Hoppa till sidans innehåll

Hallvärmländskan: Tio poäng gav plats i slutspel

08 JAN 2017 14:13
I andra omgången av matcher i Hallvärmländskan vann Kils AIK tre matcher och kryssade en vilket räcker till plats i slutspelet.
  • Uppdaterad: 08 JAN 2017 15:13

Efter fredagens framfart i Sundstacupen väntade nästa omgång matcher redan på söndagen i och med den andra dagen av Hallvärmländskan. Under första dagen med matcher i december spelade KAIK till sig fyra poäng.

Tretton spelare gjorde den tidiga resan innan gryning för att stå spelklara klockan åtta i matchen mot Carlstad United U-21. Merparten av de som deltog under fredagen sov gott i sina sängar när bilarna gjorde resan österut, andra vilades med krämpor medan truppen decimerades över natten av magsjuka och i den första matchen även av någon som sov lite väl länge...

Eric Frick gick från att vara en av de yngsta under fredagen till en av de äldsta under söndagen i ett ungdomligt Kils AIK - ett gott kvitto på truppens bredd redan i januari och ett scenario vi gärna behåller under säsongen. Jason Gilbert och Johan Sandström (som opererar axeln i slutet av månaden) var uppskattade deltagare i en trio av ledare. Linus Johansson hade insjuknat och ställde under lördagen in sin medverkan men vaknade tidigt på söndagsmorgonen och en aning piggare och ringde in sig själv i truppen - härligt KAIK-hjärta Linus!

I första matchen stod alltså Carlstad United U-21 för motståndet i en match mellan två lag med ambition att vårda bollen och spela konstruktiv anfallsfotboll. Matchens första mål gjorde Jesper Svensson med vänsterfoten - och det skulle komma mer från 19-åringen under dagen. Ledningen kvitterades dock innan Fredrik Vikman stormade fram och avlossade ett skott som styrdes in i mål. 

Carlstad är ett duktigt lag med ambitiösa och tekniska spelare - försvarsspelet, anförda av mittbacken Tim Andersson, var på tå och låg rätt i positionsspelet under matchen vilket var tur för i de fall som det inte var det visade motståndarna klass - matchens sista mål kom efter ett vackert kombinationsspel vilket gav 2-2 som slutresultat.

I nästa match väntade jumbon Norrstrands IF 2, ett nystartat lag som Kils AIK mötte i en träningsmatch under förra våren. Tempot var lägre - men Jesper Svensson var fortsatt het. Med ett mål med vardera fot gjorde den förre KBK-spelaren båda Kils-målen i en match som annars lämnade mycket att önska där unge Johan Andersson var en av få som slet ut sig för att få bollen. Rörelsen på Kils-killarna var låg, bekvämligheten alldeles för stor och ja, tre poäng var väl det enda vi tog med oss i en match som borde slutat med större siffror.

Filipstads IF blev tredje motståndet för dagen och kanske också den minst fina insats under söndagen. Östvärmlänningarna var duktiga och rappa i sitt anfallsspel medan de våra inte alls visade vad de kunde. Kravbilden i Hallvärmländskan handlar inte om poäng utan att sträva mot att spela en utvecklande fotboll på en nivå laget ska klara av hjälpta av en god portion spelglädje - detta var nycklar som saknades under matchen där laget ändå kunde vinna med 2-1. 

Första målet gjordes naturligtvis av dagens regent Jesper Svensson som dribblade sin gubbe och ensam med målvakten behärskat slog in kulan. Andreas Ståhlberg stal dock rubrikerna med sitt sena segermål efter att både han och Fredrik Johannesson uppfattat en frisparkssituation på ett klokt sätt. Tre poäng i en match som kunde gått åt båda håll och åter ett ganska tyst omklädningsrum när matchen summerades.

I sista matchen väntade en avgörande match om slutspelsplats mot Björneborg och Kil levererade då när det som bäst behövdes. Kapten Eric Frick med lagkamrater gjorde en resolut och samlad insats med ett betydligt mer ordnat och strukturerat anfallsspel vilket tidigt omsatte chans efter chans. Ribban, stolpen och en burväktare stod i mellan i inledningen innan Fredrik Johannesson kunde spräcka målnollan efter en fin framspelning av Kasper Huatorpet.

Johannesson, en av de som var med i fredags, har fått sin dos fotboll för helgen och 23-åringen har en mörbultad kropp som bevisar det. En stark insats av den löpvilliga mittfältaren som tillsammans med kapten Frick och Danny Gilbert var överallt i anfallsspelet. Just den sistnämndes insats gladde lite extra och detta trots att 24-åringen inte rört bollen sedan september. 

2-0 gjordes välförtjänt av 16-årige Johan Jonsson som snappade upp en lös boll och dammade in den stolpe in - därmed vann han inte bara matchen åt Kils AIK utan även premier från familjen vilka är välkomna att ge sådana erbjudanden varje match. Jonsson var rörlig i både anfallsspel och försvarsspel under dagen och hans fina insats mot CU i första matchen visade återigen att han är ett guldkorn för framtiden.

Vi har rätt att vara lite besvikna över lagets insats i några matcher - men när spelares insatser ska summeras kommer ändå alla undan med mer än godkänt och med det sagt har jag kanske varit lite väl tuff i beskrivningen av de första kamperna.

Främst av alla lirare var kanske Johan Arvidsson som också hade ett ord med i sista målet då ytterbackens krosspassning efter marken nådde ytterbackskollegan Andreas Ståhlberg som lika elegant fastställde slutresultatet till 3-0. Ståhlberg var duktig i försvarsspelet under dagen och hans två mål idag visar också på offensiva kvalitéer från en annars ovan målskytt - om det hjälptes av att han var mer utvilad än andra (Förlåt Andreas...) eller lånade Jonssons fotbollsskor var något som spekulerades i omklädningsrummet efter matchen.

3-0 slutade matchen vilket var Erik Ramefelts sjunde seger på nio matcher under helgen. I vilka matcher målvakten bara släppt in sex mål bakom sig  - men räddat otaliga fler målchanser vilket han inte minst visade under söndagen där han förutom att stoppa bollar också var tydlig i sin kommunikation och duktig i luftspelet. Härligt Erik!

Tio poäng till poängskörden gav totalt 14 poäng vilket räckte till en andraplats bakom ettan IFK Ölme. Med till slutspelet får också Kils AIK förra årets seriekollega Grums IK som slutade trea. Slutspelet avgörs den 21 januari då de sex främst av turneringens sexton lag gör upp om turneringsseger.  

Skribent: Ola Andrésen
Epost: Adressen Gömd


Kontakta kansliet 
Ring eller skriv. 
Vi vill ha kontakt med dig!
Tel: 072-450 05 95,
Mejl: This is a mailto link

Vi säljer Serla toa- och hushållspapper
Toabal 4x6 rullar 195 kr
Hushållsbal 2x6 rullar 180 kr 
Tack för ditt viktiga stöd!

Ingen kontanthantering, använd pg-konto 590168-1

eller Swishnummer 1235 399 217

Märk inbetalningen med "Papper PXX Förnamn Efternamn"

Hemkörning kan ordnas

 

 

 

 

 

 

195x300-banner-stadium

 

Beställning fotbollsutrustning

 

Beställning skademateriel

 

I våra utbildningar samverkar vi med:

 

SISU-idrottsutbildarna-webl

 

 

 

   Toa och Hushåll

Postadress:
Kils AIK FK - Fotboll
Box 61
66522 Kil

Kontakt:
Tel: 0724500595
E-post: This is a mailto link

Se all info