som de har följt slaviskt kräver mycket av spelare. Jag hoppas att jag lärt spelarna något på fotbollsplanen och jag är desto mer säker på att jag lärt dem mer saker utanför. Men jag är samtidigt övertygad om att de har lärt mig mer på båda sidor av planen.

Igår tackade jag för mig framför ledare, spelare och styrelseledamoter och idag vaknade jag med en söndagskänsla som jag inte känt sedan tidiga 20-årsåldern. Den där känslan när man vaknade upp dagen efter en fest och inte riktigt kan sätta fingret på vad man har gjort för fel men man är övertygad om att något märkligt måste man ha gjort.

Kanske gjorde jag något märkligt men en KAIK-avslutning är också en enda fest i märkligheter. Jag försökte ge min uppskattning till människor jag betraktar vara mina vänner och hoppas att jag lyckades. Att ge stöd och beröm är inte alla vuxna mäns styrka men det är en av de många positiva aspekter av Kils AIK. Vi är duktiga på att ge varandra värme, energi och glädje. Med några kalla mjölk innanför kroppen är vi ännu duktigare.

Jag lämnar inte för att spelartruppen sviktat i sitt förtroende och jag lämnar inte för att jag inte har förtroende för spelarna. Jag stiger åt sidan därför att jag tycker att tre säsonger är tre säsonger. Jag är en energisk och dominerande personlighet och jag tror att ett fjärde år med mig vid rodret kanske hade varit blivit en för mycket. Någonstans får jag också, till skillnad från mitt eget spelande, valet att lämna under fina former och inte tvingas till att göra det under tråkigare omständigheter.

Jag satt och lekte med de finaste minnena jag har som ledare och instinktivt kom matchresultat upp. Fina resultat - men jag har valt tre resultat för att det bakom dem döljer sig så mycket mer än kalla siffror.

2016 vann vi avslutande och helt avgörande seriefinalen mot Fiskeviks IF med 5-1. Kils AIK i den matchen var Kils AIK som är bäst när det gäller. Att kliva in i omklädningsrummet till samling den dagen och förvänta sig att uppmuntra nervösa spelare men istället mötas av den charm och okonstlade glädje som alltid är fallet är också Kils AIK för mig.

2017 åkte vi till Ås/Åmotsfors. Och eftersom den körkortslöse ansvarade för vägbeskrivningen åkte vi i i runda slängar fyra-fem mil för långt. Vi kom fram till Åsvallen i skaplig tid ändå men efter 20 minuter av matchen låg vi under med 3-0. När 90 minuter hade spelats hade vi vänt och vunnit mot ett i ärlighetens namn kanske bättre fotbollslag. Att vända 0-3 till 5-3 är också Kils AIK för mig - ett lag som aldrig ger upp. Det efterföljande året vände vi inte underläge mot samma lag men mitt hjärta fylls ändå av stolthet när jag erinrar mig deras mittback ekande skrik över planen när Kils AIK reducerat en trygg tremålsledning; "vi måste fortsätta kämpa, detta laget ger aldrig upp".

Samma år åkte vi Ilanda IP där vi besegrade seriesegrarna Hertzöga BK med 0-1. På elva matcher på den då slitna konstgräsplanen var vi det enda laget som överhuvudtaget tog poäng mot hemmalaget. Och vi gjorde det med ett grundmurat försvarsspel och inte minst med ett lojalt slit för varandra och för klubbmärket. Detta, att underordna sig någonting större än sig själv, är också Kils AIK för mig. Med samma ledord besegrade vi Skattkärr, KB Karlskoga och Västanvik under 2018.

Men de bästa minnena är inte matchresultat utan allt det där som inte kan isoleras till enskilda händelser. Den värme man möts av på Sannerudsvallen, den glädje man känner för att vara igång och den känsla av nöjdhet som man sätter sig med i bilen hem.

Kils AIK är så mycket mer än fotboll. Kils AIK är afrikansk dans, Kasper och hans rehabstuga, frisbeegolfrundor, matlagningskvällar, Vikman och kortspelet gurka, Olle Härdelins skogsvandringar, Fricks brandtal om järnvägsstationer, Kilivision Song Contest, Johan den yngres arbetsdagar, Jan-Inge Boris insamlande till Stryktips och Georgs illröda ansikte efter en sejour i bastun. Kils AIK är Kils AIK.

Men ska jag välja ett enda minne är det inte något av ovanstående utan några helt vanliga träningar i oktober 2018. Ett lag som är nere för räkning där motgångarna piskat oss i ansiktet, bollarna har gått stolpe ut och domsluten i våra ögon (framför allt i Olle Härdelins) varit emot oss. Många är de lag som haft spelare som valt en enkel utväg. Men i mörkrets oktober klev killarna ut med än större resoluthet och inställning och att stå framför sådana lagspelare har varit min ära. Det gick inte vägen i kvalet - men vi höll oss kvar i fyran ändå och jag tycker det var välförtjänt.

Jag bestämde mig för ett sista år förra vintern och såg till att ge allt jag hade under denna säsong. En säsong med ganska många tuffa resultat där vi kämpade spelmässigt och där jag inte alls lyckades lösa upp de knutar i anfallsspelet som behövdes. Men också en säsong med fina resultat och en fin svit i juni där det till våra skratt stod att läsa i NWT att vi jagade serieledande Arvika.

Jag var inställd på att vara kvar i föreningen i de viktiga kulisser där Stefan Henriksson sliter men oktober 2018 och spelarnas fina utvärdering av oss ledare gjorde ändå att tanken om en fortsättning slog runt i skallen. Nu blir det inget av något. För några veckor sedan hörde en annan förening av sig med ett erbjudande som jag har valt att nappa på. Spelarna i Kils AIK har fått mig att se bra ut över de senaste säsongerna men jag har inte ägnat någon av de förfrågningar jag fått tidigare en tanke.

Men nu har jag valt att göra ett miljöombyte. Jag vet att jag har gjort mitt bästa och fick ett stort stöd under gårdagen men jag kommer alltid brottas med känslan av att jag betraktar mig själv som någon som lämnar sin familj.

Jag lämnar inte för att jag är en karriärstränare som vill späcka sitt CV utan för att jag vill pröva mitt ledarskap i en ny omgivning och på djupare vatten. För första gången på 26 aktiva säsonger kommer jag sätta min fot i en annan fotbollsförenings kultur och ser med spänning fram emot det.

Kils AIK står fortsatt starkt i händerna på kompetenta ledare och duktiga spelare. Föreningen kommer alltid att vara laget närmast mitt hjärta och jag sällar mig till de som nu kommer följa laget med spänning från sidan. För Kils AIK finns det inte ett före och efter Ola Andrésen. Men för Ola Andrésen kommer det finnas ett före och ett efter Kils AIK.

Tills nästa gång.

Tack alla.

 

Skribent: Ola Andrésen
Epost: Adressen Gömd


Kontakta kansliet 
Ring eller skriv. 
Vi vill ha kontakt med dig!
Tel: 072-450 05 95,
Mejl: This is a mailto link

Vi säljer Serla toa- och hushållspapper
Toabal 4x6 rullar 195 kr
Hushållsbal 2x6 rullar 180 kr 
Tack för ditt viktiga stöd!

Ingen kontanthantering, använd pg-konto 590168-1

eller Swishnummer 1235 399 217

Märk inbetalningen med "Papper PXX Förnamn Efternamn"

Hemkörning kan ordnas

 

 

 

 

 

 

195x300-banner-stadium

 

Beställning fotbollsutrustning

 

Beställning skademateriel

 

I våra utbildningar samverkar vi med:

 

SISU-idrottsutbildarna-webl

 

 

 

   Toa och Hushåll

Postadress:
Kils AIK FK - Fotboll
Box 61
66522 Kil

Kontakt:
Tel: 0724500595
E-post: This is a mailto link

Se all info