Hoppa till sidans innehåll

Historisk seger på Sannaheden

15 SEP 2018 16:27
Kils AIK besegrade Villastadens IF med 0-14 (0-5) vilket var föreningens största seger i seriesammanhang sedan 1949.
  • Uppdaterad: 15 SEP 2018 16:36

Kils AIK - som inte haft flytet under höstsäsongen mötte jumbon Villastadens IF som kämpat i motvind under hela säsongen. 

Krister Nilsson var en av de tillresta från Kils-hållet och förevigade bilder från matchen. Fler än de som publiceras här finns att se under Senior - Foton 2006-2018.

Gänget från Kristinehamn, som inför säsongen tappade hela sitt lag, har i princip spelat säsongen med sitt tidigare utvecklingslag och räcker inte i närheten till i division 4. Men jag vill ändå lyfta fram föreningens prestation den här säsongen som något de kan vara stolta över.

Med en tunn trupp som inte alls håller för serien har de från april till september kommit till spel i varenda match. De har förlorat varenda match, de flesta stort, men ändå klarat av att fortsätta. Matchen idag var tidigt över och även om flera hemmaspelare syntes gett upp förlorade ingen huvudet i dumdistrigt närkamsspel vilket jag tror de flesta lag i serien hade kunnat hemfalla åt. 

Villastadens öde är också ett öde som fler lag i fotbolls-Värmland i framtiden riskerar. Där satsningar och spelarlöner trissas upp är resan, som i Villastadens exempel, ganska kort från ett lag i division 3 till ett lag vars blotta existens är ett frågetecken inför nästa säsong? Utan att veta mer om Villastaden som exempel tror jag att läxan bör läsas av fler som är involverade i föreningar runt om i Värmland där kortsiktiga mål bidrar till mindre långlivade satsningar. 

Vart de tre poängen skulle hamna kändes kanske klart på förhand. Men och andra sidan vann vi endast med 1-0 på hemmaplan och vi spelade dessutom för vad som potentiellt sett kan vara avgörande målskillnad och vår finaste prestation idag var vårt ledarskap och fokus över nästan 90 minuter. 

Allt var dock inte rosenskrimrande inför resan österut. Hela åtta spelare som startat någon match under senaste månaden saknades i truppen och så även fler tilltänkta ersättare. Bland de 14 spelare som kom till spel stod ett ansikte ut i Marcus Nilsson som därmed gjorde comeback i det a-lag han senast representerade 2015.

"Nisse", verksam som tränare i Kils AIK Hockey, har hjälpt utvecklingslaget vid flera tillfällen under säsongen och ställde idag upp för moderklubben i division 4. 33-åringen har fortfarande kvalité på alla rätta ställen, vilket han visade upp i sitt inhopp under lördagen.

Kils AIK var resoluta från start men nog hann någon med KAIK-sympatier få viss känsla av nervositet då det dröjde till mitten av första halvlek innan det förlösande första målet låg i nätmaskorna.

Inte helt förvånande för någon var det från en hörna av Philip Granander där Josef Hallquist, efter att målvakten försökt boxa ut den, höll sig framme och nickade in ledningsmålet.

"Jofa" med 1-0.

Dryga tio minuter senare var ledningen dubblad efter ännu en hörna. Granander slog den kort för ett väggspel med sin namne Filip Larsson och avslutet i ytterkant av straffområdet gick via försvarares ben och in i mål.

Innan halvleken var över gjorde Kil tre mål ytterligare. Det vackraste av alla gjorde Erik Sälgeback då han framspelad av Granander slog in den otagbart i krysset. Strax senare gjorde Granander själv mål direkt på hörna innan "Sälen" avslutade målskyttet genom att rulla in bollen efter en bjudning av Villastaden-spelare.

Grananders tredje hörna rakt i mål för säsongen...

Granander och Johan Jaldell 

Tre hörnmål i första halvlek - och utan att underdriva är vi nu närmare 15 än tio hörnmål under säsongen. Imponerande!

Vid stora siffror brukar jag förespråka lite lugnare fotboll med lägre tempo för att visa respekt mot redan slagna motståndare. Men målskillnaden kan bli viktig i slutet av säsongen och många killar kan dessutom behöva någon poäng för att lyfta självförtroendet. 

Kils AIK gav därmed full gas i den andra halvleken och det har vi inte bara våra många offensiva spelare att tacka för utan framför allt våra mittbackar Eric Frick och Anders Svensson. Deras ledarskap och förmåga att ställa krav på spelarna framför sig var idag skillnaden mellan 0-14 och låt oss säga 0-8. 

Maher Suliman hoppade in i andra halvlek.

I andra halvlekens första minuter gjorde "Sälen" mål från straffpunkten - och bara några minuter efter det matchade "Jofa" bedriften med nytt mål från samma punkt. Två straffmål inom loppet av fem minuter tillhör inte vanligheterna och det skulle komma två till under halvleken.

"Sälen" klappas om efter ett av sina fem mål.

Danny Gilbert slet hårt och fick därefter också skriva in sig i protokollet med först en fin målgivande framspelning till Sälgeback innan han själv gjorde mål från distans. 

Danny Gilbert.

0-10 var det utan tvekan snyggaste. Och även om det gjordes på modfällda motståndare hade det förtjänat ett pris i sig. Med ett rappt kombinationsspel med åtminstone två klackar och få tillslag mellan närmare hela laget fick inhopparen "Nisse" bollen. Yttermittfältaren vände på en hemmaförsvarare och slog in den med högerfoten (!).

"Nisse" spelade sedan fram Fredrik Johannesson till elfte målet - "Slaktarn" var också den som jublade högst då det innebar hans första mål för säsongen. Välförtjänt till löpstarka Johannesson och nu har vi kanske islossning att vänta?

Äntligen mål för "Slaktarn".

Sälgeback gjorde innan matchen var slut sitt femte mål och strax senare gjorde Granander sitt tredje - båda från straffpunkten. Straffarna var ingenting att säga om men och andra sidan har samma förseelser i andra matcher inte slutat i KAIK-straffar och fyra straffar på en halvlek får man ändå bocka och vara glad över.

Sista tio minuterna var det bud på mål varenda anfall men nu tog kreativiteten lite väl långa omvägar för att få bollen i mål och vem kan klandra någon för det. Försvararna ståtade med ett gedighet spel men höll sig borta från poängprotokollet fram till den 92:a minuten då kapten Frick rundade av tillställningen med ett hörnmål där Johannesson nickat fram honom.

Inte den bästa bilden - men den enda bilden i KAIK-historien som visar ett 0-14-mål.

0-14 innebär största segern för Kils AIK i seriesammanhang sedan 23 oktober 1949. Den dagen besegrades Velen av de röda med 1-15. Ställda inför sådana siffror som oraklet Svante Bernardh letade fram blir man lite girig och hade önskat några mål till...

Nu byter Kils AIK jumbon mot serieledande Arvika. Det blir en rejäl utmaning för Kils-killarna som säkerligen är revanschlystna från senast lagen möttes då västvärmlänningarna vann i underkant med 5-0. Men Sannerudsvallen är Sannerudsvallen och Kils AIK tänker ge allt för för viktiga poäng i kampen om kontraktet. Väl mött på "Vallen" till lördag!

 

 

 

Skribent: Ola Andrésen
Epost: Adressen Gömd


Kontakta kansliet 
Ring eller skriv. 
Vi vill ha kontakt med dig!
Tel: 072-450 05 95,
Mejl: This is a mailto link

Vi säljer Serla toa- och hushållspapper
Toabal 4x6 rullar 195 kr
Hushållsbal 2x6 rullar 180 kr 
Tack för ditt viktiga stöd!

Ingen kontanthantering, använd pg-konto 590168-1

eller Swishnummer 1235 399 217

Märk inbetalningen med "Papper PXX Förnamn Efternamn"

Hemkörning kan ordnas

 

 

 

 

 

 

195x300-banner-stadium

 

Beställning fotbollsutrustning

 

Beställning skademateriel

 

I våra utbildningar samverkar vi med:

 

SISU-idrottsutbildarna-webl

 

 

 

   Toa och Hushåll

Postadress:
Kils AIK FK - Fotboll
Box 61
66522 Kil

Kontakt:
Tel: 0724500595
E-post: This is a mailto link

Se all info