Hoppa till sidans innehåll

Förlust på Åsvallen

11 AUG 2018 19:47
Kils AIK förlorade borta mot IFK Ås med 3-1 (1-1) där Kils enda mål nickades in av Erik Sälgeback.
  • Uppdaterad: 11 AUG 2018 20:14

Kils AIK var ett nummer för små i mötet mot starka IFK Ås. Efter förlusten fanns det gott om "om" på näthinnan från situationer som hade kunnat ge en annan utgång av matchen men i slutändan vann ändå hemmalaget rättvist.

Kils AIK gjorde två förändringar i laget från trepoängaren hemma mot IFK Skattkärr - bortresta Olle Härdelin och Josef Hallquist ersattes av Erik Sälgeback och Philip Granander som missade helgens match på grund av avstängning respektive skadekänning.

IFK Ås - som både tappat och värvat spelare under sommaren - inledde som väntat frenetiskt med ett stort bollinnehav. Hemmalaget fick också utdelning redan efter fem minuter spelade då vitklädd spelare tog hand om en rensning på hörna och på volley pangade in bollen i nättaket.

Att möta IFK Ås är svårt i alla matcher med sina tekniskt skickliga spelare och i medgång är det ännu svårare. Men Kil repade mod och kunde efter knappa halvleken utjämna. Inte helt oväntat på en hörna slagen av Philip Granander - "Sälen" kom högst och skallade in den otagbart. När det gäller hörnor har det blivit lite som en god psykologisk spiral. Desto fler mål vi gör på hörnor desto mer tror vi på mål själva och desto mer skakade blir motståndarna när hörnorna slås. Resultatet blir att det känns farligt varje gång.

En blåsig och regnig första halvlek syntes ändå två lag som strävade mot att spela skaplig division 4-fotboll. Hemmalaget hade spelare som kunde än mer - det var bitterljuvt vackert att se distinkta krossbollar och eleganta nedtagningar på löpande band när Ås spelade sig uppåt. De hade också en fantastisk "utväxling" på deras flanker där ytterspelarna formligen exploderade framåt när tillfälle gavs.

Kil stod dock emot i en märklig matchbild som organisatoriskt påminde en hel del om en andra halvlek på en försäsongsmatch fast i ett tripplat tempo. Långa lagdelar där framför allt hemmalaget hade fem stycken som anföll och fem stycken som försvarade. 

Kil fick och sin sida oftare koncentrera sig på att ha elva stycken som försvarade men gjorde det åter skickligt där de där riktigt "heta" målchanserna aldrig infann sig för hemmalaget. Rädslan för att gå framåt var kanske överhängande då fyrbackslinjen lämnades ensam men i en sådan matchbild behöver vi ofta utnyttja de tillfällen som ges.

1-1 i halvtid var ändå om inte ett rån så åtminstone ett litet snatteri från oss där vi med fjolårets upphämtning i tanken kände oss starka inför den andra halvleken. Synonymt med samtliga tre matcher tidigare mot IFK Ås (2017 och 2018) har varit att västvärmlänningarna kroknat på slutet. Med egentligen bara elva spelare som är där för att delta i matchen syntes oddsen än lägre för detta.

Kanske resonerade Ås-tränaren likadant för i starten av andra halvleken rev hemmalaget igång i samma furiösa anfallstempo där djupledslöpningarna avlöste varandra och mittfältarna i Kil mer liknande ett badmintonboll som i det ena anfallet efter det andra skulle upp och ner, ner och upp. Benämningen "hawaii-fotboll" kan appliceras med rättvisa. IFK Ås skickliga anfallsspelare är nöjda med en sådan matchbild men Kils mittfält fick slita lite för ont för att kunna ge understöd.

Målet låg onekligen i luften då hemmalaget skapade flera giftiga målchanser - men det kändes onödigt att det skulle bli två mål som kom att ligga i det. I matchminut 73 och 75 gjorde nämligen Milan Krivokapic två snarlika baljor då han frispelades i djupled och fri med Adam Modén gjorde mål.

Kanske var vi fast med huvudet i navelhöjd efter ledningsmålet, kanske orkade vi inte eller så var det kanske bara tillfälligheter. Det vi definitivt gjorde var däremot att samla krafter och vår avslutande kvart blev istället vår bästa period i matchen.

Och det är här våra "om" kommer in. Kils AIK, som dittills under andra halvlek egentligen bara skapat en bra målchans då Karzan Azizi hade ett ypperligt läge utanför straffområdet, skapade nu ett flertal högoktaniga chanser.

Inhoppande David Åkerberg löpte fint in i straffområdet och mötte i jämnhöjd med straffpunkten bollen med vänsterfoten vilket tvingade målvakten till en fin räddning. Åkerberg fick på Åsvallen andra matchen med representationslaget i sitt bälte och tillförde mycket i offensiven. Om Åkerberg haft några matcher till på sitt CV hade han kanske tagit in bollen men det är bara Anders Svensson i fotbollsvärlden som säkerligen föddes med rutin.

Johan Arvidsson blev högerytter i en 3-5-2 uppställning och sprang till sig nästa målchans då han bröt bollen högt upp till friläge med målvakten. Högerbacken Arvidsson har under säsongen stoppat många givna mål för motståndarna - tyvärr fick han inte kröna sin goda insats med mål då målvakten kunde rädda avslutet. En högerback är ibland också kanske en högerback och med lite mer rutin från offensiva situationer hade han kanske spelat i sidled då Kil kom tre mot målvakten. Om. 

Danny Gilbert hade däremellan även han ett fritt läge i en situation där matchens kanske enda kontroverser fanns. Framstormande Gilbert tacklades (regelvidrigt) en första gång men hoppade undan med förlorad balans - med boll framför målvakten tacklades han bryskt ned i sidled utan påföljd. Där ena laget (och duktiga domare) såg en fin tackling på boll såg våra ögon sträckta dobbar och det är som bekant de förstnämnda som dömer. Domarna alltså.

Mål vid någon av dessa och jag är övertygad om att vi hade kunnat få med oss poäng. Men alldeles oavsett skall samtliga spelare ha en eloge för en slitstark insats. Sanningen är att Kil avslutar matchen med ett knippe spelare vars krafter egentligen rann ur dem längs vägen. Men de fortsatte att springa, slita, kämpa...

Någon vars krafter inte rann ur honom var Robin Marpurg som med sitt inhopp gjorde debut i Kils-tröjan. I Marpurg har Kil fått (ännu) en fin lagspelare som med sina minuter visade att han har en roll att spela i Kils sagolikt spännande höstkamp.

Jag brukar ha svårt att svälja förluster även om det har blivit en aning lättare som ledare. Jag har dock aldrig varit med om att ge varandra en applåd efter en förlustmatch och även om det kändes märkligt förtjänade kämpande spelare det utan tvekan.

Vi skämtade lite innan matchen att Kils AIK är som en enda stor familj med storebröder vilket känns träffsäkert för att beskriva den trivsel och kamratskap som råder. Det är också denna kamratskap och sammanhållning som ger oss energi att spela där andra lag kanske inte hade orkat.

Vår stora utmaning den här säsongen till vilken vi tappade flertal offensiva tongivande spelare har varit vårt anfallsspel vilket också kanske avslöjat en av mina många brister som ledare. Detta har heller inte blivit lättare av att den anfallskader vi trodde vi inledde säsongen med av olika anledningar blev än färre när den började. Men i min värld är det både vackrare och svårare att få till en grupp som sliter ont för varandra utan boll i motvind än att värva ihop spelare som spelar vacker fotboll med den.

Det innebär inte att vi är nöjda med att vårt adelsmärke är organiserad eller försvarsinriktad fotboll utan att det är en nöt kvar att knäcka inför slutfasen av serien. Det var likadant 2016 och 2017 där vi stod för starka höstsäsonger och även om tidigare säsonger inte ger några poäng det här året har jag en tro på att vi tillsammans kommer över även det hindret.

Om jag fortsätter på förra matchens avslutande ord från en spelare i motståndarlaget gör jag det samma idag. Vid 3-1 skrek en Ås-spelare med allvarsam stämma högt över Åsvallen till sina medspelare att fortsätta hålla fokus eftersom "det här laget kommer aldrig att ge upp".

Och det kommer vi inte. Med åtta matcher kvar i ett getingbo av serie ska vi göra allt för att spela till oss nödvändiga poäng. Nästa chans till detta är redan nu på onsdag då tabelltvåan IFK Sunne gästar Sannerudsvallen. Ses vi där?

Skribent: Ola Andrésen
Epost: Adressen Gömd


Kontakta kansliet 
Ring eller skriv. 
Vi vill ha kontakt med dig!
Tel: 072-450 05 95,
Mejl: This is a mailto link

Vi säljer Serla toa- och hushållspapper
Toabal 4x6 rullar 195 kr
Hushållsbal 2x6 rullar 180 kr 
Tack för ditt viktiga stöd!

Ingen kontanthantering, använd pg-konto 590168-1

eller Swishnummer 1235 399 217

Märk inbetalningen med "Papper PXX Förnamn Efternamn"

Hemkörning kan ordnas

 

 

 

 

 

 

195x300-banner-stadium

 

Beställning fotbollsutrustning

 

Beställning skademateriel

 

I våra utbildningar samverkar vi med:

 

SISU-idrottsutbildarna-webl

 

 

 

   Toa och Hushåll

Postadress:
Kils AIK FK - Fotboll
Box 61
66522 Kil

Kontakt:
Tel: 0724500595
E-post: This is a mailto link

Se all info