Hoppa till sidans innehåll

Förlustnollan sprack i Fiskevik

23 JUN 2016 22:28
Kils AIK förlorade borta mot Fiskeviks IF med 2-1 (1-1). Kils mål gjordes av Eric Frick i en tuff och grinig tillställning.
  • Uppdaterad: 24 JUN 2016 00:18

Elva matcher tog det men till slut är Kils AIK ett slaget lag i Division 5. Man blev det efter tuffa 90 minuter mot topplaget Fiskeviks IF som avgick med segern i en hård drabbning.

Kil åkte till matchen med få anfallare (fem stycken saknades av olika anledningar) men åkte hem med lika stora problem med centrala försvarare sedan två stycken skadades och tvingades bryta matchen. Men mer om det längre fram...

Matchen spelades på en vattensjuk Sjövallen vilket var ett underlag som hemmalaget behärskade bättre. Kil började matchen med att ha ambitionen att rulla bollen men tappade den lite väl ofta i uppspelsfasen för att laget skulle stå att känna igen vilket blev återkommande i en första halvlek och hämmande för vårt spel. Det var inte planens skick som var den största boven i detta utan ett duktigt motståndarlag som i sin tur var bättre på att rulla fotboll efter mattan. Fiskevik var lite mer direkta och påtagliga i sitt anfallsspel och kom ofta till avslut långt utifrån eller sökte längre omställningar på deras båda snabba Ek-bröder.

Fiskevik har som nykomling helt enligt förhandstipsen gått som tåget och deras lag är späckat med duktiga spelare; just bröderna Ek är två som satt skräck i sina försvar hittills men vilka tappra Kils-spelare ändå kunde hålla utanför målkolumnen denna dag.

En som inte hamnade utanför målkolumnen var Eric Frick som tidigt gav gästerna ledningen sedan han skarvat vidare Erik Sälgebacks fina frispark in i mål. 

Viktig balja i en match som tidigt kändes hetare än tidigare matcher - hemmalaget hade avsluten i en svängig halvlek men skotten gick ofta långt ut i växtligheten. Att vi hade kontroll är kanske fel men klara målchanser tyckte en hjälpligt objektiv Kils-ledare inte att de hade.

Frick (ur bild) nickar in ledningsmålet... (Foto: Krister Nilsson) 

...och gratuleras av närmaste lagkamrater. (Foto: Krister Nilsson)

Efter en halvtimme skulle dock hemmalaget få jubla när ett högt inlägg lätt skarvats vidare in i mål framför förvånade Kils-spelare som antagligen trodde den skulle gå utanför. Målet kändes lite onödigt och som en skänk från ovan man inte har råd att släppa till i så här täta matcher.

Skottstatistiken hade inte smickrat killingarna alls under matchen men två fina chanser att ta ledningen fick laget i slutet av andra halvlek - Oscar Lidström mötte en volley till himlen efter fint inlägg av Viktor Hultman medan Erik Sälgeback lika okomplicerat som elegant tog sig förbi två motståndare och serverade Buba Conteh som slängde sig fram med tån men bollen gick några decimeter från stolpen.

Allt detta överskuggades dock av en blodig Johan Sandström som strax innan i en schysst nickduell golvats. Mittbacken spräckte ögonbrynet och blodet hade fått Terry Butcher att bli generad. Tråkigt i sammanhanget var att Fiskeviks-ledarna i situationen skrek sig hesa när domaren blåste för huvudskada vilket stoppade upp deras anfall. De bad snabbt och uppriktigt om ursäkt vilket hedrar dem men en sådan situation hade kanske fått vem som helst att vakta tungan lite bättre för resten av matchen men så blev inte fallet... 

Johan "Butcher" Sandström. (Foto: Krister Nilsson)

Johan Sandström krigade vidare till halvtid under intyg att han inte kände sig yr men i halvtidspausen mådde 26-åringen sämre och han tvingades sedan uppsöka akuten - i skrivande stund mår han bättre men är fem stygn rikare.

Marcus Schmidt, som stod för en fin insats senast, klev in i halvtid men hans match skulle få ett än snabbare slut. Efter bara några minuter på planen i den andra halvlek vred dalmasen till knät. Kil - som klarat sig med tio man under de två tillfällen som Sandström behövde plåstras om i första halvlek - överlevde inte en tredje gång utan med Schmidt på sidan kunde Fiskevik ta ledningen. Återigen efter ett inlägg från kanten där Linus Johansson lämnades helt ensam med två motståndare där en av dem kunde nicka in bollen.

Schmidt signalerade för byte ganska strax efter avspark och blev därmed den andra centrala försvararen som fick lämna planen i förtid. Som ledare är jag självkritisk - Schmidt skulle naturligtvis inte spelat vidare efter första känningen. Förhoppningsvis kostade oss detta bara ett mål och inte en långvarig skada på en duktig försvarare med enorm vinnarmentalitet.

Linus Johansson tog steget in i plan och Tim Andersson hoppade in på en ovan ytterbacksplats. 20-åringen gjorde ett bra inhopp men han och lagkamrater hade rejäla problem i den första kvarten av halvleken där Kils AIK var i rejäl brygga.

Där och då kunde matchen varit förbi. Fiskevik var aggressiva och kom till inlägg efter inlägg, skott efter skott och hörna efter hörna där Adam Modén fick stå för flera bra räddningar som kunde hålla gästerna kvar i matchen. Efter en blodtryckshöjande resa värd namnet hittade dock KAIK lugn men ska vara tacksamma att de var kvar i matchen.

Adam Modén i en av många aktioner i upptakten av andra halvlek. (Foto: Krister Nilsson)

De flesta målchanserna hade Fiskevik men mina ögon såg de bästa målchanserna från Kils fötter i en andra halvlek där båda lag blev långa och bytte boll efter boll med varandra. Eller de bollar som fanns att tillgå då de från början fem matchbollar i den andra halvlek var nere i en enda som kvitteringsjagande Kils-spelare fick springa lika mycket utanför plan som på den för att få tag på.

Erik Sälgeback fick i 56:e minuten det kanske bästa då han framspelad av Conteh kom helt fri med målvakten som kunde rädda med en benparad. Viktor Hultman fick efter ett idag för laget mer ovanligt kombinationsspel chansen från straffområdeslinjen men täckande grönklädd stod i vägen.

Olle Härdelin kom nära. Åtminstone ser det så ut... (Foto: Krister Nilsson)

Buba Conteh, som egentligen ännu inte är matchtränad, hade ett inställning som gjorde att han kunde springa som sådan och tillsammans med Erik Sälgeback på topp sprang de åt alla håll i jakten på en kvittering. Den sistnämnde hade sedan en ny kvalificerad målchans - avslutet gick nära men fel sida om marginalerna. Bollarna blev längre och längre för ett kämpande Kils AIK men storspelande mittbacken Johan "Speke" Andersson stod i vägen för de flesta av dem.

Åt andra hållet blev svängdörrarna större och större ju längre matchen led. Fiskevik kom ofta i farliga omställningar och kunde lika gärna ökat på ledningen även om avsluten ofta gick utanför. 

Matchen blev också grinigare och grinigare i ett tilltagande regn. I slutminuterna är det ett under att inget av lagen gör mål - Fiskeviks målvakt stod för en räddning av sällan skådat slag när Viktor Hultmans kanonskott touchade motståndare och nio gånger av tio kändes det som den hade gått in men inte idag. Inhopparen Johannes Nilsson fick med bara några minuter på planen en möjlighet nära mål i fritt läge men bollen hamnade i burgaveln.

2-1 slutar matchen vilket också är Kils första förlust. Surt, men vi visste bortamatch mot seriefavoriterna skulle vara tufft. Jag känner dock stolthet i att grabbarna verkligen kämpade för klubbmärket och aldrig vek ner sig. Lika glad är jag att vara en del av ett omklädningsrum där man inte behöver vara ensam med tom blick efter en förlust. Bortsett från en tuff upptakt av andra halvlek, gör vi ingen dålig match även om anfallsspelet och tålamodet var någon nivå under vad vi stundtals blivit bortskämda med under säsongen. Men Fiskevik är bra och det är inte förvånande om de kommer upp i fyran inför nästa säsong.

Förlusten är kanske inte orättvis men det hade heller inte varit orättvist med en poäng sett till de chanser laget spelade till sig. De lite enkla målen påminner om nageltrång för själen men det var också tur och en väl spelande Adam Modén från att de kunde gjort fler mål.

Förlusten smärtar dock ännu mer av andra anledningar. Läsare av mina referat går nog i god för att jag försöker efter förmåga att vara objektiv och ofta hyllar motståndare och domare och jag hoppas att det inte bara framstår som ord från en sur förlorare men det var tråkigt att vara del av en match där både ledare, spelande tränare och vuxna män falla ner på en så låg nivå. 15-årige Johan Jonsson fick höra både det ena och det andra och det Buba Conteh fick höra lämpar sig inte i tryck. Vi visste vad vi hört från andra föreningar att en resa till Fiskevik är en utmaning för örat men det kändes inte värdigt på våra låga fotbollsnivåer. 

Jag hör inte allt mina egna spelare säger till sina motståndare men hoppas att vi uppför oss bättre, lika så mot en domare som tyvärr dock inte kändes redo för utmaningen av en tuff och grinig toppmatch. Buba Conteh försökte på ett osportsligt sätt filma till sig en frispark i slutskedet och jag är den första att skriva under på att det gula kortet var korrekt men det var besynnerligt att ostskivan inte halades flera gånger tidigare för motsvarande förseelser av Fiskevik. När sedan samma spelare i Fiskevik gjorde det flagrant uppenbart två gånger känns smaken fadd, och det är från en spelande tränare som har fina fotbollskvalitéer som skulle kunna tala för sig själv. 

Men nu läser jag själv att jag låter som en sur förlorare så kanske enklare att avfärdas som en sådan och nöja sig där. Grattis Fiskeviks IF till tre poäng. Vi och andra sidan har chansen att studsa tillbaka med en ny svår bortamatch i västvärmland redan till fredag då Jössefors IK står för motståndet.

Sälen hårt uppvaktad...

...men som oftast hittade han en väg ut. (Foto: Krister Nilsson)

Skribent: Ola Andrésen
Epost: Adressen Gömd


Kontakta kansliet 
Ring eller skriv. 
Vi vill ha kontakt med dig!
Tel: 072-450 05 95,
Mejl: This is a mailto link

Vi säljer Serla toa- och hushållspapper
Toabal 4x6 rullar 195 kr
Hushållsbal 2x6 rullar 180 kr 
Tack för ditt viktiga stöd!

Ingen kontanthantering, använd pg-konto 590168-1

eller Swishnummer 1235 399 217

Märk inbetalningen med "Papper PXX Förnamn Efternamn"

Hemkörning kan ordnas

 

 

 

 

 

 

195x300-banner-stadium

 

Beställning fotbollsutrustning

 

Beställning skademateriel

 

I våra utbildningar samverkar vi med:

 

SISU-idrottsutbildarna-webl

 

 

 

   Toa och Hushåll

Postadress:
Kils AIK FK - Fotboll
Box 61
66522 Kil

Kontakt:
Tel: 0724500595
E-post: This is a mailto link

Se all info