Hoppa till sidans innehåll

KAIK ett nummer för litet mot serieledarna

22 SEP 2018 16:45
Kils AIK gav det de kunde men förlorade hemma mot serieledarna IK Arvika med 0-3 (0-2).
  • Uppdaterad: 22 SEP 2018 16:45

Kils AIK spelade (förhoppningsvis) sin sista hemmamatch för säsongen när seriesuveränen IK Arvika gästade Sannerudsvallen. Resultatet 0-3 gav inte några ekon i fotbolls-Värmland utan gästerna kunde ta en för dem säkerligen planlagd seger.

Krister Nilsson stod pall för blåsten och tog ett antal bilder från matchen. Dessvärre är de allra flesta på Arvika-spelare med boll...

Lagen spelar i samma division men alldeles oavsett Kils öde så spelar lagen inte i samma division nästa år då det ska mycket till att västvärmlänningarna inte vinner serien. Och det ska man. Laget tränar oftare och hårdare än andra och har ett spelarmaterial där ifall serien spelats på papper hade vi kunnat kora dem seriesegrare redan i april.

Med två veckors spelledigt var Arvika också rejält spelsugna och kom till spel med för en oinvigd betraktare en ordinarie uppställning. Då blir det svårt; skulle ett lag lyckas att plocka bort Elvin Suljic finns där en Anel Alibasic istället. Skulle man lyckas med konststycket att plocka bort båda finns där en Henry Ikwuazom som då tar vid. För att inte nämna de många klasspelare djupare ned i planen.

Kils AIK mönstrade också ett lag där få spelare saknades - men en av de få kanske saknades extra mycket. Från sidlinjen sågs Erik Sälgeback, som stått för 1/3 av våra mål, men som missade matchen på grund av en elakartad mansförkylning.

Det blåste goda sju sekundmeter på Sannerudsvallen där det ändå gick förvånansvärt bra att hålla bollen på banan. Störst fördel av vinden hade Arvika i den första halvleken, vilket vi var ganska nöjda med, i en matchplan där vi ville hålla gästerna kort i den första för att kunna skaka fram något i den andra.

Med ett lågt försvarsspel där spelare slet hårt för att flytta över, växeldrog i markeringen och gjorde vad de kunde för att krympa ytorna hade Arvika ett förkrossande bollinnehav. 

Jag brukar kunna stå lugnt när spelarna gör sig hemmastadda i en sådan skyttegrav men dagens motstånd luckrade upp "låset" med ett rörligt anfallsspel på få tillslag. Men desto mer oväntat, och om jag får vara krass kanske onödigt, var att första baljan tillkom på en hörna där Arvika-spelare nådde högst både en och två gånger innan den nickades i nät.

Att arbeta med tålamod med hela laget bakom boll kräver sina spelare - och Kils-killarna gjorde sannerligen vad som förväntades utan boll. Men tyvärr inte alls lika bra med kulan som utan. Vi spelade något trevande upp bollen på felvända fötter mot högt pressande motståndare - inget fel med det men vi saknade förmågan att hålla fast den där skarvar och bollar i sidled enkelt åts upp. 

Johan Arvidsson i duell.

Arvika låg högt och brett och vid omställning från försvar till anfall borde vi ha kunnat hota i djupet - och under ordnad spelform fanns det även gott om ytor bakom båda deras ytterbackar. Resultatet blev istället att Kil fick flera nackdelar med att spela ett lågt försvarsspel och Arvika alla fördelar med att spela med laget (alldeles) för högt upp i banan.

Dubblade ledning gjordes också runt mitten av den första halvleken - och även om inte chanser saknats var det ändå ett extra tufft mål att släppa in då uppoffrande Kils-spelare slängde sig mellan avslutet och målet - bollen studsade på vad som syntes vara två ben innan den med knapp styrfart korsade mållinjen bakom en ställd Adam Modén.

Men det kunde också varit fler mål. Att bara ha en spelare i boxen brukar vara ett skällsord i fotboll men för Arvikas del räckte det många gånger för målchanser. Och med det sagt inte ett ont ord om duktigt spelande försvarare i Kil utan istället en hög av komplimanger till gästande lagets inlägg. Aldrig har mittbacken Anders Svensson (eller undertecknad) sett sådan precision med inläggen. De var flacka, hårda, skruvade, höga och låga på en och samma gång och alltid hittade de rätt adress.

En sympatisk Arvika-spelare sa efter matchen att vi var det bättre laget i andra akten och kanske var han snäll mot sin tidigare lärare men oavsett så spottade Kil upp sig rejält där vinden nu istället blev vår vän istället för fiende.   

Philip Granander var hårt uppvaktad av flera spelare under matchen men lyckades oftar skaka sig av bevakningen.

Fredrik Johannessons långa inlägg till Philip Granander kunde sånär resultera redan efter någon minut men avslutet räddades strålande av Arvika-målvakten. Kil var på gång, killarnas ryggar rätade ut sig och modet och självförtroendet ökade påtagligt.

Lite sådär poetiskt ondskefullt kom då istället 3-0 när Suljic, som tidigare mest ägnat sig åt skådespeleri och att bli avvinkad för offside, rann igenom på ett friläge. Adam Modén räddade detta men returen föll till samma fötter och det tomma målet fick ny påhälsning.

Tufft men Kils-killarna skall ha all heder av att de fortsatte att slita även med sådana siffror på resultattavlan. Det krävs och innebär skillnaden från att det rinner i väg, och som nu, istället borde varit en ledning som krympt. Däremot finns det mindre heder i att vi som lag tappade humöret mot domslut och ibland också varandra. Inget av detta gör oss till ett bättre fotbollslag.

Josef Hallquist skadades men med gemensam läkarvård kunde han fortsätta.

...vilket tyvärr inte inhopparen Karzan Azizi kunde göra efter att hans lår grinat illa igen.

Idag hade vi behövt den mytiska Mannen i Svart på vår sida, om det nu över en säsong ska "jämna ut sig", men det hade inte räckt ändå då Arvika var, och är, ett bättre fotbollslag. Domaren Lars Larsson stod för en mycket god insats i en serie där det är lika mycket kvalitéskillnad mellan domare som mellan spelare i olika lag.  

Olle Härdelin fick sin släng av sleven.

Kil skapade ytterligare några fina målchanser i den andra halvleken. De allra bästa kom med tio minuter kvar då vi fick vår första hörna. Grananders fina träff mötte Robin Marpurgs nick som räddades på mållinjen. Kil-spelare hade i röran efteråt bara att raka in bollen men målvakten i Arvika lyckades på något sätt hålla den utanför målet där August Nilljung sånär kunde få ett för Kil tredje försök.

När Danny Gilberts lungor tog slut använde innermittfältaren sin järnvilja för att slita hårt under 90 minuter.

0-3 slutade matchen och kanske speglade det stora resultatet helt skillnaderna mellan lagen. För vår del härnäst väntar Forshaga IF på bortaplan till lördagen. Detta i en helt avgörande match om kontraktet. Ett mindre genomtänkt spelschema har gett oss ödet att stå över den sista omgången i serien. Tre poäng mot Forshaga är nödvändigt men om svåra Forshaga IF ändå skulle besegras blir det ändå en nagelbitare från läktaren i fyrans sista omgång.

Men det enda vi kan fokusera på är vårt eget - och vi ska göra allt vi kan för att ta tre poäng till lördag.

Skribent: Ola Andrésen
Epost: Adressen Gömd


Kontakta kansliet 
Ring eller skriv. 
Vi vill ha kontakt med dig!
Tel: 072-450 05 95,
Mejl: This is a mailto link

Vi säljer Serla toa- och hushållspapper
Toabal 4x6 rullar 195 kr
Hushållsbal 2x6 rullar 180 kr 
Tack för ditt viktiga stöd!

Ingen kontanthantering, använd pg-konto 590168-1

eller Swishnummer 1235 399 217

Märk inbetalningen med "Papper PXX Förnamn Efternamn"

Hemkörning kan ordnas

 

 

 

 

 

 

195x300-banner-stadium

 

Beställning fotbollsutrustning

 

Beställning skademateriel

 

I våra utbildningar samverkar vi med:

 

SISU-idrottsutbildarna-webl

 

 

 

   Toa och Hushåll

Postadress:
Kils AIK FK - Fotboll
Box 61
66522 Kil

Kontakt:
Tel: 0724500595
E-post: This is a mailto link

Se all info