Hoppa till sidans innehåll

KAIK vägde lätt i Arvika

10 JUN 2018 21:41
Segertåget stannade i Arvika - hemmalaget vann med 5-0 (2-0) och siffrorna var snarare i underkant.
  • Uppdaterad: 10 JUN 2018 21:59

Fem insläppta mål - efter att i fem matcher bara släppt in ett mål. Och detta var i underkant i en match där Arvika spelade ut sitt register och Kils AIK, ja vi syntes inte spela alls.

IK Arvika borta är kanske den svåraste matchen för säsongen och idag lyckades vi inte alls uppbåda den inställning och hjärta som varit våra ledord i den svit av fem matcher utan förlust som föregick matchen. Vi var inte alls beredda att arbeta, inte alls obekväma i närkampsspelet och den där elektriska stämningen som varit ute på planen var som bortblåst.

Som ledare har jag det största ansvaret och spelarnas attityd är ett resultat av att jag inte lyckats förbereda dem. Och tillsammans lyckades vi inte alls samla några krafter i ett tätt spelschema och vad vi trodde skulle vara bränsle för revanschlusta från den mediokra insatsen mot Villastaden blev istället en tom tank.

Tionde omgången och truppen tunnas stadigt ut där vi med framgång introducerat många nya spelare i seniorfotboll. De flera nyckelspelare som saknades innebär ändå att kvalité går förlorad i en match där Erik Sälgeback, Anders Svensson, Johan Rosenberg för att nämna några hade kunnat göra skillnad.

Tim Andersson i första starten för säsongen. (Foto: Krister Nilsson)

Det brukar jämna ut sig men då vi under hela säsongen möter lag som vilat omgången innan försvårar det. IK Arvika hade idag samtliga spelare tillgängliga och en rejäl revanschlusta efter att Forshaga IF med blott 11 man i truppen chockerat och vunnit förra helgen.

Och Arvika är bra. Riktigt bra. Alibasic, Henry och Suljic som offensiva hot är något helt annat än de spelare vi tampats med mot slutet. Vi vägde dessutom alldeles för lätt i närkamperna och hade problem i både djupled och överflyttningar mot ett passningsorienterat Arvika som stundtals spelade en fotboll med stor portion ingredienser från högre divisioner.

Det stod 2-0 på resultattavlan redan innan tio minuter spelade. Och det var snarare i underkant då Adam Modén storspelat och gjort flera kvalificerade räddningar under en matchstart vi kommer kunna använda som skräckexempel.

Adam Modén räddar Suljic friläge. (Foto: Krister Nilsson)

Henry Ikwuazom gjorde det första och det är kanske det jag har svårast att svälja. En kort hörna, ett par kliv in från yttermittfältaren och en drömträff bortre. Men här har vi ledare inte alls lyckats att pränta in vilka som skulle kliva ut för understöd där Arvika-spelaren helt ohotad valsade in den baljan.

2-0 målet gjordes av egna fötter i Johan Arvidsson som styrde in bollen på klassiskt Escobar-vis men utan det försök till brytning hade det blivit nätkänning ändå. 

Jag läste matchbladet lite snabbt och "Stenis" i Arvika varnade där för ett spelskickligt Kils AIK med stor effekt i sitt passningsspel. Fjolårets matcher var jämna där Kil fick se sig slagna bägge gångerna - ett sent avgörande på Sannerudsvallen i en knallhård match och en match på Solvviksvallen där ett bollskickligt Kils AIK stundtals spelade ut Arvika trots en spelare mindre på planen.

I dagens match var denna introduktion minst sagt falsk marknadsföring för ett Kils AIK som hade stora problem att spela sig igenom spelytorna men framför allt att hålla fast bollen på offensiv planhalva. Men idag förmåddes vi inte heller kompensera med ett helhjärtat försvarsspel och summa summarum innebär att vi då inte alls är ett lag som kan rå på lag i division 4 och än mindre ett skickligt topplag som Arvika.

På något sätt tragglade vi oss ändå igenom till halvtid och med en halvtimme kvar var vi resultatmässigt med i matchen vid 0-2. Allt kan ju hända i fotboll men ett resolut inspel från kanten mellan målvakt och backlinje kunde rakas in för 3-0 och öppen ridå.

Jag är mer än självkritisk och att se ett lag så håglöst när vi tidigare stått på sidan och sett hjältar offra sig för varandra gjorde ondare än målen. 3-0 hade kännts överkomligt men i matchens slutminuter slogs både 4-0 och 5-0 in vilka var helt i sin ordning sett till matchen men som ändå känns onödiga.

4-0 var en riktig slägga efter ånyo en kort hörna där vi agerat passivt och ett avslut utifrån medan 5-0 borde förhindrats under flera moment tidigare men samma heder och cynism som finns vid 0-0 fanns inte vid 0-4.  

Inte ens Modén kunde hindra 4-0... (Foto: Krister Nilsson)

Ett ungdomligt vitklätt Kils AIK med mindre kilon än tidigare borde kunnat utnyttja farten i sina omställningar men ingenting klickade i en match vi egentligen inte skapade någon farlig målchans i.

Vi har varit ramstarka defensivt under vårsäsongen hittills - ändå har vi släppt in mängder av mål där 15 av de 18 mål vi har släppt in har varit i tre stora förluster. Förutom att det ser smärtande ut i tabellen kan det också få stor skillnad i den samma. Men inte minst gör det ont eftersom vi ska kunna agera med mer hjärta där vi idag sålde ut vår burväktare.

Enda glädjeämnet vid sidan om Modéns insats är att vi avslutade matchen med fyra spelare födda 2001 i ett mittfält/anfall där bara en spelare var äldre än 20 år. Ynglingarna gör bra från sig - viktig erfarenhet plockar de på sig längs vägen i ett Kils AIK idag som hade behövt mer än bara rutin för att ha en chans. 

Arvika var så överlägsna att vi under matchen höll oss med rå gravhumor från sidan. Så här efterhand har den känslan förvandlats till besvikelse över en usel insats. Det blir tufft att åka och arbeta i Arvika till veckan...

Jag hoppas vi är beredda att hjälpa varandra att fylla bröstet med mod. För det är ingen vila eller ro för Kils AIK som redan nu på onsdag tar sig an FBK 2 på bortaplan innan det vankas derby på Sannerudsvallen lördag samma vecka då Forshaga IF gästar.

Skribent: Ola Andrésen
Epost: Adressen Gömd


Kontakta kansliet 
Ring eller skriv. 
Vi vill ha kontakt med dig!
Tel: 072-450 05 95,
Mejl: This is a mailto link

Vi säljer Serla toa- och hushållspapper
Toabal 4x6 rullar 195 kr
Hushållsbal 2x6 rullar 180 kr 
Tack för ditt viktiga stöd!

Ingen kontanthantering, använd pg-konto 590168-1

eller Swishnummer 1235 399 217

Märk inbetalningen med "Papper PXX Förnamn Efternamn"

Hemkörning kan ordnas

 

 

 

 

 

 

195x300-banner-stadium

 

Beställning fotbollsutrustning

 

Beställning skademateriel

 

I våra utbildningar samverkar vi med:

 

SISU-idrottsutbildarna-webl

 

 

 

   Toa och Hushåll

Postadress:
Kils AIK FK - Fotboll
Box 61
66522 Kil

Kontakt:
Tel: 0724500595
E-post: This is a mailto link

Se all info