Hoppa till sidans innehåll

Förlust mot IFK Sunne

25 MAR 2017 18:00
Kils AIK förlorade borta mot IFK Sunne med 4-1 (2-0) där Olle Härdelin gjorde lagets enda mål.
  • Uppdaterad: 25 MAR 2017 19:47

"Hade vi räknat riktiga fotbollsmål hade vi vunnit" sa en tröttkörd Olle Härdelin efter matchen. Men 4-1 till IFK Sunne speglade matchen väl och var rättvisa siffror efter 90 minuters träningsmatch - även om de insläppta målen kändes lite snöpliga.

Krister Nilsson stod som vanligt vid sidan av planen och var under lördagen mer i slag än den kylslagna matchen i onsdags. Fler bilder än de som finns i referatet finns under Foton 2006-2017 under Senior.

Olle Härdelin kom hem från Thailand i veckan och var en av de som tillkom laget från onsdagsmatchen mot Hertzöga BK ur vilken match desto fler inte kunde medverka. Efter tjugo minuter stödde sig 29-åringen på knäna men när matchen var slut var han kvar på planen vilket också speglade Kils insats under matchen.

För första halvan av första halvlek var det bara hemmalaget på ett blåsigt Fryxellska IP. Hemmalagets höga press, skicklighet i närkampsspelet och kompakta lagdelar gjorde det svårt för de rödklädda att etablera ett bollinnehav vars procentsats inte hade varit smickrande att se. Det är lätt att ibland peka på rädsla eller passivitet i vår spelbarhet när det oftast är motståndarnas skicklighet men visst saknade vi lite i dessa delar också.

Efter dessa 20 minuter stod det också 2-0 på resultattavlan. Första målet tillkom efter en olycklig rensning i gapet på en opportunistisk anfallare som fri med Erik Ramefelt inte gjorde några misstag. Den senare stod sedan för en bra räddning men inte bättre än att Sunne-spelare högg på returen och spelade in till dubblad ledning.

Sunne gick på knock i inledningen.

Sunne spelade ett par nivåer ovanför oss i inledningen och det såg ibland väl enkelt ut när de vita tika-takade sig igenom vårt lag. Men Kil växte långsamt in i kostymen och med lite mer mod och glädje i kroppen började så också laget hålla bollen inom laget allt oftare. Sista tio var istället riktigt trevliga att titta på där killarna från Sannerudsvallen spelade sig loss ur pressen för att därefter spela sig upp i banan med många involverade spelare. Hela vägen till att skapa farliga målchanser räckte det dock inte.

Stärkta av en bättre avslutning gick vi till halvtidsvila där vi alla var eniga att vi både behöver och kan komma upp i nivå - även om IFK Sunne är, och ska vara, ett bättre fotbollslag. Vi saknade lirare som strävade mot att bli spelbara, speldjup och spelbredd i uppspelsfasen och det fjärde "S:et" spelavstånd lämnade också en del att önska. Vi var också för bekväma i närkamsspelet och hittade inte rätt i vår press från våra två anfallare vilket gjorde att vi blev överspelade. Ja, det fanns saker att utveckla...

Att andan i laget är god är något vi blir förvissade om varje vecka och så även idag - ett lag med sämre moral hade ställda mot ett bättre fotbollslag kanske fallit ihop efter tidiga baklängesspel men Kil hittade istället kraft hos varandra och i andra halvlek blev det åtminstone betydligt bättre.

Sunne anförde även i den andra även om bollinnehavet var jämnare. 3-0 skulle dock komma men det är dock en aning häpnadsväckande att lagets vägvinnande och kreativa passningsspel genom de olika spelytorna varierat med ett rakt och smärtsamt djupledsspel inte stod bakom varken det eller de andra målen. Och tur var det. Laget syntes en aning omständiga i sista tredjedelen även om Fredrik Vikman och Johan Arvidsson i synnerhet stängde ned de flesta av de de många kantanfallen de ställdes mot.

Ytterbacken Johan Arvidsson.

Istället kom 3-0 på en hörnspark som på mållinjen studsade in - lika förvånande som surt och vid sådana mål är det en lättnad att det är träningsmatch...

Och laget fick pröva sin karaktär med en ännu en smäll och baklängesmål efter att laget överraskades av en djupledsboll och Erik Ramefelt som sista utpost klippte spelaren i ett läge det är svårt att klandra burväktaren.

Trots detta var det hakan uppåt i en match mellan två spelorienterade lag. Hemmalaget utnyttjade sitt spelövertag med att ligga brett med sina mittbackar och avancera med ytterbackarna men blev då blottade för omställningar - hade vi haft en bättre förmåga att spela rakare i djupled hade detta kunnat ge oss än fler målchanser. Men målchanser fick ändå gästerna desto fler i den andra. När Erik Sälgeback efter flera blockade avslut testade målvakten med en halvtimme kvar är jag nog inte helt fel ute med att det var första avslutet på mål på den samme. 

Och sedan kom det fler. John Andersson hade en boll inne efter fint pass av Zlatan Hazbic men bedömdes (antagligen helt riktigt) att vara i offsideläge. Den förstnämnde prövades återigen i en för honom ovan yttermittfältsroll - visst syntes det inte är som yttermittfältare han har sina största kvalitéer men 20-åringen arbetar hårt för laget, har fina tillslag och underordnar sig vårt sätt att försöka spela på ett ödmjukt sätt. Förhoppningsvis kommer vi framöver få se samma fina avslut på match som vi får se på träning...

Erik Sälgeback fick sedan en dubbelchans i ett friläge - och strax senare ett läge inifrån straffområdet men samtliga kunde räddas genom duktiga målvaktsinsatser. Kapten Sälgeback visade dock skorna efteråt och han är ursäktad då den dödliga högerskon var i två delar och som maximalt satt den fast med ett par stygn i hälen...

Dessförinnan hade också laget gjort mål. Detta genom innermittfältaren Olle Härdelin som framspelad av evighetsmaskinen Karzan Azizi slog in bollen stolpe in i straffområdet. Karzan förtjänar annars att lyftas fram lite extra, han har kommit väl in i laget och den ödmjuka 19-åringen är svårstoppad offensivt, har fina inlägg vi inte haft lyxen av att se förut samtidigt som jag inte tror någon springer mer i båda riktningar på en fotbollsmatch än hemvändaren från Carlstad United.

Målet var Kils nionde på fyra matcher och det första som inte involverade Erik Sälgeback eller Buba Conteh vilket också är ett positivt tecken, vilket jag tror Kils poängglada duo är helt eniga om...

Krigaren Karzan...

Tittfintaren Karzan...

Olle steg under matchen in i en annars närmast transcendental andra-andning efter chocken i inledningen och han stod överraskande pall för 90 minuter. Nej, han var inte lika spelbar, inte lika rörlig eller smärtsam att möta i mittens rike som vi är vana vid men sett till hans två veckor långa sejour på stranden är det ett under hur han spelade matchen och ett gott kvitto till Olles fina inställning till fotboll. Bredvid honom spelade 15-årige August Nilljung sista halvtimmen och den emotionella personen i mig såg något av en mentor och föreningens innermittfältare för framtiden i den duon.

Buba Contehs startsträcka till matchtränad verkar också vara kortare än förväntat och ytterligare en spelare som kan ta lördagkväll (förslagsvis inte på Verket...) rak i ryggen efter två fina insatser. Hans anfallskollega sista minuterna var inte "Sälen" vars skor hindrade honom från att spela utan Jon Bergsten.

 Att Jon Bergsten kom med i matchtruppen är också en solskenshistoria - muskelpaketet, som haft förhinder att träna den senaste tiden på grund av arbete, hörde av sig dagen innan och frågade om han fick följa med för att "vara med på uppvärmningen och umgås med laget". Ställd av en sådan fråga från en sådan lagspelare var svaret givet även om några minuter inte kunde garanteras. Det blev heller inte mer än några minuter - och mer behövde inte 27-åringen innan han i en omställning axeltacklade omkull en försvarare till marken och kom fri med målvakten från 25 meter. Avslutet gick dock rakt på vilket var det sista att notera i matchen.

Jag gnäller när vi vinner - och är mer lyrisk när vi förlorar. Men veckans två motståndare har varit skickliga lag där vi har fått inrikta oss på andra detaljer i vårt sätt att spela fotboll än vad vi ställdes mot under förra säsongen. Vi har fått många svar och färre frågor i vår uppbyggnad inför seriestarten. Många spelare har använts under försäsongens hittills fyra spelade träningsmatcher och de allra flesta på olika positioner vilket båda tjänar till att ge oss ledare en större referensram.

Något som kan förändras - och som jag som ledare kan klandras för - är att vi ibland blir lite naiva i vårt sätt att spela fotboll. Vi strävar mot att kombinera oss genom de olika spelytorna med bollen efter marken och därmed etablera ett passningssspel högre upp i banan och kanske är dessa ledord lite för inpräntade i spelarna.

Idag var detta svårt och jag är istället glad att vi har självförtroende till att efter en horribel start under mitten av första ändå fortsätter att försöka. Men för att skapa fler målchanser, och då i synnerhet mot ett bra lag som Sunne, hade vi mått bättre av att variera vårt anfallsspel till att oftare slå bollen i djupled. En djupledslöpning som också kan göras av yttermittfältare eller innermittfältare i än större utsträckning. Vi blir lite lättlästa, motståndarna modigare med att ligga högre upp i banan med sina försvarare samtidigt som vi inte får ut alla kvalitéer från våra djupledsanfallare.

En chans till att göra detta kommer nästa lördag (1 april) då Norrstrands IF gästar Sannerudsvallen för nästa träningsmatch. Matchstart är klockan 13:00 - vi ses på "vallen"!

Skribent: Ola Andrésen
Epost: Adressen Gömd


Kontakta kansliet 
Ring eller skriv. 
Vi vill ha kontakt med dig!
Tel: 072-450 05 95,
Mejl: This is a mailto link

Vi säljer Serla toa- och hushållspapper
Toabal 4x6 rullar 195 kr
Hushållsbal 2x6 rullar 180 kr 
Tack för ditt viktiga stöd!

Ingen kontanthantering, använd pg-konto 590168-1

eller Swishnummer 1235 399 217

Märk inbetalningen med "Papper PXX Förnamn Efternamn"

Hemkörning kan ordnas

 

 

 

 

 

 

195x300-banner-stadium 
Köp KAIK-kläder hos Stadium.

I våra utbildningar samverkar vi med:

 

SISU-idrottsutbildarna-webl

 

 

 

   Toa och Hushåll

Postadress:
Kils AIK FK - Fotboll
Box 61
66522 Kil

Kontakt:
Tel: 0724500595
E-post: kansli@kaikfotboll.s...

Se all info