Hoppa till sidans innehåll

Inför kvalrysaren!

10 OKT 2018 16:55
  • Uppdaterad: 10 OKT 2018 16:55

Till söndagen inleds kvalet för Kils AIK då laget från Sannerudsvallen åker österut till Molkoms IP för möte med kometlaget Nyedshov IF. Helgen därefter gästas Kils AIK av Torsby IF för den tredje och sista kvalmatchen i gruppen.

Förutsättningarna är enkla, men ändå en djungel. Det lag som efter två spelade matcher har flest poäng spelar i division 4 nästa år. Vid samma poäng avgör målskillnad - och vid samma målskillnad är det flest gjorda mål som dikterar tabellen. Skulle antal poäng och gjorda respektive insläppta mål vara lika avgör den straffsparkstävling som oavsett resultat avslutar varje kvalmatch.

I det fallet dessa behöver tillgripas är det den straffsparksläggning mellan berörda lag som gäller. Även tre lag kan hamna på exakt samma poäng/målskillnad men då bara om Nyedshov vinner med 3-1 mot Kil och vi vinner med 3-1 mot Torsby. 

Den första matchen i gruppen har redan spelats där Torsby IF hemma på Björnevi slog gästande Nyedshov med 3-1. Av döma av båda lagens referat efter matchen var kampen jämn där Torsbys effektivitet avgjorde på bekostnad av Nyedshovs oförmåga att göra mål på sina målchanser.

Första etappen Nyedshov känner vi väl till - detta publiklag som håller en hel ort vid liv - mötte Kils AIK 2 under två seriematcher förra säsongen. Kils AIK 2 vann då sin hemmamatch och spelade oavgjort borta i täta och tuffa matcher med mer fysik än finlir.

En hel del mjölkpaket vatten har runnit under bron sedan dess då nykomlingen i femman bara en säsong senare kvalar mot Kils representationslag i kampen om en plats i division 4. 

När lagen åter möttes under årets försäsong dundrade "Hovet" fram till en stor seger med hela 0-6. Må vara att Kils AIK då hade haft match mot Sifhälla dagen innan och spelade med ett kombinerat lag med många tunga ben - men fler än en handfull spelare i den matchen kommer stå på Molkoms IP till helgen.

Att med sådan glöd spela en tidig träningsmatch kan jag bara föreställa mig vilken glöd de kommer att spela med i en avgörande kvalmatch. Jag minns att jag då pratade med gästernas sympatiske tränare Andreas Dullum och försäkrade dem om att de inte behövde vara oroliga för kontraktet i femman. Och det behövde de aldrig heller, minst sagt. 

Ett långsiktigt arbete av duktiga ledare och en uppoffrande inställning från engagerade spelare som är fostrade i föreningen är några nycklar till framgången. Laget förlorade bara fyra matcher av 22 i seriespelet och ingen match med mer än uddamålet - fantastiska siffror för en nykomling. Detta med ett snitt på makalösa 261 huvuden i sina hemmamatcher.

Laget drivs av en uppoffrande inställning, lyfts fram av sin publik och bärs fram av anfallaren Fredrik Törnqvist. Anfallaren, under fjolåret i FBK, gjorde hela 30 mål på 18 matcher under seriespelet och blir en tuff utmaning att möta. Målglada Nyedshov gjorde hela 77 mål under seriespelet - snitt på nära 4 i sina hemmatcher - och i laget återfinns ytterligare två spelare med tvåsiffrigt i målprotokollet, Mikael Björemo och Martin Ström.  

Det är lätt att som betraktare utifrån tro att nykomlingen skulle vara den svagare av de tre lagen men jag höjer mer än ett varningens finger inför mötet på Molkoms IP. Vi behöver både hjärta och spelsinne för att kunna bräcka dem. Igen.

Andra anhalten i kvalet är Torsby, det lag med flest säsonger i fyran, som under fjolåret överraskande åkte ur serien efter en säsong med tunn trupp och klena resultat. KAIK gjorde dock på två matcher inte ett mål mot dem - på konstgräsplanen på Sannerudsvallen förlorade vi med 0-1 sedan Torsbys enda avslut mot mål blivit matchens enda balja från straffpunkten. Om jag inte missminner mig hade gästerna då hela fyra 16-åringar med i matchtruppen vilket jag såg som ett glädjeämne i serien.

Höstens möte 2018 - avsparken för en framgångsrik höst för Kil - slutade 0-0 i en match där jag gärna hade velat att matchen blåstes av i halvtid men vid full tid gärna hade spelat en halvlek ytterligare.

En hel del har hänt även i Torsby sedan dess där nordvärmlänningarnas satsning under 2018 utan tvekan är genomförd med ambition att avancera i seriesystemet. En bedrövlig start på säsongen renderade i två inhandlade engelsmän, en elitspelare från Karlstad och en talang från Nordvärmland. Mitt i denna karusell passade Christian "Chippen" Wilhelmsson på med ett gästspel under sommaren då laget besegrade seriesuveränen Töcksfors IF.

Med en sådan kraftfull satsning passar föreningen in i division 4 - en serie som i mina ögon förändrats även om jag är lite för ung och klok för att mena att det var bättre förr. Jag tror nog att Torsby fortfarande satsar på sina egna talanger men "stjärnorna" kommer 2018 i vilket fall utifrån.

Matias Wahl med 21 mål på 19 matcher och duon Laurent Davis Wilson och Shane Donaghey (tillsammans tolv mål på 13 matcher) är otäcka vapen framåt medan snabbe Ivar Hilmersson, köpet från Nordvärmland, är den fjärde i en stark kvartett i anfallsarsenalen. Att rutinerade trotjänaren Daniel Dedorsson gjort comeback och hoppade in i första kvalmatchen gör inte Torsby sämre.

Några sådana värvningar har Kil inte varit i närheten av - vi är i den helt andra änden på marknaden där vi aktivt inte sökt värvningar utan låtit spelare söka sig till oss. Det är naturligtvis ett nonchalant och fegt tillvägagångssätt som svårligen ger succé i ett alltmer konkurrensutsatt fotbollslandskap. Men kamratskap med en bas i egna produkter och där killarna spelar utan ersättning har varit grogrunden så länge jag kan minnas i Kil och det är inget vi heller vill ändra på. Även om den där telefonen i framtiden borde kunna lyftas någon gång.

Två svåra motståndare - men jag vill också skriva några rader om oss själva. Vi är ett bra lag, med bra killar som bryr sig om varandra och Kils AIK. Om någon tror att spelarna i Kils AIK är modfällda efter en dyster höst kan jag i alla fall meddela att de inte visar det.

Tvärtom. De senaste veckornas träningar har varit elektriska och tillhör några av de vassare under mina tre säsonger som ledare. Det är ett privilegium att som ledare gå in i mörka oktober, efter en dunkel höst och lång säsong i bagaget, men ändå stå framför motiverade och träningsvilliga spelare.

Vi har gjort våra snedsteg i serien under året - men vi har tagit poäng mot samtliga lag förutom Arvika (1), Sunne (2), Ås (4) och Forshaga (9) i serien där segrarna mot Karlskoga, Skattkärr och Västanvik tillhör de finaste. Om vi tillsammans förbereder oss väl och hjälper varandra till sådana insatser ska det mycket till om något lag att besegra oss. Och skulle de göra det förtjänar de onekligen sin plats i division 4.

Matchen mot Torsby - ett lag med 14 raka utan förlust och 9 raka segrar - är schemalagd nästa söndag men kommer troligen att flyttas till lördag den 20 oktober.

Men först ut - Molkom och Nyedshov.

Hoppas se er bland vimlet på Molkoms IP och stadigt vid räcket på Sannerudsvallen de nästkommande helgerna!

Skribent: Ola Andrésen
Epost: Adressen Gömd


Kontakta kansliet 
Ring eller skriv. 
Vi vill ha kontakt med dig!
Tel: 072-450 05 95,
Mejl: This is a mailto link

Vi säljer Serla toa- och hushållspapper
Toabal 4x6 rullar 195 kr
Hushållsbal 2x6 rullar 180 kr 
Tack för ditt viktiga stöd!

Ingen kontanthantering, använd pg-konto 590168-1

eller Swishnummer 1235 399 217

Märk inbetalningen med "Papper PXX Förnamn Efternamn"

Hemkörning kan ordnas

 

 

 

 

 

 

195x300-banner-stadium

 

Beställning fotbollsutrustning

 

Beställning skademateriel

 

I våra utbildningar samverkar vi med:

 

SISU-idrottsutbildarna-webl

 

 

 

   Toa och Hushåll

Postadress:
Kils AIK FK - Fotboll
Box 61
66522 Kil

Kontakt:
Tel: 0724500595
E-post: This is a mailto link

Se all info