Hoppa till sidans innehåll

Femte raka mot IF Örnen

29 AUG 2016 21:18
IF Örnen besegrades hemma på Sannerudsvallen med 2-1 (1-0) efter mål av Olle Härdelin och Peter Lundqvist.
  • Uppdaterad: 29 AUG 2016 22:51

...det är roligt att vara en del av Kils AIK just nu. Mot ett duktigt IF Örnen kunde laget ta sin femte raka seger och matcher som på vårsäsongen slutade oavgjort slutar nu istället med trepoängare.

Kils AIK kom till spel med samma startelva som senast mot IFK Velen - enda ändringen i truppen var att en sjuk Johan Jonsson stod på läktaren och en frisk Linus Johansson fanns med från sidan.

Matchen hade på grund av ett ihärdigt regnande flyttats från gräs till konstgräs. Med en sådan anläggning är man inte avundsjuk på åren vi tvingades flytta matcher eller spela på vattensjuka planer - detta trots att en kultförklarad tidigare tränare gärna yrade om att vi minsann hade Sveriges finaste grusplan...

Krister Nilsson hade åter inte de bästa väderförutsättningarna för att plåta men lyckades ändå med att fånga matchen. Som vanligt finns fler bilder från kampen under Foton Senior 2006-2016.

Och det märktes i matchupptakten att matchen spelades på ett underlag inget av lagen var riktigt vana vid. Det går normalt fortare på en konstgräsplan och ett par dagars regnande på det gjorde att bollen ibland stack iväg lite för kvickt.

Ett försvarsstarkt Örnen med kloka ledare backade precis som på Örnvallen hem och gav Kils AIK ett kraftigt bollövertag. Hemmalaget bemästrade detta på ett vårdat sätt men de avgörande passningarna i sista tredjedelen blev ofta för långa - ibland på grund av en snabb plan och ibland på grund av en lite för snabb tanke.

Ju längre halvleken gick hittade dock de rödklädda in i den så viktiga spelytan framför motståndarnas försvar. Erik Sälgeback var överallt och lite till och på grund av en spelarbhet över hela planen var det ofta 24-åringen som fick bollen rättvänd när Kil tryckte på.

Erik Sälgeback med ett av många inspel.

Vi hade inte glömt Örnens goda förmåga till omställningar och bolltapp kunde bli kostbara. Att det inte alltid är positivt att ha all boll blev vi också påminda om när gästerna fick matchens allra första heta målchans - just på en sådan kontring. Adam Modén och hans lagkamrater hade dock marginalerna på sin sida denna gång när ett kliniskt avslut utifrån straffområdet räddades av insidan stolpen.

Kort senare skulle det dock stå 1-0 på resultattavlan (som bara undertecknad kunde se från sin plats på konstgräset vilket får en att glömma bort ålderstecknen för ett tag) efter att laget åter fått en straff tidigt i matchen. Straffen var odiskutabel när en fri Viktor Hultman revs ner - lika odiskutabel var inte Olle Härdelins straffspark för ovanlighetens skull men alla straffar i mål är bra straffar...

Resterande halvleken malde KAIK på - med mer och mer boll högre upp i banan och svårare och svårare sätt att spela den. Det är inte alltid effektivt men det är trevligt att titta på - man kan bara hoppas att den kylslagna publiken på plats har samma uppfattning.

Inspelen från kanterna haglade men en kavalkad av målchanser uteblev. John Andersson sköt i burgaveln och Buba Conteh fick sånär träff fri framför mål men bollinnehavet stod inte i proportion till målchanserna i matchen.

En lång vandring upp till omklädningsrummet för halvtidspaus och några detaljer diskuterades; bland annat vår förmåga att komma in centralt från kanten, att våga vända kant högt upp i plan och att när tillfälle ges verkligen "fylla boxen".

Senior-ansvariga (och tidigare KAIK-tränaren) Stefan Henriksson hade som vanligt många kloka punkter bland sina anteckningar inför den andra halvleken.

Mycket var bra i andra halvlek - men kanske inte något av ovanstående. Ytorna blev större - målchanserna desto fler och matchbilden ryckigare. Ledare och spelare försökte lugna varandra men i de förstnämndas fall vet jag inte om vi lyckades när vi snabbt ville framåt. Vi spelade dock en hygglig anfallsfotboll och med en fortsatt omutbar försvarsfotboll.

Peter Lundqvist byttes in med 30 minuter kvar mot John Andersson som sprungit konstant och det kan inte vara trevligt att som vänsterback tampas med dessa lirare. Kil gjorde även ett byte på den andra kanten där Josef Hallqvist, som under matchen mötte en fenomenal högerback, byttes av mot Fredrik Johannesson. Den sistnämnde hade tack vare sin löpstyrka också flera chanser i djupled men den som skulle ha de bästa lägena till tidigare mål var Olle Härdelin.

29-åringen fick först se sin knallhårda och kontrollerade halvvolley dundra i ribban innan han från än närmare håll fick se en behärskad bredsida räddas av målvakten. Jag kommer inte ihåg alla räddningar i år men Örnen-målvaktens räddning där borde vara bland de främsta.

Fotboll är fascinerande. Det spelar ingen roll vilket lag som kontrollerat boll under åttio minuter - är matchen öppen i slutet händer alltid saker. Örnen kom till flera skott utifrån som kunde fått Tord Grip att få blodtrycksanfall men bollarna smet på "rätt" sida av målet.

Mittback Eric Frick på numer patenterad offensiv utflykt.

                          Fredrik Johannesson med läge för mål.

Med drygt fem minuter kvar kunde istället Kils AIK genom Peter Lundqvist punktera matchen. Och det var lika viktigt som vackert efter att 26-åringen, framspelad av Johan Arvidsson, rundade både två och tre motståndare innan han skruvade in kulan i nättaket. Lundqvist som på sin halvtimme hann visa upp stora delar av sitt register kunde också gjort något mer men den pärlan räckte gott.

På stopptid nickade undertecknad nöjt att det var fem och en halv match sedan vi släppte in ett mål - orden hann knappt uttalas innan Örnen reducerade med en praktlobb från distans. Tack och lov var detta med matchens sista spark och tre nya poäng kunde säkras.

Jag har sagt det tidigare men IF Örnen har någonting på gång. Med ett ungt lag, enligt deras ledare med en snittålder på under 20 år i truppen och ett discplinerat försvarsspel med vindsnabba kontringar skulle det inte alls förvåna mig om de spelar i division fyra i en nära förestående framtid. Man har lagt flera offensiva unga killars namn på minnet men förtjänar att nämnas gör också deras båda mittbackar, idag anfört av försvarsgeneral Björn-Erik Sörensen som stod i vägen för många lovande anfallsförsök. Deras tränare sparade heller inte på lovorden, muntliga som digitala, över KAIK efter matchen och tillsammans hade vi det ganska roligt från sidan - en tät toppmatch till trots.

Sammanfattningsvis en skaplig insats som gav tre poäng. Vi har några delar vi kan utveckla men det är trepoängare och inte hedervärda kryss (vi om några vet...) som man sparar på i tabellen. Och visst är det så att det märks att matcherna gäller desto mer. Kils AIK - som inte haft som främsta målsättning att göra sejouren i femman kort utan snarare utveckla ett spel och bygga upp en träningskultur för att åter stå redo för de betydligt tuffare kraven i division 4 - har kanske börjat snegla på den jämna tabellen. Och märkligare vore det om vi som tävlingsmänniskor inte hade gjort det.

Närmast väntar också svårast tänkbara motstånd i serieledande Svanskogs IF på bortaplan till lördag. Ett viljestarkt och mycket duktigt Svanskog har gått fram som en ångvält i serien och leder den samma - tätt följd av en annan nykomling från sexan i lika starka Fiskevik IF. Laget från Svanevallen är obesegrade på hemmaplan med 9-8-1-0 i resultatraden och 37-6 i målskillnad.

Förhoppningsvis gör några Kils-supportrar resan med oss för varje själ kan behövas inför denna härliga utmaning för ett formstarkt Kils AIK!

Skribent: Ola Andrésen
Epost: Adressen Gömd


Kontakta kansliet 
Ring eller skriv. 
Vi vill ha kontakt med dig!
Tel: 072-450 05 95,
Mejl: This is a mailto link

Vi säljer Serla toa- och hushållspapper
Toabal 4x6 rullar 195 kr
Hushållsbal 2x6 rullar 180 kr 
Tack för ditt viktiga stöd!

Ingen kontanthantering, använd pg-konto 590168-1

eller Swishnummer 1235 399 217

Märk inbetalningen med "Papper PXX Förnamn Efternamn"

Hemkörning kan ordnas

 

 

 

 

 

 

195x300-banner-stadium

 

Beställning fotbollsutrustning

 

Beställning skademateriel

 

I våra utbildningar samverkar vi med:

 

SISU-idrottsutbildarna-webl

 

 

 

   Toa och Hushåll

Postadress:
Kils AIK FK - Fotboll
Box 61
66522 Kil

Kontakt:
Tel: 0724500595
E-post: This is a mailto link

Se all info