Hoppa till sidans innehåll

Kämpande hjältar vann mot Skattkärr

04 AUG 2018 20:32
Kils AIK startade höstsäsongen med seger mot starka Skattkärrs IF. Resultatet blev 1-0 (1-0) efter att Kils enda mål slogs in på straff av Olle Härdelin.
  • Uppdaterad: 05 AUG 2018 11:40

Kil startade höstsäsongen på allra bästa sätt genom att kämpa sig till tre poäng mot ett spelskickligt Skattkärrs IF. Vi spelade efter våra resurser men hjälptes åt att följa den matchplan som kanske inte innebar vacker fotboll men istället tre viktiga poäng i vårt strävande att även nästa säsong spela i högsta distriktsserien.

Segerjubel! (Foto: Krister Nilsson)

Kils AIK - laget utan anfallare. Det är inte någon hemlighet för någon att vi under säsongen spelat matcher utan renodlade anfallare. Det är som tränare heller inte det minsta elakt att uttala sig så eftersom det onekligen inte finns några spjutspetsar som kan ta illa upp. Vi har spelare som gjort det bra som anfallare - men gemensamt för samtliga är att de egentligen är ännu bättre på andra positioner. Idag "vikarierade" Olle Härdelin och Fredrik Johannesson med den äran där "Slaktaren" Johannesson är den med störst rutin från anfallsposten och gjorde det riktigt bra i en idag otacksam roll. 

I dagens startelva hade vi tre målskyttar (Olle Härdelin, Eric Frick och Danny Gilbert) med totalt fyra mål där bara den sistnämnda kan ståta med att ha gjort ett spelmål. Utanför truppen idag var avstängde Erik Sälgeback (4 mål, tre assist), skadade Philip Granander (2+5) och Johan Rosenberg (2 mål) vilket tillsammans med avbytaren Gustav Carlsson på tre baljor utgör samtliga målskyttar i Kils AIK hittills.

Men på något sätt får vi det att fungera ändå vilket med ovan nämnda i ryggen säger en hel del om den karaktär, kamratskap och hjärta som finns i föreningen.

Spelskickliga Skattkärr. Vi hade god koll på Skattkärr sedan innan och Skattkärr hade god koll på oss. Gästerna är ruskigt spelskickliga med kvalitetsspelare på hög i en offensiv uppställning. Möjligheten att spela sig ur deras höga press är svårt och under lördagen var det ett ett rakare Kils AIK som istället för att spela sig ur lyfte längre bollar över pressen.

Lyfte längre bollar gjorde även gästerna, framför allt genom att överbelasta vår ytterkant där Karzan Azizi och Fredrik Vikman slet ont i värmen för att freda sig. Vår fyrbackslinje med Arvidsson, Frick, Svensson och Vikman har xx antal matcher bredvid varandra och ställdes på prov efter prov men en sådan här dag har jag svårt att se ett mer välorganiserat försvar i den här serien.

Våra ledord innan matchen var att mod och kamratskap kan vinna matcher. Och matchbilden blev en stilstudie hur stolthet för varandra och ett mod utan boll kan ge oss tre poäng i ett scenario vi egentligen inte ska klara av det. För jag sticker inte något under stolen - Skattkärr hade all boll medan furiöst kämpande Kils-spelare såg trygga ut i ett försvarsspel där allt handlade om att underordna sig laget.

Mittbackshjälte: Anders Svensson (Foto: Krister Nilsson)

Ytter- och mittbackshjälte: Johan Arvidsson och Eric Frick. (Foto: Krister Nilsson).

Kyliga Olle Härdelin. Efter drygt tio minuter spelade stack Kil upp på en efterlängtad hörna - i efterskalvet av denna spelade Johannesson ett delikat instick till kapten Frick som fri med målvakten hakades upp och föll omkull. Olle Härdelin stegade fram och slog, nej dundrade, kulan ribba in. Mer otagbar straff finns inte. Målet innebar inte bara ledningen utan också möjligheten att kunna spela på resultatet. Det låter italienskt i kvadrat och nästan dödsföraktande men en dag som denna är vårt försvarsspel tillräckligt bra för att klara av det.

Målet efterföljdes också av något sällsynt. Nämligen en speaker-röst där Petter Niljungs stämma förgyllde matchen. Om det ryktats rätt har så också Niljung tagit på sig denna roll säsongen ut och om dessa stämmer kan vi bara bocka och buga för den insatsen!

Olle Härdelins träff från elva meter. (Foto: Krister Nilsson).

Räddande (ängeln) Modén. I slutet av april besegrade Skattkärr Kil med 1-0 efter att burväktaren Modén en aning släpphänt sett matchens enda mål gå förbi sig. Detta har kanske legat på näthinnan sedan dess men idag tog han gruvlig revansch genom att göra en kanoninsats. Stark i kommunikationen, duktig i luftsspelet och spelade med självförtroende utanför straffområdet. Och den räddningen Sysslebäcks-sonen gjorde efter en halvtimme kvalificerar som årets räddning på Sannerudsvallen - enda aktionen i konkurrens är Modéns räddning i premiären mot FBK 2. Ett inlägg som rann förbi samtliga spelare till en vitklädd spelare som från nära håll bara hade att sätta dit den. Det syntes också göras men Modén hann på hockey-manér ner för att avstyra. Vackert - och viktigt!

Adam Modén. (Foto: Krister Nilsson).

Kontrande från skyttegraven i andra halvlek. Halvtidssnacket kändes lika konstruktivt och harmoniskt som det alltid har gjort. Det är vi ledares ära att ha att göra med spelare som helhjärtat följer vår matchplan. Detta inte minst i denna match då några av våra direktiv i den andra halvlek fortsatt handlade om att spela med tålamod utan boll och att förlägga längre bollar på yta. Det är inte roligt att spela på det sättet och det kräver mentala muskler men de tre poängen efter 90 minuter kompenserar en hel del. Jag vill inte tro att vi reducerats till ett lag som enbart spelar om siffror i en tabell men vi har också ett ansvar mot föreningen och framtiden att göra vad vi kan för att hålla oss kvar i division 4.

Skattkärr hade fortsatt närmast totalt bollinnehav men egentligen utan att skapa några farliga målchanser alls. Gästerna blev frustrerade av vårt försvarsspel och satsade tacksamt tidigt på att lyfta upp både spelare och bollar. Tvärt emot matchbilden var det istället vilt kämpande hemmaspelare som hade möjlighet till de bättre målchanserna. Ju längre matchen led tömdes manskapet i de bakre leden hos gästerna och de farliga kontringarna avlöste varandra utan att det blev farliga målchanser.

Ungdomsligan Gustav Karlsson (19 år), Maher Suliman (17 år) och David Åkerberg (17 år) byttes in och var tongivande i sitt defensiva arbete men också i kontringslägena som gavs. Matchen innebar dessvärre Karlssons sista match i Kils AIK då han tvingas avbryta sina studier på universitetet och flytta hem till Trollhättan. Det vackra i detta var att yttermittfältaren stod för en fin sista insats i den röda tröjan. Kils AIK tackar honom för detta halvår i sin första sejour i föreningen... Tack Gustav och lycka till!

Maher Suliman med ett bra avslut som räddades till hörna. (Foto: Krister Nilsson)

Danny Gilberts och en ribba. Gilbert var en bjässe i mittens rike och måste vara en mardröm att möta. Gilbert och unge Niljung hittade en balans mellan varandra i sin första match tillsammans och Danny var sånär att definitivt avgöra matchen i mitten av den andra halvleken. En dykande halvvolley räddades av ribban och en frispark räddades till hörna - två aktioner som kunde blivit mål vilket hade varit välförtjänt efter en god insats.

Danny Gilbert tacklar i defensiven. (Foto: Krister Nilsson).

Rötter blir starkare när det blåser...sjunger Kjell Höglund i Genesarets sjö. Det är också en textrad som väl belyser vår insats idag. Nio egna produkter i startelvan och där flera av övriga spelarna bor i Kil och spelat fem-sex säsonger hos de röda innebär inte bara kamratskap i omklädningsrum utan i förlängningen ett lag som sliter för något som är större än dem själva. Och Kils-spelarna slet i värmen från avspark till den efterlängtade slutsignalen där lyckan efter matchen inte var spelad. Skattkärr forcerade ordentligt men i ärlighetens namn utan att skapa de där heta målchanserna som hade behövts.

Idrottens dikotomi var tydlig i efterhand där vilt jublande Kils-spelare kramade varandra och ställde upp framför fotograf Krister Nilsson. Jag lider samtidigt med de besvikna gästerna som förlorade trots ett markant spelinnehav. Det tröstar inte nu men Skattkärr är ett duktigt fotbollslag som inte spelar efter individuella prestationer utan efter en tydlig spelidé. Idag hade de ingen lycka men min gissning är att de kommer studsa tillbaka och befästa sin position i toppen av tabellen. 

Det kanske mest talande och mest vackra utspelade sig efter matchen. Olle Härdelin, kanske "mr Kils AIK", småpratar med en Skattkärrs-spelare;

Olle: Ni spelade väldigt fin fotboll.

Skattkärrs-spelaren: Vi trodde att ni skulle bli trötta mot slutet. Men det blev ni inte. Ni blev bara starkare.

Krigande Kils AIK kämpar vidare - nästa match går västerut mot IFK Ås till helgen. Men först ska vi njuta av denna insats innan vi slickar sår och åter ses på Sannerudsvallen till måndagen.

Skribent: Ola Andrésen
Epost: Adressen Gömd


Kontakta kansliet 
Ring eller skriv. 
Vi vill ha kontakt med dig!
Tel: 072-450 05 95,
Mejl: This is a mailto link

Vi säljer Serla toa- och hushållspapper
Toabal 4x6 rullar 195 kr
Hushållsbal 2x6 rullar 180 kr 
Tack för ditt viktiga stöd!

Ingen kontanthantering, använd pg-konto 590168-1

eller Swishnummer 1235 399 217

Märk inbetalningen med "Papper PXX Förnamn Efternamn"

Hemkörning kan ordnas

 

 

 

 

 

 

195x300-banner-stadium

 

Beställning fotbollsutrustning

 

Beställning skademateriel

 

I våra utbildningar samverkar vi med:

 

SISU-idrottsutbildarna-webl

 

 

 

   Toa och Hushåll

Postadress:
Kils AIK FK - Fotboll
Box 61
66522 Kil

Kontakt:
Tel: 0724500595
E-post: kansli@kaikfotboll.s...

Se all info